2014-03-26 22:25:05
Φωτογραφία για Μαζικές αναλήψεις από τράπεζα στην Κίνα
Εκατοντάδες καταθετών έσπευσαν να σηκώσουν τα χρήματά τους από μία μικρή αγρoτική τράπεζα στην Ανατολική Κίνα, αναγκάζοντας τους τοπικούς αξιωματούχους να λάβουν έκτακτα μέτρα για την εκτόνωση του πανικού, καθώς οι μαζικές αναλήψεις από την τράπεζα άρχισαν να επεκτείνονται, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Η επιδρομή στην τράπεζα ήρθε λίγες εβδομάδες μετά την πρώτη χρεοκοπία στην κινεζική αγορά ομολόγων, και είναι το τελευταίο σημάδι αυξανόμενων εντάσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Αποτελεί, όμως, ένα τοπικό γεγονός, που περιορίζεται σε μία αγροτική επαρχία, όπου σημειώθηκαν φέτος χρεοκοπίες - λόγω κακής διαχείρισης - πιστωτικών συνεταιρισμών και εταιρειών εγγύησης δανείων που εποπτεύονται χαλαρότερα από ότι οι τράπεζες.

Ανήσυχοι καταθέτες έσπευσαν στην αγροτική τράπεζα Jiangsu Sheyang, μετά τη διάδοση φημών ότι βρισκόταν στο χείλος της κατάρρευσης, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο πανικός εκδηλώθηκε πρώτα την Δευτέρα στο κατάστημα της τράπεζας σε ένα βιομηχανικό πάρκο. Την Τρίτη, σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές στα καταστήματα της τράπεζας σε τουλάχιστον τρία ακόμη χωριά της επαρχίας Sheyang, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.


Η τράπεζα πήρε μέτρα για να καθησυχάσει τον κόσμο: Φωτογραφίες έδειχναν ότι είχε ετοιμάσει μεγάλες στοίβες με το κινεζικό νόμισμα (ρενμίνμπι) που έμοιαζαν με τούβλα για να καλύψει τη ζήτηση για αναλήψεις καταθέσεων.

Σε μία οθόνη έξω από ένα κατάστημα, η τράπεζα υποσχόταν ότι θα λειτουργεί επί 24ώρου βάσης για να εξυπηρετήσει τους καταθέτες που θα έκαναν αναλήψεις. Στις πόρτες της, η τράπεζα μετέδιδε ένα ηχογραφημένο μήνυμα σε επανάληψη: «Οι καταθέσεις των αποταμιευτών είναι προστατευμένες από τον νόμο. Δεν υπάρχει κατάσταση, στην οποία δεν μπορούμε να καλύψουμε αιτήσεις για αναλήψεις. Οι καταθέτες δεν πρέπει να ακούν φήμες και να προκαλούν αδικαιολόγητο πανικό».

Τα μέτρα αυτά, ωστόσο, απέτυχαν να καταλαγιάσουν τις ανησυχίες. Πλήθη συγκεντρώθηκαν την Τρίτη υπό βροχή έξω από την τράπεζα για να κάνουν αναλήψεις μετρητών. Καθώς ο πανικός έφθανε σε άλλα καταστήματα της τράπεζας, η κυβέρνηση παρενέβη σήμερα. Σε βίντεο που ανέβασε στον διαδικτυακό τόπο της τοπικής κυβέρνησης, ο κυβερνήτης της επαρχίας Sheyang δεσμεύθηκε για την ασφάλεια των χρημάτων των καταθετών. Ο κυβερνήτης δήλωσε ότι η κεντρικής τράπεζα (Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας) θα προστατεύσει τους καταθέτες.

Ο Πρόεδρος της τράπεζας Jiangsu Sheyang απέδωσε την ευθύνη για την επιδρομή στην τράπεζα στις ανησυχίες που προκάλεσαν η προηγηθείσα κατάρρευση των πιστωτικών συνεταιρισμών και εταιρειών εγγύησης δανείων. «Επειδή ο απλός κόσμος εδώ εξαπατήθηκε από τις εταιρείες εγγύησης πιστώσεων, όταν ακούν ότι μπορεί και οι τράπεζες να έχουν πρόβλημα, έρχονται αμέσως να κάνουν αναλήψεις», δήλωσε ο ίδιος στο κρατικό ραδιόφωνο. Η επιδρομή στην τράπεζα της Sheyang τονίζει την έλλειψη πλαισίου ασφάλισης των καταθέσεων στην Κίνα. Οι εποπτικές Αρχές αναμένεται να ανακοινώσουν ένα σχέδιο για την ασφάλιση των καταθέσεων τους επόμενους μήνες. Εν τω μεταξύ, όμως, οι τραπεζικές καταθέσεις θα καλύπτονται μόνο με την υπονοούμενη κρατική εγγύηση.
enet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ