2014-04-08 15:13:23
Φωτογραφία για Καλπάζει αλλά... όχι στην Ηλεία ο συνεδριακός τουρισμός
Ο συνεδριακός τουρισμός είναι ένα αντικείμενο στο οποίο η Ηλεία θα μπορούσε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, αν η Περιφέρεια κυρίως έθετε σε εφαρμογή κάποια συγκεκριμένη δέσμη ενεργειών, που να δρομολογεί άμεσα την εξασφάλιση διοργάνωσης στο νομό μεγάλων διεθνών συνεδρίων σε ετήσια βάση.

Παρά το γεγονός ότι στα δυνατά κριτήρια επιλογής του τόπου διεξαγωγής διεθνών συνεδρίων είναι οι κλιματολογικές συνθήκες και η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, ο νομός των έξι καλοκαιρινών μηνών αλλά και των αρχαιολογικών μνημείων παγκόσμιας εμβέλειας δεν διοργανώνει περισσότερα από δέκα – δώδεκα μεγάλα συνέδρια σε ετήσια βάση! Βέβαια η Ηλεία ακολουθεί την Ελλάδα στην υστέρηση στον συνεδριακό τουρισμό, καθώς η χώρα μας καταλαμβάνει μόλις το 0,8% σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν ο συνεδριακός τουρισμός σε άλλες χώρες αυξάνεται θεαματικά. Αν και η Ελλάδα στον γενικό τουρισμό κατέχει τη δέκατη θέση στην λίστα του Lonley Planet, στον συνεδριακό είμαστε πίσω από άλλες χώρες με μεσογειακό κλίμα όπως Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, κατέχοντας την 24η θέση.


Συνεδριακό κέντρο τοπικής χρήσης Λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 άρχισαν και στην Ηλεία να μιλάνε για τον συνεδριακό τουρισμό, ως μια αναδυόμενη κατηγορία που θα μπορούσε να ανεβάσει τους δείκτες τουριστικής ανάπτυξης στο νομό.

Όμως, παρά το γεγονός ότι στο Διοικητήριο Πύργου κατασκευάστηκε ένα μεγάλο και σύγχρονο συνεδριακό κέντρο που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μεγάλα συνέδρια ακόμη και διεθνούς επιπέδου, τέτοια συνέδρια δεν είδαμε ακόμη, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Τις περισσότερες φορές το συνεδριακό κέντρο λειτουργεί σαν… αίθουσα εκδηλώσεων και πολλαπλών χρήσεων με αποκλειστικά τοπική εμβέλεια! Είναι δε αμφίβολο αν κάποιοι διοργανωτές συνεδρίων γνωρίζουν ότι στην πρωτεύουσα του νομού που βρίσκεται η ξακουστή στα πέρατα του κόσμου Ολυμπία υπάρχει ένα τόσο άρτιο συνεδριακό κέντρο.

Το αντίστοιχο μεγάλο συνεδριακό κέντρο στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία, χωρητικότητας 300 ατόμων, μπορεί να φιλοξενήσει τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων αλλά με βασικό περιορισμό να υπάρχει θεματολογία σχετική με το Ολυμπιακό κίνημα ή τον τόπο της Ολυμπίας. Ένα ακόμη άρτιο συνεδριακό κέντρο υπάρχει από το 2004 και στο κτίριο του ΣΠΑΠ της Αρχαίας Ολυμπίας, το οποίο ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού. Αν και διαθέτει σύγχρονες προδιαγραφές και υποδομές, μεταξύ των οποίων και μεταφραστικό κέντρο, η χωρητικότητά του δεν ξεπερνά τα 170 άτομα.

Τα μεγάλα ξενοδοχεία

Σημαντικό ρόλο στον συνεδριακό τουρισμό έχει αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας και συγκεκριμένα οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στην Κυλλήνη και τη Σκαφιδιά, οι οποίες και φέτος έχουν επιλεγεί από εγχώριες και διεθνείς εταιρίες για την οργάνωση αξιόλογων συνεδρίων.

Οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στο νομό, διαθέτοντας υπερσύγχρονα συνεδριακά κέντρα αλλά και το κατάλληλο μάρκετινγκ για τη διοργάνωση συνεδρίων, έχουν τον πρώτο λόγο στον τομέα αυτό. Το συνεδριακό κέντρο του Aldemar Olympian Village είναι εφοδιασμένο με συστήματα εικόνας, ήχου και ταυτόχρονης μετάφρασης που αποτελούν την τελευταία λέξη της σύγχρονης τεχνολογίας. Η κεντρική του αίθουσα χωρητικότητας 450 ατόμων μπορεί να χωριστεί σε τρεις μικρότερους ευέλικτους χώρους για μικρότερες εκδηλώσεις (σεμινάρια, διαλέξεις κλπ).

Στο ξενοδοχείο Grecotel Olympia Oasis στο Λίτζι της Κυλλήνης υπάρχει συνεδριακό κέντρο που αποτελείται από 15 διαφορετικές αίθουσες, συνολικής χωρητικότητας 3.000 ατόμων. Ειδικοί χώροι είναι διαθέσιμοι για εκθέσεις και συνέδρια, εφοδιασμένοι με σύγχρονο εξοπλισμό για τις ανάγκες κάθε εκδήλωσης.

Οφέλη από τον συνεδριακό τουρισμό

Ο όρος «συνεδριακός τουρισμός» αναφέρεται σε μια ποικιλία ομοειδών επαγγελματικών, επιστημονικών ή κλαδικών συναντήσεων όπως συνέδρια, διασκέψεις, συνδιασκέψεις, συνελεύσεις, συμπόσια, ημερίδες, διαλέξεις, σεμινάρια, καθώς και άλλου είδους συναντήσεις που έχουν καθιερωθεί με τις αγγλικές ορολογίες τους (forums, workshops, meetings). Μπορεί μια τέτοια συνάντηση να αναφέρεται σ’ έναν αριθμό τριών χιλιάδων συνέδρων ή και περισσότερων, μπορεί ακόμη να αφορά και 15 μόλις άτομα.

Συχνά, το συνέδριο είναι μια ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να αλλάξουν περιβάλλον, ατμόσφαιρα, να διασκεδάσουν, ακόμη και αν οι οργανωτές δε δίνουν πολύ σημασία σε αυτή την πλευρά του συνεδρίου. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε και το γεγονός ότι σπάνια κάποιος σύνεδρος έρχεται μόνος. Συνήθως συνοδεύεται από σύζυγο ή και παιδιά, πράγμα που σημαίνει ότι ο τελικός αριθμός των τουριστών λόγω συνεδρίων είναι τουλάχιστο διπλάσιος απ’ ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων.

Η ψυχαγωγία, σαν απαραίτητο στοιχείο του όλου συνεδριακού ταξιδιού, αποτελεί πρόσθετη πηγή εσόδων τόσο για την ξενοδοχειακή μονάδα όσο και για τον τόπο φιλοξενίας του συνεδρίου γενικότερα. Από την άλλη πλευρά, οι σύνεδροι, λόγω του αριθμού τους αλλά κυρίως λόγω της υψηλής κοινωνικοοικονομικής τους θέσης, αποτελούν μια τεράστια διαφημιστική δύναμη, τόσο για τον τόπο διεξαγωγής του συνεδρίου όσο και για το ξενοδοχείο. Ο ενθουσιασμός που μετά το συνεδριακό ταξίδι μπορεί κανείς να διακρίνει στις περιγραφές τους, όταν αναφέρονται στον τόπο διεξαγωγής ή στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, σημαίνει πολλά χωρίς να κοστίζει σαν διαφήμιση.

Αξίζει λοιπόν να ασχοληθεί κανείς σοβαρά και υπεύθυνα με τον συνεδριακό τουρισμό, αν θέλει να βοηθήσει πραγματικά την ανάπτυξη του τόπου.

GRECOTEL_KYLLINI και ALDEMAR_OV Η Grecotel στην Κυλλήνη και η Aldemar στη Σκαφιδιά είναι ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτουν μεγάλα συνεδριακά κέντρα.SINEDRIAKO_PYRGOS Απόντα τα μεγάλα συνέδρια από το υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο στο Διοικητήριο Πύργου.OLYMPIA_DOA Το αμφιθέατρο «Δημήτρης Βικέλας» του συνεδριακού κέντρου της ΔΟΑ στην Ολυμπία.

Η τακτική της Ηλείας: «Όσα έρθουν κι όσα πάνε…»

Καμία οργανωμένη στρατηγική, καμιά εξειδίκευση, κανένα μοντέλο έρευνας αγοράς, δεν αναπτύχθηκε στην Ηλεία ή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να πάρει η περιοχή μας ένα ικανοποιητικό κομμάτι από την «πίτα» του συνεδριακού τουρισμού. Για άλλη μια φορά τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού παραμένουν σε αδράνεια. Οι διαχρονικές αστοχίες στη διεκδίκηση μεγάλων αναπτυξιακών υποδομών (αεροδρόμιο, αυτοκινητόδρομο, σιδηρόδρομο κλπ) έχουν θέσει την Ηλεία στο περιθώριο, διότι ο συνεδριακός τουρισμός για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει προϋποθέτει αυτές τις υποδομές. Μιλάμε για τουρίστες μέσης και μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, στη μεγάλη τους πλειοψηφία επιστήμονες, με την ανάλογη πνευματική καλλιέργεια και κουλτούρα, που αν απαριθμούν ετησίως μερικές χιλιάδες άτομα, θα σημαίνει κάποια διόλου ευκαταφρόνητα έσοδα για τον τόπο μας. Μπορεί ο συνεδριακός τουρισμός να σημαίνει λιγότερους επισκέπτες, συγκριτικά με την κρουαζιέρα, σημαίνει όμως και περισσότερες μέρες διαμονής συνήθως, περισσότερα επομένως οικονομικά οφέλη για την Ηλεία. Για την ιστορία, πρέπει να τονίσουμε ότι η μέση δαπάνη ανά συνεδριακό τουρίστα είναι αρκετά μεγαλύτερη απ’ ότι η δαπάνη του μέσου τουρίστα, αυξάνοντας έτσι το οικονομικό όφελος, το οποίο και ενδιαφέρει περισσότερο. Επίσης, πολλοί σύνεδροι συνηθίζουν να παρατείνουν τις διακοπές τους παραμένοντας και μετά τη λήξη του συνεδρίου. Αν όλα αυτά δεν αποτελούν ισχυρά κίνητρα, θα μείνουμε και εδώ «φτωχοί συγγενείς»…

Συνέδρια που θα γίνουν φέτος στην Ηλεία

25 και 26 Απριλίου, Κυλλήνη: 3ο ετήσιο συνέδριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Θέμα του συνεδρίου θα είναι οι οργανωτικές αλλαγές και οι λειτουργικές προσαρμογές που απαιτούνται για τις εργοδοτικές οργανώσεις στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Το συνέδριο είναι ενταγμένο στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. Έχουν προσκληθεί οι Επίτροποι της Ε.Ε. Γιοχάνες Χάν, Μισέλ Μπαρνιέ, Μαρία Δαμανάκη και Κάρελ ντε Χουχτ, ενώ θα παραβρεθούν και πολλοί εκπρόσωποι εργοδοτικών οργανώσεων της Ε.Ε. Το συνέδριο θα γίνει στο ξενοδοχείο Grecotel Olympia Oasis στο Λίτζι της Κυλλήνης.9-11 Μαΐου, Κυλλήνη: 1ο Γηριατρικό Συνέδριο. Διοργανώνεται από την Γηριατρική και Γεροντολογική Εταιρία Νοτιοδυτικής Ελλάδας, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Κολεγίου Γενικών Ιατρών, της Ιατρικής Εταιρίας Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας και του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας. Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Kyllini Beach.30 Μαΐου – 2 Ιουνίου, Κυλλήνη: 24η ειδική Σύνοδος Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρίας. Η προθεσμία υποβολής περιλήψεων λήγει στις 20 Απριλίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις συνεδρίες με διαλέξεις και συζήτηση για όλες τις εξελίξεις που αφορούν τη Μαιευτική και τη Γυναικολογία. Το συνέδριο θα γίνει στο ξενοδοχείο Grecotel Olympia Oasis στο Λίτζι της Κυλλήνης.1-6 Ιουνίου, Σκαφιδιά: 11ο διεθνές συνέδριο για την έμφυτη ανοσία. Οργανώνεται από την Aegean Conferences και σύμφωνα με το πρόγραμμα περιλαμβάνει πρωινές και απογευματινές συνεδρίες με ομιλητές επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο. Θα γίνει παρουσίαση των δεδομένων της έμφυτης ανοσίας καθώς και οι προβλεπόμενες θεραπευτικές εφαρμογές. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Aldemar Royal Olympia.6-11 Ιουνίου, Σκαφιδιά: 7ο διεθνές συνέδριο για την συμπληρωματική θεραπευτική. Οργανώνεται επίσης από την Aegean Conferences. Το συνέδριο έχει σαν στόχο να παρουσιάσει τα δεδομένα γύρω από την διαρκώς αυξανόμενη χρήση συμπληρωματικών σκευασμάτων καθώς και τη συμβολή τους στην θεραπευτική διαδικασία. Και αυτό το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Aldemar Royal Olympia.

Του Χρήστου Βορλόκα

Πηγή: εφημερίδα Πρωινή
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ