2014-04-15 18:16:17
Φωτογραφία για ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΦΙΛΟΡΩΣΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΣΤΟ ΚΡΑΜΑΤΟΡΣΚ
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπέλυσαν «ειδική επιχείρηση» εναντίον των αυτονομιστών στην πόλη Κραματόρσκ, στα ανατολικά της χώρας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας. Δημοσιογράφοι από την περιοχή, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο, μεταδίδουν ότι πυρά αυτόματων όπλων ακούγονται από την περιοχή στην οποία βρίσκεται το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Κραματόρσκ και πρόσθεσαν ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος πέταξε χαμηλά πάνω από το σημείο.

Ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου Espresso TV δήλωσε ωστόσο ότι το ουκρανικό αεροσκάφος προσπαθούσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο αλλά δεν τα κατάφερε, καθώς αυτονομιστές άνοιξαν πυρ εναντίον του. Την ίδια ώρα ο υπ' αριθμόν 2 στην ιεραρχία των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών (SBU) στρατηγός Βαλερί Κρουτόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές που δεν θα παραδώσουν τα όπλα θα «εξοντωθούν». «Θα πρέπει να τους προειδοποιήσουμε: αν δεν καταθέσουν τα όπλα, θα εξοντωθούν», σημείωσε ο στρατηγός, διοικητής του κέντρου αντιτρομοκρατίας των SBU, ο οποίος βρισκόταν σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων βόρεια της πόλης Σλαβιάνσκ, τον έλεγχο της οποίας πήραν το περασμένο Σάββατο ένοπλοι.


Ο στρατηγός Κρουτόφ επισήμανε ότι οι ένοπλοι ανήκουν στις «ειδικές δυνάμεις της GRU (σ.σ.: ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών), οι οποίες έχουν μεγάλη εμπειρία στις συγκρούσεις». «Είναι ένας δύσκολος εχθρός», σημείωσε.

Μια φάλαγγα θωρακισμένων και μέλη των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε απόσταση σαράντα χιλιομέτρων από την πόλη Σλαβιάνσκ.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε περίπου 10 θωρακισμένα, επτά άρματα μάχης και επτά οχήματα μεταφοράς προσωπικού με μέλη των ειδικών δυνάμεων κοντά στην τοποθεσία Ιζιούμ, η οποία βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βόρεια της Σλαβιάνσκ, στην οδική αρτηρία που οδηγεί εκεί από το Χάρκοβο. Αυτό που βλέπει κανείς είναι συνολικά περίπου 100 άνδρες, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο.

Η Ρωσία καλεί σε «διαβουλεύσεις με τους πολίτες στα ανατολικά»

Ενώ οι εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία έχουν αναζωπυρώσει τη διπλωματική διαμάχη ΗΠΑ-Ε.Ε. με τη Ρωσία, η Μόσχα κρούει στο Κίεβο τον κώδωνα του «κινδύνου για εμφύλιο πόλεμο», επαναλαμβάνοντας τη θέση της για συνταγματική αναθεώρηση που θα δίνει περισσότερες αρμοδιότητες στις ανατολικές περιφέρειες. «Χύθηκε για άλλη μία φορά αίμα στην Ουκρανία. Η χώρα βρίσκεται στο χείλος εμφυλίου πολέμου» ανέφερε σε δήλωσή του ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Το Κρεμλίνο επιμένει ότι δεν υπάρχουν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στα ανατολικά της Ουκρανίας και ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι «παράλογοι». Εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι δυτικές κυβερνήσεις αγνοούν σκόπιμα τις ρωσικές διαβεβαιώσεις.

Την ίδια ώρα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, διαπίστωσε, σύμφωνα με το Interfax, διάθεση του Κιέβου να «συνομιλήσει με τους πολίτες» για συνταγματικές αλλαγές. «Σίγουρα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, έστω και καθυστερημένο, το ότι το Κίεβο είναι πρόθυμο να επιλύσει με διαπραγματεύσεις κάθε πρόβλημα σχετικά με τα νόμιμα αιτήματα των κατοίκων στις ανατολικές περιοχές» είπε ο Λαβρόφ.

Η επιβολή νέων κυρώσεων από την Ε.Ε. στην Ρωσία λόγω της Ουκρανίας θα «στερείτο βάσης και θα ήταν αντιπαραγωγική», ανακοίνωσε, επίσης, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την επομένη της απόφασης της Ε.Ε. να διευρύνει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη χώρα. «Αντί να μας φοβίσει με μια νέα σειρά κυρώσεων, η Ε.Ε. θα έκανε καλύτερα να επικεντρωθεί στην κοινή αναζήτηση μιας λύσης στην εσωτερική κρίση στην Ουκρανία» σημειώνει το ρωσικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

 ''The New Daily Mail'' 
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ