2014-05-05 14:43:35
Φωτογραφία για Ουκρανία: Υπάρχουν ακόμα περιθώρια για τη Διπλωματία;
Ίγκορ Ρόζιν 

Οι διπλωμάτες, όπως είναι λογικό, αναζητούν τρόπους για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία. Ρωσία και Γερμανία είναι έτοιμες να συμβάλουν στην έναρξη διαλόγου μεταξύ Κιέβου και νοτιοανατολικών περιοχών της χώρας. Υπάρχουν, όμως, ακόμα περιθώρια για διπλωματική-πολιτική επίλυση της κρίσης;

Πηγή: Mikhail Voznesensky/RIA Novosti

Η Μόσχα προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στις ΗΠΑ να εκμεταλλευτούν τις διαμεσολαβητικές τους δυνατότητες του ΟΑΣΕ, προκειμένου να συμμορφωθεί η σημερινή ηγεσία του Κιέβου με τη διακήρυξη της Γενεύης, της 17ης Απριλίου, και να συμβάλλουν έτσι στην αποκλιμάκωση της έντασης και στην έναρξη στην Ουκρανία ενός εθνικού διαλόγου, πρωτίστως όσον αφορά τη Συνταγματική μεταρρύθμιση.

Με φόντο την έντονη κλιμάκωση της βίας στη Νοτιοανατολική Ουκρανία οι ρώσοι διπλωμάτες προβαίνουν σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τους Δυτικούς ομολόγους τους, προσπαθώντας να βρουν έναν τρόπο διευθέτησης της σύγκρουσης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, πραγματοποίησε τηλεφωνικές διαβουλεύσεις με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Γερμανίας, καθώς και με τον πρόεδρο της Ελβετίας.


Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στη διάρκεια της συνομιλίας με τον Λαβρόφ, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ συμφώνησε με την ανάγκη να τερματιστεί άμεσα η βία και να ξεκινήσει η εκπλήρωση των συμφωνηθέντων της Γενεύης τη 17η Απριλίου. Οι υπουργοί εξέφρασαν την προθυμία να συνδράμουν στην έναρξη υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ ενός ισότιμου διαλόγου μεταξύ της ηγεσίας του Κιέβου και εκπροσώπων της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας για τη συμφωνία πρακτικών βημάτων, βάσει του ανακοινωθέντος της Γενεύης.

Λίγο νωρίτερα, κατά τη συνομιλία με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, ο Λαβρόφ κάλεσε την Ουάσιγκτον να παρέμβει στις “Αρχές” του Κιέβου και να πετύχει τη διακοπή από πλευράς τους της στρατιωτικής επιχείρησης στη Νοτιοανατολική Ουκρανία. Ο ρώσος υπουργός τόνισε ότι η επιχείρηση βυθίζει τη χώρα σε μια «αδελφοκτόνο σύγκρουση». Ο Λαβρόφ κάλεσε τις ΗΠΑ «να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους» ώστε να ωθήσουν την ηγεσία του Κιέβου να σταματήσει τις εχθροπραξίες, να αποσύρει το στρατό και να αφήσει ελεύθερους αυτούς που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Μιλώντας με τον πρόεδρο της Ελβετίας και νυν προεδρεύοντα στον ΟΑΣΕ, Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, ο Λαβρόφ τον κάλεσε να χρησιμοποιήσει τη δύναμη του ΟΑΣΕ με σκοπό τη ματαίωση της στρατιωτικής επιχείρησης στις νοτιοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. Υπενθυμίζουμε ότι στις 3 Μαΐου ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Λουκίν, πέτυχε την απελευθέρωση των 12 παρατηρητών του ΟΑΣΕ που είχαν αιχμαλωτιστεί από φιλορώσους στο Σλαβιάνσκ. Όπως μεταδίδει το ITAR-TASS, ο Λουκίν διαβεβαίωσε ότι η απελευθέρωση των παρατηρητών δεν ήταν συνδιαλλαγή, αλλά «εθελοντική ανθρωπιστική πράξη» των υποστηρικτών της Ομοσπονδιοποίησης. «Θα θέλαμε -πρόσθεσε ο ίδιος- την πράξη αυτή να ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες, και συγκεκριμένα να διακοπούν οι ένοπλες συγκρούσεις και να καθίσουν οι πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αποκάλεσε την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ παράδειγμα εκπλήρωσης των συμφωνηθέντων στη Γενεύη. Επίσης, έκανε μνεία στις «συντονισμένες προσπάθειες των ρώσων διαμεσολαβητών».

Τεράστιες οι ευθύνες της Δύσης για την Οδησσό

Στις 3 Μαΐου ο γραμματέας Τύπου του ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επέρριψε στο Κίεβο την ευθύνη για το θάνατο σχεδόν 50 ανθρώπων στη διάρκεια των συγκρούσεων στο Κίεβο. «Η σημερινή ηγεσία του Κιέβου -τόνισε- δεν έχει απλώς την ευθύνη για το έγκλημα αυτό, αλλά είναι και συνένοχη στις εγκληματικές ενέργειες. Τα χέρια τους είναι βουτηγμένα στο αίμα, ενώ συνεργοί σε αυτό το έγκλημα γίνονται και εκείνοι που αξιολογούν τις ενέργειες της χούντας του Κιέβου ως νόμιμες».

Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι «προς μεγάλη λύπη» της Μόσχας, οι Δυτικοί ηγέτες επιδεικνύουν «πλήρη αδυναμία κατανόησης της ουσίας των τεκταινόμενων, η οποία οφείλεται είτε σε αδυναμία λήψης αξιόπιστων πληροφοριών, είτε σε απροθυμία να τις αντιληφθούν». Ο γραμματέας Τύπου τόνισε επίσης ότι το Κρεμλίνο θεωρεί παράλογα τα σχέδια για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία μέσα σε αυτές τις συνθήκες μαζικής αιματοχυσίας.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία προσπάθησε ανεπιτυχώς να πετύχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την καταδίκη της βίας στην Ουκρανία. Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν, συνέκρινε την τραγωδία στην Οδησσό με τα εγκλήματα των ναζί και κάλεσε τις χώρες της Δύσης να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Interfax, ο Τσούρκιν δήλωσε ότι οι αρχές της Ουκρανίας ουσιαστικά αρνήθηκαν το διάλογο με εκπροσώπους από όλες τις περιφέρειες της χώρας, γεγονός που κατά τη ρωσική πλευρά αποδεικνύει την απροθυμία τους να υλοποιήσουν τα όσα συμφωνήθηκαν στη Γενεύη. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «τα σκληρά κατασταλτικά μέτρα ενάντια στον ίδιο το λαό της, φανερώνουν την αδυναμία ή την απροθυμία της σημερινής ουκρανικής ηγεσίας να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε σύμφωνα με τη διακήρυξη της Γενεύης στις 17 Απριλίου».

Ο ίδιος, πρότεινε να σταματήσει άμεσα η επιχείρηση στο Σλαβιάνσκ, δηλώνοντας ότι «το καθεστώς του Κιέβου με την ενθάρρυνση των Δυτικών χορηγών του προέβη σε μαζική χρήση στρατιωτικής ισχύος, αφανίζοντας ουσιαστικά την τελευταία ελπίδα για βιωσιμότητας των συμφωνηθέντων της Γενεύης».

Πηγές: Interfax, ITAR-TASS,RIA Novosti
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ