2014-05-11 10:33:05
Φωτογραφία για «Kόκκινο» τα καμπανάκια με μεγάλες κομπίνες στο χώρο του ΕΣΠΑ!
Το ότι η Ελλάδα έχει τεθεί στο στόχαστρο των ελεγκτών της Ε.Ε. και του οργανισμού κατά της απάτης OLAF είναι γνωστό Όλοι γνωρίζουμε εξάλλου πως εδώ και καιρό έχουν χτυπήσει «κόκκινο» τα καμπανάκια αναφορικά με μεγάλες κομπίνες που έχουν γίνει στο χώρο του ΕΣΠΑ οι οποίες μάλιστα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις αφορούσαν πολιτικά πρόσωπα όπως η περίφημη «τουριστική κατοικία» Λιάπη στο Μικρό Χωριό της Ευρυτανίας. Να όμως που οι ευρωπαϊκές αρχές μελετούν πολύ σοβαρά τρόπους επιστροφής χρημάτων για έργα που είτε δεν υλοποιήθηκαν, είτε τα χρήματα πήγαν προς άλλους σκοπούς και κατευθύνσεις.

Πρόκειται για την οριοθέτηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014- 2020 και τις νέες απαιτήσεις που θα υπάρξουν με τρόπο άμεσο.

Πιο συγκεκριμένα σε πρόσφατη έκθεση που ήλθε στα χέρια των αρμόδιων στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης, ξεκαθαρίζεται πως περνάμε σε μια νέα φάση σκλήρυνσης των όρων και προϋποθέσεων ως προς τη χορήγηση χρημάτων από τις Βρυξέλλες καθώς η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες δεν έχουν επιδείξει καλή διαχείριση αυτών των πόρων
. Αν και η Ελλάδα εσχάτως έχει κερδίσει πόντους αξιοπιστίας καθώς βρίσκεται μετά από προσπάθειες της κυβέρνησης στην τρίτη θέση από πλευράς απορροφητικότητας πόρων, ταυτόχρονα δεν λείπουν οι ευρωπαϊκές εκείνες φωνές που αναφέρουν πως «και πάλι η Ελλάδα θέλει μεγάλη προσοχή». Φωνές που μιλάνε για έργα που δεν έγιναν και για λεφτά που πήγανε σε προσωπικές καταθέσεις κι όχι για τους σκοπούς που όφειλαν να πάνε.

ΠΟΙΝΕΣ

Την ίδια στιγμή που στις Βρυξέλλες τίθεται θέμα ακόμα και επιστροφής χρημάτων (σ.σ. ενδεχομένως και με τόκους καθώς θα υπάρχουν απώλειες στα κοινοτικά ταμεία) αν έργα δεν προχωρούν ως οφείλουν, άλλες ιδέες που εξετάζονται είναι ακόμα και η υιοθέτηση ποινών (penalties) για δυσλειτουργίες ή παραλείψεις. Ποινές και για κράτη αλλά και για εταιρείες, Δήμους ή άλλους οργανισμούς. Για παράδειγμα στη χώρα μας παρουσιάζεται μεγάλη καθυστέρηση σε μεγάλα projects κυρίως του κατασκευαστικού τομέα, στις ανεγέρσεις σχολείων, στις βιοκλιματικές κατασκευές, σε προγράμματα καινοτομίας, πράσινης ανάπτυξης, σε ειδικές δράσεις υπέρ των χαμηλών εισοδηματικά κοινωνικών ομάδων, παρά το ότι η Ε.Ε. έχει ανοίξει τους διαύλους και βοηθά στις εκταμιεύσεις.

Βασικός στόχος της Ε.Ε. είναι μέσα από αυτές τις σκληρές παρεμβάσεις κυρίαρχα να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ρουμανία ή η Βουλγαρία, όπου παρατηρούνται μεγάλες αργοπορίες και δυσχέρειες και όπου η γραφειοκρατία εμποδίζει αντί να βοηθά τα έργα. Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης μιλάνε για ένα νέου τύπου «μνημόνιο» το οποίο θα εξορθολογίζει το ΕΣΠΑ αλλά και θα οδηγεί προς το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της πιο σωστής του λειτουργίας παρακάμπτοντας στρεβλώσεις που οδηγούν συχνά σε συνδιαλλαγές και παρανομίες. Μεγάλα προβλήματα μάλιστα οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. προσδιορίζουν προς την κατεύθυνση της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης όπου πολλά έργα εκκρεμούν, κυρίαρχα λόγω των Καλλικρατικών μεταρρυθμίσεων και της αργοπορίας πολλών περιφερειών, η αργοπορία στα ΣΔΙΤ, οι μεγάλες καθυστερήσεις σε επίπεδο αδειοδοτήσεων έργων βασισμένων στα ΕΣΠΑ αλλά και τα προβλήματα που επικρατούν στις πολεοδομίες.

ΟΙ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΕΣ

Ένα παράλληλο βέβαια πρόβλημα που εξετάζεται είναι και το τί θα γίνει με κονδύλια που εγκρίθηκαν για αναπτύξεις εταιρειών και βιομηχανιών, οι οποίες όμως λόγω της κρίσης στον ευρωπαϊκό νότο και φυσικά στη χώρα μας, βρέθηκαν σε δυσχέρεια και τελικά όχι μόνο ανάπτυξη δεν κατάφεραν αλλά αντιθέτως πολλές εξ αυτών οδηγήθηκαν σε πτωχεύσεις. Πρόκειται για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τα οποία ενώ υποτίθεται θα βοηθούσαν προς την κατεύθυνση πραγματοποίησης της ανάπτυξης ουσιαστικά χάθηκαν, αφού οι επιχειρήσεις που έλαβαν χρήματα πλέον δεν υπάρχουν. Ήδη από την Ε.Ε. έχει ζητηθεί σε μια πρώτη φάση, η καταγραφή αυτών των περιπτώσεων ενώ σκέψεις υπάρχουν και για να υπάρξει έρευνα από τη μεριά των φορολογικών αρχών κατά τόπους για την κατάσταση των ατομικών περιουσιών επιχειρηματιών που ενώ έλαβαν χρήματα του ΕΣΠΑ και κατόπιν οι επιχειρήσεις τους δεν τα κατάφεραν, οι ίδιοι ενδέχεται μετά τις εκταμιεύσεις να έβαλαν κοινοτικά χρήματα στους προσωπικούς τους λογαριασμούς.
fpress.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ