2014-05-29 13:20:04
Φωτογραφία για Η ελληνοβουλγαρική δίοδος στην Ξάνθη είναι παράνομη - Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ιδέα για την ύπαρξη της [photos]
-Απάντηση βόμβα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Στον αέρα και κυριολεκτικά στο πόδι φαίνεται πως διανοίχτηκε η οδική δίοδος στην ορεινή Ξάνθη που συνδέει την πόλη, και ευρύτερα τη χώρα, με τη γειτονική Βουλγαρία καθώς από έρευνα του Επιμελητηρίου Ξάνθης προκύπτει άγνοια της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ύπαρξή της, σύμφωνα με το thrakitoday.com!

Πρόκειται για τη γνωστή ελληνοβουλγαρική δίοδο στο ύψος του μεθοριακού σταθμού του Αγίου Κωνσταντίνου, που κατά καιρούς έχει χαρακτηριστεί από τον επιχειρηματικό κόσμο ως την βασική πύλη εισόδου προϊόντων παρεμπορίου, λόγω απουσίας των απαιτούμενων ελέγχων.

Ο δρόμος δόθηκε στην κυκλοφορία τον Ιανουάριο του 2010 μέσα σε ένα πανηγυρικό κλίμα με την παρουσία του τότε Πρωθυπουργού της χώρας κ. Γιώργου Παπανδρέου. Τότε μάλιστα είχε χαρακτηριστεί ως μια πύλη που θα προσελκύσει τουρίστες από τη γείτονα χώρα ώστε να τονωθεί η τοπική αγορά.


Πριν από μερικούς μήνες και το παρεμπόριο να οργιάζει στην περιοχή, πληγώνοντας βάναυσα τους νόμιμους επιχειρηματίες της περιοχής, το Επιμελητήριο προχώρησε σε μια σειρά δράσεων, σε συνεργασία με άλλα Επιμελητήρια της ΑΜΘ, καθώς και σε κινητοποιήσεις ώστε να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα. Από την έρευνα ωστόσο του Επιμελητηρίου προέκυψαν αδιανόητα στοιχεία, καθώς φαίνεται πως ο εν λόγω δρόμους δεν “υπάρχει” για την Ευρωπαϊκή Ένωση!

“Στείλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα στοιχεία που είχαμε για τη λειτουργία της διόδου και ζητήσαμε να μας απαντήσουν γύρω από το καθεστώς ύπαρξής της” ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης εξηγώντας πως “μας απάντησαν ότι δεν ξέρουν ότι υπάρχει σύνορο εκεί καν, ενώ από εκεί διακινείται το 95% του παρεμπορίου της Θράκης και της ΑΜΘ. Έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος που δεν δίνει καμία απολύτως σημασία, ανοίγει σύνορα, κλείνει σύνορα”.

Η αρχική κινητοποίηση του Επιμελητηρίου είχε ως σκοπό τη διερεύνηση του εάν η εν λόγω δίοδο είναι τουριστική ή χαμηλής όχλησης και τι είδους οχήματα επιτρέπεται να διέρχονται από αυτήν. Σε πρώτο στάδιο προέκυψε το στοιχείο πως πρόκειται για έναν δρόμο από τον οποίο επιτρέπεται να διέρχονται απλώς Ι.Χ. οχήματα, ενώ από τη συνέχεια της έρευνας ήρθε στο φως η αποκάλυψη του παράνομου χαρακτήρα λειτουργίας του ως άνω δρόμου, όλα αυτά τα χρόνια.

“Το εικαζόμενο σημείο δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο συνοριακό σημείων διέλευσης που έχουν κοινοποιηθεί από την Ελλάδα ή τη Βουλγαρία στην Ε.Ε.” σημείωσε ο κ. Μωραΐτης διαβάζοντας το σχετικό έγγραφο απάντησης που έλαβε το Επιμελητήριο, προσθέτοντας πως “είναι παράνομη η δίοδος δεν είναι αναγνωρισμένη από την Ε.Ε. Πρέπει να αναγνωριστεί, αλλιώς μπορούμε να ανοίξουμε όπου θέλουμε διόδους εμείς και να κάνουμε όσο παρεμπόριο θέλουμε, δεν χρειάζεται να μας την ανοίξει ο Πρωθυπουργός και να έχουμε και νταούλια”.

Από την πλευρά της το μέλος του ΕΒΕ κ. Χρυσούλα Γρηγορίου, και πρόεδρος του συναιτερισμού ξυλεμπόρων Ξάνθης, αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό των ενεργειών του Επιμελητηρίου τονίζοντας πως αρχικά κατηγορήθηκαν για τις κινητοποιήσεις που είχαν αναλάβει, ωστόσο πλέον αυτές φαίνεται πως αποδίδουν καρπούς.

“Ο Επίτροπος που μας λέει ότι εάν έχουμε αποδεικτικά στοιχεία ότι έχουμε χάσει απ' όλο αυτό και μπορούμε να το αποδείξουμε ότι υπάρχουν διαφυγόντα κέρδη, μας συνιστά να κάνουμε μηνύσεις και μάλιστα το συντομότερο” τονίζει η ίδια, εξηγώντας μάλιστα πως “εμείς σαν συνεταιρισμός έχουμε υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά, εάν συνεχίσουν να περνάνε παρόμοια προϊόντα θα είμαστε οι πρώτοι που θα κάνουμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για το κακό που γίνεται στους επιχειρηματίες. Είναι μεγάλη πληγή το παρεμπόριο, το νιώσαμε στο πετσί μας, τώρα το νιώθει και η Κομοτηνή”.

Γιώργος Μαυρίδης
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ