2014-06-01 08:56:34
Φωτογραφία για ΤΑΚΗΣ ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ: ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΕΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΑΡΚΙΖΑΣ
Η Ν.Δ. να κοιτάξει προς τα... δεξιά της

Από την ημέρα της αποπομπής του από τη θέση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης δεν είχε μιλήσει και το έπραξε τώρα. Ο Τάκης Μπαλτάκος σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής» λύνει τη σιωπή του και αναφέρεται στις πρόσφατες ευρωεκλογές, τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή.

Για τη Νέα Δημοκρατία αναφέρει πως πρέπει να κάνει εκλογικό «άνοιγμα» στα δεξιά της, όπου βρίσκεται ένα ποσοστό της τάξης του 16,5%. Συγκεκριμένα δηλώνει:

«Δεν θα τα καταφέρουν όμως, όπως δεν τα κατάφερε το ΕΑΜ ΤΟ 1945. Θα έχουμε νέα ''Συμφωνία της Βάρκιζας''. Πάλι θα παραδώσουν τα όπλα» 

«Ο στόχος είναι ένας και οι δρόμοι πολλοί. Έχουμε ήδη στα δεξιά μας ένα 16,5% του εκλογικού σώματος να μας περιμένει. Ως που θα φτάσει αυτό το ποσοστό; Είναι κατακερματισμένο και πολιτικά ανεκμετάλλευτο. Θα αφήσουμε αυτά τα κομμάτια διάσπαρτα;», διερωτήθηκε, σημειώνοντας πως στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προσκλητηρίου της Κεντροδεξιάς είναι ανοιχτή η πόρτα και για τον Γ. Καρατζαφέρη.


Ερωτηθείς για το αν η Ν.Δ. πρέπει να πάει σε εκλογές ο κ. Μπαλτάκος απάντησε: «Γιατί; Για να τις χάσει; Για να έρθει στην εξουσία η Αριστερά;». Ο πρώην γ.γ. της κυβέρνησης εκφράζεται με άκρως ειρωνικό τρόπο για την Αριστερά, αλλά και για το ΠΑΣΟΚ, ενώ επικαλείται ήρωες της Πηνελόπης Δέλτα για να τονίσει ότι δεν έχει αποχωρήσει από την πολιτική.

«Αναζητούνται 180 βουλευτές για να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας»

Ιστορική η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Μπαλτάκος χαρακτήρισε ιστορική στιγμή τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές σημειώνοντας πως για πρώτη φορά η Αριστερά και η Κεντροαριστερά μπορούν να σχηματίσουν μια παντοδύναμη κυβέρνηση με 174 έδρες. «Δεν θα τα καταφέρουν όμως, όπως δεν τα κατάφερε το ΕΑΜ ΤΟ 1945. Θα έχουμε νέα ''Συμφωνία της Βάρκιζας''. Πάλι θα παραδώσουν τα όπλα».

Ο πρώην γ.γ. της κυβέρνησης μάλιστα προέβλεψε οξύτατη κρίση και φαρμακερή διχόνοια στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά, ενώ τόνισε πως αν τελικά τα καταφέρουν θα πρόκειται για μια θλιβερή εξέλιξη. Ο πρώην γ.γ. της κυβέρνησης επισημαίνει ότι δεν τον ξάφνιασε το ποσοστό της Χρυσής Αυγής επιμένοντας ότι οφείλεται στην εσφαλμένη λογική των αντιπάλων της που επιχείρησαν να την δαιμονοποιήσουν. Σημείωσε δε, ότι η Ν.Δ. μπορεί να ανακάμψει «αν απαλλαγεί από το σφιχταγκάλισμα με τη Μέρκελ και τον Ράιχενμπαχ».

Ο Στουρνάρας και η εκκλησία 

Όσον αφορά τα σενάρια αποχώρησης του Γ. Στουρνάρα από την κυβέρνηση, ο πρώην γ.γ. της κυβέρνησης υποστηρίζει πως ο υπουργός εργάστηκε σκληρά για τους Έλληνες αλλά δεν άκουσε την αγωνία τους.

Για την εκκλησία δήλωσε πως είναι το θεμέλιο του έθνους. «Στην ορθόδοξη Ανατολή [...] έχουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω της βυζαντινής μας παράδοσης», σημειώνει, συμπληρώνοντας ότι «η Ορθοδοξία είναι η ψυχή μας».

Ερωτηθείς για το αν έχει μιλήσει με τον Α. Σαμαρά είπε είναι προσωπικό δεδομένο και δεν απαντά.

Αναζητούνται 180 βουλευτές για να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Από την άλλη, η κούρσα «αντοχής» στην οποία πρόκειται να αποδυθεί η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα, θα έχει κατάληξη στον «μαγικό» αριθμό 180. Είναι ο αριθμός των βουλευτών που αν εξασφαλιστεί, η παρούσα Βουλή εκλέγει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ως εκ τούτου η πιθανότητα να στηθούν πρόωρες εκλογές φεύγει από το... κάδρο.

Με βάση την παρούσα εικόνα του κοινοβουλίου η κυβερνητική συνεργασία έχει στις τάξεις της ένα δυναμικό 155 βουλευτών. Ητοι: Οι 125 της Νέας Δημοκρατίας, οι 27 του ΠΑΣΟΚ, οι κ. Λοβέρδος και Αηδόνης που ουσιαστικά έχουν ενταχθεί, συν ο πρώτος επιλαχών στην θέση του νέου δημάρχου Λαμίας και ανεξάρτητου βουλευτή Ν. Σταυρογιάννη.

Η δεξαμενή

Είναι πρόδηλο, λοιπόν, πως η κύρια δεξαμενή από την οποία η κυβέρνηση θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα να αρδεύσει «ναι» για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι οι ανεξάρτητοι βουλευτές που αριθμούν τους 19 (αφαιρώντας από την εξίσωση τους κ. Λοβέρδο-Αηδόνη). Στο επίκεντρο των πολιτικών διεργασιών είναι δεδομένο πως θα βρεθούν κάθε ένας εξ αυτών των 19 βουλευτών, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί και επιδιώκει να διευρύνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της, και να διαμορφώσει την λεγόμενη "προεδρική πλειοψηφία" ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας την άνοιξη του 2015 ώστε να εξαντλήσει την 4ετία και να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εθνικές εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι: για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις δύο πρώτες ψηφοφορίες απαιτούνται 200 ψήφοι και στη τρίτη 180.

Ποιοι είναι οι ανεξάρτητοι

Από τους 19 οι 5 είναι "Ανεξάρτητοι" και οι 14 έχουν δημιουργήσει την κοινοβουλευτική ομάδα των "Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών", εκ των οποίων: 5 προέρχονται από τη Ν.Δ, 4 από του ΠΑΣΟΚ, 1 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 2 από την Χρυσή Αυγή, 5 από τους ΑΝΕΛ και 2 από την ΔΗΜΑΡ.

Ειδικότερα από τους "Ανεξάρτητους" οι δύο προέρχονται από τη Ν.Δ. και συγκεκριμένα ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Βύρωνας Πολύδωρας, δύο από τη Χρυσή Αυγή ο Στάθης Μπούκουρας και ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και ένας από τους ΑΝΕΛ ο Βασίλης Καπερνάρος.

Από την ομάδα των "Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών'', ο Νίκος Νικολόπουλος, ο Γιώργος Κασαπίδης και ο Νίκος Σταυρογιάννης προέρχονται από τη Ν.Δ, ο Πέτρος Τατσόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Οδυσσέας Βουδούρης και ο Πάρις Μουτσινάς από τη ΔΗΜΑΡ, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Θόδωρος Παραστατίδης, ο Μάρκος Μπόλαρης και η Θεοδώρα Τζάκρη από το ΠΑΣΟΚ και οι Γιώργος Νταβρής, Κώστας Γιοβανόπουλος, Χρυσούλα Γιαταγάνα και ο Γιάννης Κουράκος από τους ΑΝΕΛ.

Πού θα βρεθούν οι 180

Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή δεν πρόκειται να ψηφίσουν για Πρόεδρο, τα «φώτα» πέφτουν στην Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ και δυνητικά σε εκείνους των ΑΝΕΛ, καθώς αμφότερα τα κόμματα δεν θα επιθυμούσαν πρόωρες εκλογές υπό το φάσμα να δουν τα εκλογικά τους ποσοστά να γκρεμίζονται. Αν λοιπόν υποθετικά οι 14 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση, τότε οι θετικές ψήφοι φτάνουν στις 169 και αναζητούνται άλλες 11 για να φτάσει η κυβέρνηση στον... μαγικό αριθμό 180.

Οι ενδείξεις λένε πως δεν πρόκειται να γίνει προσέγγιση σε ανεξάρτητους βουλευτές που κλείνουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ (Μουτσινάς, Βουδούρης, Τζάκρη, Παραστατίδης και Τατσόπουλος). Αντιθέτως θα μπορούσε να γίνει συζήτηση με κάποιους άλλους (Μπόλαρης, Ανδρουλάκης, Κασαπίδης, Νταβρή, Γιαταγάνα, Γιοβανόπουλος και Καρπενάρος). Ερωτηματικό παραμένουν τα μέλη της ομάδας Πολύδωρα, αλλά και τους οι ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από τη Χρυσή Αυγή (Μπούκουρας, Αλεξόπουλος).

Τα δεδομένα για τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια

Η θητεία του προέδρου της Δημοκρατίας λήγει τον Φεβρουάριο του 2015, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι εκλογές για τον νέο πρόεδρο πρέπει να διεξαχθούν τότε, αλλά μπορεί να γίνουν και νωρίτερα. Μια από τις πιθανές ημερομηνίες τοποθετείται, με βάση πληροφορίες, πριν τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα στον Νοέμβριο του 2014, ενώ, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ήδη η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει συζητήσεις για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία ώστε να αποφευχθεί το οποιοδήποτε «ατύχημα».

Σκουρλέτης: Μηχανορραφίες και... τσιμπολογήματα

Μπορεί η διαδικασία να αργεί ακόμη και να φαντάζει μακριά ο Νοέμβρης, ωστόσο, η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει κάτι που φαίνεται και από τις τοποθετήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και κορυφαίων στελεχών του κόμματος.

Την αρχή έκανε ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος την επομένη των εκλογών πήγε στον Κάρολο Παπούλια ζήτησε εκλογές και κάλεσε την κυβέρνηση να «μην τολμήσει» να εκλέξει νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος έκανε λόγο για «μηχανορραφίες» και «τσιμπολογήματα» εκ μέρους της κυβέρνησης από τα άλλα κόμματα (με το βλέμμα στραμμένο σε ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ) ώστε να εξασφαλίσει τους ποθητούς 180 ψήφους.

«Υπάρχει αρκετό παρασκήνιο από το οποίο αναδύεται ένα τέτοιο άρωμα. Και είναι θεμιτό να υπάρχουν μετακινήσεις, αλλά όταν αυτό γίνεται ερήμην πραγματικών καταστάσεων και είναι αποτέλεσμα ενός παρασκηνίου, κάποιων μηχανορραφιών, τότε αντιλαμβάνεστε ότι δεν αντιστοιχούν σε πραγματικές κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες. Είναι "τσιμπολόγημα", δηλαδή, από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους που περνάνε δύσκολες ώρες για να φτιαχτεί πάση θυσία μια νόθα προεδρική πλειοψηφία με στόχο να μην πάμε σε εκλογές» δήλωσε μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, αναφορικά με τα σενάρια για βουλευτές εκτός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που φέρονται έτοιμοι να συνδράμουν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να μην γίνουν πρόωρες εκλογές.

''The New Daily Mail'' 

με ορισμένες πληροφορίες από την iefimerida.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ