2014-06-05 10:35:05
Φωτογραφία για Στις αρχές της εβδομάδας έρχονται στη Ν. Αγχίαλο τα Canadair
Μέχρι τις 10 Ιουνίου αναμένεται να έρθουν στη Ν. Αγχίαλο, τα δύο αεροσκάφη τύπου CL 215 Canadair, που αναμένεται να συμβάλουν τα μέγιστα, στις δυνάμεις πυρόσβεσης, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, προκειμένου η Μαγνησία και η Θεσσαλία γενικότερα, να έχουν τις όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες από τις πυρκαγιές. Ο μηχανικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίες είναι πανέτοιμος, για το καλοκαίρι και ήδη ξεκίνησαν περιπολίες για προστασία των δασών σε Πήλιο και νησιά, αλλά και των περιαστικών γύρω από το Βόλο.

Για το θέμα της ετοιμότητας των δυνάμεων πυρόσβεσης μίλησε στο magnesianews.gr ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, αντιπύραρχος Χαράλαμπος Πόζογλου , ο οποίος επισήμανε ότι ήδη ξεκίνησε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

Ήδη, έγιναν συσκέψεις ενόψει της αντιπυρικής περιόδου στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, στο Βόλο, στη Σκιάθο και σήμερα θα γίνει στη Ζαγορά – Μούρεσι, ενώ στις άλλες περιοχές υπήρξαν καθυστερήσεις, που οφείλονται στις εκλογές, αλλά αναμένεται να γίνουν το προσεχές διάστημα.


Περιπολίες πρωί και απόγευμα

Όταν οι συνθήκες το απαιτούν (δείκτης επικινδυνότητας 3 ως 5 που εκδίδει καθημερινή η Πολιτική Προστασία), θα γίνονται περιπολίες που καλύπτον όλο το φάσμα της Μαγνησίας, τόσο από δυνάμεις της Πυροσβεστικής, όσο και από μικτά κλιμάκια και εθελοντικές ομάδες, που αναμένεται, για άλλη μια χρονιά να συμβάλλουν τα μέγιστα στις προσπάθειες των πυροσβεστών, δήλωσε ο διοικητής της Π.Υ. Βόλου.

Οι περιπολίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου είναι τέσσερις και θα καλύπτουν, πρωί και απόγευμα, το λόφο Γορίτσας, το Κατηχώρι, τη σχολή Ναυτικών στα Καλά Νερά και το Νεοχώρι, όπου θα γίνεται παρατήρηση της ευρύτερης περιοχής από το πυροφυλάκιο που υπάρχει.

Τα ίδια ισχύουν και για τις άλλες περιοχές της Μαγνησίας, όπου τις περιπολίες θα κάνουν τα Πυροσβεστικά κλιμάκια κάθε περιοχής, με μοναδική εξαίρεση το Ανατολικό Πήλιο, όπου η πρώτη επέμβαση γίνεται από εθελοντές, μέχρι να φτάσουν στο σημείο της πυρκαγιάς οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Στον τομέα των περιπολιτών σημαντική είναι και η συμβολή των εθελοντικών ομάδων της Μαγνησίας (όπως Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης Αγριάς, Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Βλασίου και άλλες), οι οποίες συμμετέχουν στις περιπολίες και καλύπτουν κυρίως τα περιαστικά δάση όπως το λόφο Γορίτσας, την περιοχή Κουκουράβα, το Κατηχώρι, τα Πευκάκια και τον Άγιο Βλάσιο.

Εθελοντικός Σταθμός Αγ. Δημητρίου

Η περιοχή του Ανατολικού Πηλίου, ανέφερε ο κ. Πόζογλου, καλύπτεται από τον εθελοντικό σταθμό που διατηρεί ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου, στον Άγιο Δημήτριο και αριθμεί 15 εθελοντές.

Ο σταθμός είναι επανδρωμένος με ένα υδροφόρο όχημα – δωρεά του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ οι εθελοντές έχουν εκπαιδευτεί από πυροσβέστες και μπορούν να κάνουν επέμβαση, σε πρώτο χρόνο, αν εκδηλωθεί πυρκαγιά, μέχρι να φτάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα από άλλες περιοχές της Μαγνησίας.

Οι εθελοντές αναμένεται να προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην Πυροσβεστική και τη φετινή αντιπυρική περίοδο, επισήμανε ο διοικητής των πυροσβεστικών δυνάμεων Μαγνησίας.

Γενική επιφυλακή

Όταν υπάρχει δείκτης επικινδυνότητας μεταξύ 3 και 5 (που είναι το ανώτερο), στην Πυροσβεστική υπάρχει γενική επιφυλακή, κόβονται τα ρεπό και όλη η δύναμη είναι σε υπηρεσία. Στις περιπτώσεις αυτές, γίνονται και μικτές περιπολίες, Πυροσβεστικής, Αστυνομίας και Στρατού, σε προκαθορισμένα δρομολόγια.

Στην περίπτωση δε μεγάλων συμβάντων πυρκαγιών σε δάση κλπ. Συμβάλλουν οι εθελοντικές ομάδες, η Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας, του Δήμου Βόλου, το Δασαρχείο και η ΔΕΗ, όπως προβλέπεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Το προσωπικό

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου είναι στελεχωμένη με 59 μόνιμους υπαλλήλους, 23 πενταετούς υποχρέωσης και 13 εποχικούς συμβασιούχους (που απασχολούνται από 1 Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου), το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αλμυρού διαθέτει 21 μόνιμους, 14 πενταετούς υποχρέωσης και επτά συμβασιούχους, το Π.Κ. Αλοννήσου 11 μόνιμους, επτά πενταετούς και τρεις συμβασιούχους, το Π.Κ. Αργαλαστής 11 μόνιμους και 11 πενταετούς υποχρέωσης, το Π.Κ. Σκιάθου 12 μόνιμους, πέντε πενταετούς και 10 συμβασιούχους και το Π.Κ. Σκοπέλου, 13 μόνιμους, επτά πενταετούς υποχρέωσης και εννέα συμβασιούχους.

Στη Μαγνησία λειτουργεί ακόμη και η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Β’ Βιομηχανικής Περιοχής Βελεστίνου, που καλύπτει τον τομέα της Α’ και Β’ Βιομηχανικών Περιοχών, καθώς και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι αν κληθεί θα αντιμετωπίζει ένα μεγάλο συμβάν δεν θα στείλουμε ενισχύσεις ή το αντίστροφο, αν πρόκειται για μεγάλη πυρκαγιά σε άλλη περιοχή της Μαγνησίας», τόνισε ο Χαράλαμπος Πόζογλου.

Στην υπηρεσία της Β’ ΒΙ.ΠΕ. φιλοξενείται και το πεζοπόρο τμήμα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, που αποτελείται από 77 πυροσβέστες (12 μόνιμους, 44 πενταετούς υποχρέωσης και 21 εποχικούς), τμήμα που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε συμβάντα μεγάλων πυρκαγιών, αλλά και για περιπτώσεις πυρκαγιών στα νησιά των Σποράδων. Επιχειρησιακά το Πεζοπόρο Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, υπάγεται στο Διοίκηση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας.

Τέλος τις ανάγκες των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, καλύπτουν 56 οχήματα, διαφόρων τύπων, που ο κ. Πόζογλου χαρακτηρίζει αρκετά για το έργο που γίνεται σ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

ΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
magnesianews.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ