2014-06-17 21:19:05
Φωτογραφία για Μάχη διαδοχής, τα φαβορί για τη Μητρόπολη Ιωαννίνων-Στην Αθήνα αύριο ο Οικ. Πατριάρχης
Από αυριο έως 20 Ιουνίου, θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Κορυφώνεται η μάχη διαδοχής για τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, καθώς στις 25 Ιουνίου συνεδριάζει εκτάκτως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με μοναδικό αντικείμενο την εκλογή των Μητροπολιτών Ιωαννίνων, Ελασσώνος, Φωκίδος και Θεσσαλιώτιδος.

Η πλήρωση της θέσης στη Μητρόπολη Ιωαννίνων θεωρείται μείζονος σημασίας, καθώς πρόκειται για μία εκ των σπουδαιοτέρων της χώρας λόγω των κληροδοτημάτων που διαχειρίζεται αλλά και της επιρροής που ασκεί στο Φανάρι ως Μητρόπολη των Νέων Χωρών.

Αν και μέχρι στιγμής ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν έχει εκφράσει τις προθέσεις του, συνεργάτες του αφήνουν να εννοηθεί ότι ο ίδιος προτιμά η κάλυψη της θέσης του μητροπολίτη Ιωαννίνων να προκύψει διά μεταθετού, δηλαδή με τη μετακίνηση ενός εν ενεργεία μητροπολίτη. Κι αυτό γιατί, εκτός από το ποιμαντικό του έργο, ο νέος μητροπολίτης θα έχει να χειριστεί σημαντικά οικονομικά ζητήματα.


Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Ιερώνυμος επιθυμεί για τη θέση αυτή τον μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο που κατάγεται από τα Ιωάννινα, ο οποίος ωστόσο δείχνει να μην επιθυμεί τη μετάθεσή του. Εφόσον ο Ιερόθεος επιμείνει στην άρνησή του -που θεωρείται το πιθανότερο-, τότε θα ακολουθηθεί η διαδικασία της εκλογής.

Μέχρι να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, οι διεργασίες και το παρασκήνιο φουντώνουν στους κόλπους των ιεραρχών.

Φαβορί για τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στο «Έθνος» είναι δύο στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου.

Πρόκειται για τον αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, επίσκοπο Διαυλείας Γαβριήλ και τον πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Μάξιμο Παπαγιάννη. Ο τελευταίος συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες, καθώς θεωρείται πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Ιερώνυμου. Επιπλέον, είναι νέος σε ηλικία -46 ετών-, ενώ αρκετές φορές ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρεται στις διοικητικές του ικανότητες.

Έντονα ακούγεται και το όνομα του οικονομικού διευθυντή του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πατέρα Χρυσόστομου Συμεωνίδη. Ο 42χρονος αρχιμανδρίτης, που διαχειρίζεται το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, εντάσσεται επίσης στον κύκλο των στενών συνεργατών του Αρχιεπισκόπου.

Ανάμεσα στις «τοπικές» υποψηφιότητες συγκαταλέγονται ο αρχιμανδρίτης Δημήτριος Αργυρός με σημαντικό έργο στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία «Βελλάς» και ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Καχριμάνης. Επίσης ακούγεται και το όνομα του αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιου Στεργίου από την Ιερά Μονή Μαζίου Μεγάρων. Μάλιστα θεωρείται ότι την υποψηφιότητα του κ. Στεργίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο τη βλέπει με θετικό μάτι.

agioritikovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ