2014-06-24 13:18:02
Φωτογραφία για ΓΑΛΛΙΑ: Για τις τρείς Κούρδισσες που δολοφονήθηκαν στο Παρίσι: πρέπει να συνεχιστεί το κυνήγι των εντολοδόχων (οικογένεια)
Η έρευνα σχετικά με τη δολοφονία τριών Κουρδισσών ακτιβιστριών τον Ιανουάριο 2013 στο Παρίσι, πρέπει να ερευνήσει τα ίχνη της πιθανής ευθύνης τουρκικών υπηρεσιών σε αυτό το έγκλημα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τη Δευτέρα ο αδελφός του θύματος στο τέλος μιας συνάντησης του με την εισαγγελία.

Η δικαστής της αντι-τρομοκρατικής υπηρεσίας Jeanne Duye δέκτηκε για αρκετές ώρες στο δικαστικό μέγαρο του Παρισιού τις οικογένειες των Sakine Cansiz, Fidan Dogan και Λεϊλάς Saylemez για την ενημέρωση τους σχετικά με τις έρευνες της για το έγκλημα που συγκλόνισε την κουρδική κοινότητα.

Φερόμενος εκτελεστής αυτής της τριπλής δολοφονίας, ο Τούρκος Ömer Güney στον οποίον έχουν απαγγελθεί τις κατηγορίες, είναι πάντα φυλακισμένος. Οι ανακρίσεις σχετικά με την πιθανή σχέση του με την τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) αναβίωσαν τους τελευταίους μήνες, μεταξύ άλλων με τη δημοσιοποίηση μιας ηχητικής καταγραφής στο διαδίκτυο που μπορεί να τον ενοχοποιήσει.


Ο Denis Dogan, αδελφός της Fidan Dogan, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι ενάγοντες υπέβαλαν στη δικαστή το κείμενο μιας προεκλογικής ομιλίας του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Μάρτιο στο Urfa στη νοτιοανατολική Τουρκία.

«Λέει ότι το κίνημα Γκιουλέν, οργάνωση που έχει διεισδύσει στο τουρκικό κρατικό μηχανισμό, είναι υπεύθυνο για την τριπλή δολοφονία», εξήγησε με αναφορά στην αδελφότητα του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. "Αναμένουμε τώρα η δικαστής να ερευνήσει προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο κ. Γκιουλέν, 72 χρονών, ζει από το 1999 στην Πενσυλβάνια, όπου διευθύνει ένα ισχυρό κοινωνικο-θρησκευτικό κίνημα που μετρά μερικά εκατομμύρια μέλη, με μεγάλη επιρροή στην τουρκική αστυνομία και τις τουρκικές δικαστικές αρχές.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης κατηγορεί το κίνημα Γκιουλέν, το οποίο ήταν για πολύ καιρό σύμμαχος του, ότι είναι η προέλευση του τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς που απειλεί το καθεστώς του από τα μέσα Δεκεμβρίου. Ο Ερντογάν υποπτεύεται ότι δημιούργησε ένα «παράλληλο κράτος» για να προκαλέσει την πτώση του.

«Αναμένουμε επίσης ότι η δικαστής θα ανακρίνει επίσης τις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών για να εξετάσει αν διαθέτουν πληροφορίες για τον Ömer Güney», συνέχισε ο κ. Dogan. Η δικαστής είχε αρνηθεί αυτό το αίτημα, το Σεπτέμβριο.

Ο κ. Dogan δήλωσε ότι ήταν «συνολικά ικανοποιημένος» με την έρευνα: κατηγόρησε ότι «Πολλά στοιχεία δείχνουν ότι ο Güney διέπραξε τη δολοφονία και ότι ήταν ένα πιόνι του MIT».

Νωρίτερα αυτό το έτος, το MIT είχε και πάλι αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη.

Η Sakine Cansiz ήταν προσωπικότητα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), θεωρούταν δε εγγύς του ιστορικού ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Η Fidan Dogan ήταν μια Κούρδισσα ακτιβίστρια γνωστή στην ευρωπαϊκή πολιτική τάξη.

Και οι τρείς γυναίκες εκτελέστηκαν με πολλές σφαίρες στο κεφάλι στις 9 Ιανουαρίου 2013 στο κουρδικό Κέντρο Πληροφόρησης (CIK), στο Παρίσι.

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014,

Stéphane © armenews.com

Nouvelles d’Arménie
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ