2014-07-03 19:19:07
Φωτογραφία για Μήνυση για την μη αποκομιδή των απορριμμάτων στον Μπαλιούκο
Μηνυτήρια αναφορά κατά του δημάρχου Ανδρίτσαινας Κρεστένων Σάκη Μπαλιούκου και κάθε άλλου υπεύθυνου, κατέθεσαν... κάτοικοι του δήμου, χθες το πρωί στον Εισαγγελέα Ηλείας, για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της μη αποκομιδής τους, εδώ και ένα μήνα, θέτοντας - όπως είπαν - σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Στην μηνυτήρια αναφορά, οι υπογράφοντες, παρουσίασαν την κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα χωριά του δήμου, από τη μη αποκομιδή των απορριμμάτων, για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τον ένα μήνα και ζήτησαν την παρέμβαση του Εισαγγελέα.

«Δεν έπραξε απολύτως τίποτε»

Όπως αναφέρεται στην μήνυση, μεταξύ άλλων «…επί μια δεκαετία, δεν έπραξε απολύτως τίποτε, και σήμερα, που λόγω της αδράνειάς τους δεν υπάρχει εγκατεστημένος νόμιμος τρόπος διαχείρισης των στερεών αποβλήτων του δήμου μας. Στο μεταξύ, εδώ και ένα περίπου μήνα, δεν προβαίνει στη συλλογή και μεταφορά των σκουπιδιών από τις καθορισμένες θέσεις εντός των οικισμών, με αποτέλεσμα, από την παράλειψη του αυτή, τα σκουπίδια να σωρεύονται στους κάδους, γύρω από τους κάδους, στα πεζοδρόμια και στους δρόμους των οικισμών, δημιουργώντας απερίγραπτη κατάσταση, δυσοσμίας, ρύπανσης του περιβάλλοντος, σοβαρής και άμεσης διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας»
. Μάλιστα, ο γραμματέας στο Δημ. Συμβουλίου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων Γιώργος Χατζόπουλος, χαρακτήρισε αφόρητη την κατάσταση, ενώ κατέκρινε τη θέση του δημάρχου κ.Μπαλιούκου, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του δημ. συμβουλίου, να μην συμπεριλάβει το θέμα στην ημερήσια διάταξη αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει ενημερώσει για τις κινήσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα, για τους χώρους που έχει βρει και έχει προχωρήσει διαδικασίες αδειοδότησης. «Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και ο κ.Δήμαρχος το αγνοεί τελείως. Εδώ και έξι μήνες έχει πει ότι θα το λύσει, αλλά, δυστυχώς ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα, γι’ αυτό και είμαστε αναγκασμένοι να καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά, για να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών μας. Άλλωστε, λέει ότι θα το λύσει το θέμα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε ξεκάθαρη θέση και ενημέρωση. Όλα αιωρούνται…», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Χατζόπουλος, καταλήγοντας ότι «Είναι 16 χρόνια δήμαρχος και οφείλει ο ίδιος να λύσει το πρόβλημα».

Αφόρητη η κατάσταση στα Μακρίσια

Στη μήνυση, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στα Μακρίσια, όπου σημειώνεται «…συνεχίζει να παραλείπει τη συλλογή και μεταφορά των σκουπιδιών, εκθέτοντας τους κατοίκους όλων των οικισμών του δήμου, μεταξύ αυτών και του οικισμού των Μακρισίων, σε κινδύνους σοβαρών μολύνσεων και εν γένει διακινδύνευσης της υγείας και της ζωής τους». Μάλιστα, ο πρόεδρος των Μακρίσιων Θανάσης Δάγλαρης, αναφερόμενος στη δύσκολη καθημερινότητα των κατοίκων του χωριού, σημείωσε «Οι επισκέπτες μας χαρακτηρίζουν απαράδεκτη, αυτή την εικόνα που αντικρίζουν. Κανείς δεν μπορεί να κάτσει στο μπαλκόνι του σπιτιού του. Ήρθαν ετεροδημότες μας από τον Καναδά και την Αυστραλία και είπαν πως με αυτή την κατάσταση δεν θα ξανάρθουν ποτέ», τονίζοντας την ανάγκη για άμεση εξεύρεση λύσης.

Τέλος, ο Γιώργος Παρασκευόπουλος (εκλεγμένες στις πρόσφατες εκλογές τοπ. σύμβουλος Μακρισίων) αναφέρθηκε στους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί, αυτή η κατάσταση, για τη δημόσια υγεία. «Έχουμε γεμίσει ποντίκια και βρώμα στο χωριό. Δεν μπορούν να περάσουν τα παιδιά μας, έκλεισαν οι δρόμοι και σε πολλά σημεία ίσα που περνά ένα αυτοκίνητο. Μάλλον, το έχουν πάρει «αψήφιστα» το πρόβλημα…».

Παρέμβαση του Εισαγγελέα

Κλείνοντας, στη μήνυση, αναφέρεται «…Ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας κε Εισαγγελεύς, και την κίνηση των σχετικών διώξεων κατά του αναφερόμενου δημάρχου και κατά παντός άλλου που τυχόν φέρει ευθύνες για την παράλειψη αποκομιδής των απορριμμάτων».

Άμεση η λύση;

Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, ερωτηθείς, δε θέλησε να κάνει εκτενή αναφορά για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο δήμος για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Δήλωσε ωστόσο αποφασισμένος να δώσει άμεσα λύση - όπως είπε - εξηγώντας μάλιστα ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε διαρκείς επαφές για το θέμα αυτό και μάλιστα σήμερα θα βρίσκεται στην Πάτρα, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδα και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δρομολογώντας λύσεις.

Νάνσυ Σπυροπούλου

patrisnews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ