2014-07-07 13:43:16
Φωτογραφία για Πως θα γλιτώσει από την γκρίνια ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Εφ όλης της ύλης παρέμβαση τόσο για το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθ όδον προς το Συνέδριο του Σεπτεμβρίου, αλλά και για τη στρατηγική του κόμματος στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης και εν όψει της έλευσης της τρόικας και ιδίως της δύσκολης αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσει σήμερα ο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύριος Βενιζέλος αναμένεται να εξωτερικεύσει τη δυσάρεσκεια του για τις παρασκηνιακές "συνάξεις", που πραγματοποιούν τις τελευταίες εβδομάδες στελέχη του Κινήματος και σχεδόν όλες καταλήγουν στο θέμα ηγεσίας και το "αύριο" της Κεντροαριστεράς.

Θάνος Μωραίτης και Φώφη Γεννηματά θα επιχειρήσουν να διαμορφώσουν κοινή γραμμή κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ζητώντας την εγκατάλειψη της γραμμής απαξίωσης του ΠΑΣΟΚ και τη διεξαγωγή ενός ανοιχτού πολιτικού Συνεδρίου του κόμματος, όπου θα "συζητηθούν όλα από το μηδέν".


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του και για το κείμενο των 6, σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε με ορισμένους εξ αυτών, αναμένεται να ζητήσει η συζήτηση περί των προοπτικών της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς να γίνει με θεσμικό και οργανωμένο τρόπο, όχι αποσπασματικά, υποταγμένη σε προσωπικές στρατηγικές, που διαμορφώνουν την εικόνα Βαβέλ σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για το κόμμα αλλά και τη χώρα εν γένει. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ξεκάθαρη άποψη και σχέδιο για το πως πρέπει να προωθηθεί η συζήτηση γύρω από την Κεντροαριστερά ( είναι βέβαιο πως θα απευθύνει εκ νέου πρόσκλήση για διάλογο σε ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι ), ωστόσο, δεν αποκαλύπτει τα χαρτιά του.

Ο ίδιος έχει μιλήσει εγκαίρως για τη διενέργεια ενός Ιδρυτικού Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, ωστόσο, δέχεται εισηγήσεις για τη διεξαγωγή ενός εκτάκτου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, που θα προηγηθεί του πρώτου, με την ίδια σύνθεση με το αντίστοιχο του 2012, εξέλιξη, που ήδη συναντά αντιδράσεις στο εσωκομμματικό πεδίο.

Στους κόλπους των 6 επικρατεί σύμφωνα με πληροφορίες προβληματισμός σχετικά με τα επόμενα βήματα της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, αλλά και για το ποιος πρέπει να τεθεί επικεφαλής του νέου σχήματος, ωστόσο, στο κείμενο, που δημοσίευσαν με τον τίτλο "Αν όχι τώρα πότε;" περιορίζονται προς ώρας να ζητήσουν την πραγματοποίηση ενός ανοιχτού, πολιτικού και ιδρυτικού Συνεδρίου της Δημοκρατικής παράταξης απορρίπτοντας την προοπτική ενός αμιγώς κομματικού Συνεδρίου, στο οποίο, όπως λένε, θα επικρατήσουν οι απαξιωμένοι "κομματικοί παραγοντισμοί".

Τα ίδια στελέχη, επιχειρούν να "ισορροπήσουν" μεταξύ της συνέχισης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και της προάσπισης του κοινωνικού κράτους: ΟΧΙ στην παροχολογία και στον λαικισμό λένε τα συγκεκριμένα στελέχη, που "καρφώνουν" εμμέσως πλην σαφώς τους Ανδρέα Λοβέρδο και Πάρι Κουκουλόπουλο, δύο κυβερνητικά στελέχη, που παρεξέκλιναν προσφάτως της γραμμής για τήρηση των συμπεφωνημένων με την τρόικα.

Το στρατόπεδο των Παπανδρεογενών (Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραίτης, Νίκος Σηφουνάκης, Κώστας Τριαντάφυλλος, Συμεών Κεδίκογλου) διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τη Φώφη Γεννηματά, ενώ συνομιλεί με την πλευρά του Μιχάλη Καρχιμάκη, τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη αλλά και με στελέχη όπως ο Δημήτρής Ρέππας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Θάνος Μωραίτης και Φώφη Γεννηματά θα επιχειρήσουν να διαμορφώσουν κοινή γραμμή κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ζητώντας την εγκατάλειψη της γραμμής απαξίωσης του ΠΑΣΟΚ και τη διεξαγωγή ενός ανοιχτού πολιτικού Συνεδρίου του κόμματος, όπου θα "συζητηθούν όλα από το μηδέν" και θα τεθει και το θέμα ηγεσίας του νέου πολυσυλλεκτικού φορέα, που θέλουν και οι ίδιοι να προκύψει μέσα από το διάλογο για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς.

Το δίδυμο Ανδρουλάκη - Σκανδαλίδη επιμένει πως ο διάλογος για την ενοποίηση της Κεντροαριστεράς πρέπει να ξεκινήσει από το ΠΑΣΟΚ με καθαρές και αντιπροσωπευτικές διαδικασίες, ωστόσο, συνομιλεί τακτικά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, επιθυμώντας την αποφύγη ρήξεων, που θα απελευθερώσουν φυγόκεντρες δυνάμεις και θα δημιουργήσουν αστάθεια στον πόλο της Χαριλάου Τρικούπη. Αμφότερα τα στελέχη επιθυμούν σαφές χρονοδιάγραμμα λήξης της συνεργασίας με τη ΝΔ, ενώ τάσσονται υπέρ μίας "βελούδινης" διαδοχής στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ώστε το τιμόνι να αναλάβει εκπρόσωπος της γενιάς των 35άρηδων.

Πηγή: newsit
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ