2014-07-15 13:26:07
Φωτογραφία για Ερευνες για εντοπισμό εμπρηστών
Το ενδεχόμενο εμπρησμού εξετάζει το ανακριτικό της Πυροσβεστικής σχετικά με τη μεγάλη πυρκαγιά που... ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Κερατέα και έκαψε μεγάλη έκταση, ένα μέρος της οποίας είναι δασική. Μέχρι χθες, Πυροσβεστική και τοπικοί φορείς ήταν σε επαγρύπνηση για αναζωπυρώσεις, καθώς μικρές διάσπαρτες εστίες προκαλούσαν ανησυχία λόγω και των κακών καιρικών συνθηκών (υψηλές θερμοκρασίες, αέρας), που ευνοούν τις πυρκαγιές.

Η καταμέτρηση των ζημιών άρχισε χθες, ωστόσο πηγές της Πυροσβεστικής μιλώντας στην «Κ» εκτίμησαν ότι η έκταση της καμένης γης πρέπει να αγγίζει τα 5.000 στρέμματα. Από αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, περίπου το 80% αφορά χαμηλή βλάστηση. Ζημιές σε κατοικίες δεν σημειώθηκαν ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες κατέγραψαν δύο καμένα κτίσματα. Παρά την αρχική εκτίμηση των τοπικών παραγόντων ότι επρόκειτο για σπίτια, αποδείχθηκε ότι στη μία περίπτωση ήταν μια στάνη και στην άλλη μια αποθήκη.


Ολο το Σαββατοκύριακο οι δυνάμεις δασοπυρόσβεσης έδιναν συνεχή μάχη ακόμα και κατά τη νύχτα. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική σε όλη την περιοχή ενώ ο καπνός φαινόταν από απόσταση πολλών χιλιομέτρων.

Μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις που περιπολούν στην καμένη έκταση για τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων, δουλειά έπιασαν και στελέχη της διεύθυνσης αντιμετώπισης εμπρησμών της Πυροσβεστικής, τα οποία έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στα τρία σημεία όπου καταγράφηκαν οι πρώτες εστίες της φωτιάς το περασμένο Σάββατο.

Οι ανακριτικοί υπάλληλοι εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο του εμπρησμού καθώς δύο εστίες δημιουργήθηκαν περίπου την ίδια ώρα στις περιοχές Σάκκα και Ζάλιζα, οι οποίες βρίσκονται κοντά, ενώ η τρίτη εστία εντοπίστηκε στην περιοχή του Προφήτη Ηλία. Το ίδιο ισχυρίζεται και ο απερχόμενος δήμαρχος Λαυρεωτικής Κώστας Λεβαντής, ο οποίος μιλώντας στην «Κ» είπε ότι οι φωτιές ξέσπασαν με διαφορά λίγων λεπτών στην ίδια ευθεία φοράς του ανέμου.

Τα στελέχη της υπηρεσίας ανακρίνουν κατοίκους της περιοχής για να διαπιστώσουν εάν είδαν κάποια ύποπτη κίνηση, κάποιο άτομο ή όχημα να κινείται στην περιοχή. Παράλληλα, επιχειρούν να εντοπίσουν τα ακριβή σημεία όπου ξέσπασαν οι φωτιές καθώς σε αυτά βρίσκονται οι απαντήσεις για τα αίτιά τους.

«Η Πυροσβεστική έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, με άμεση προτεραιότητα τη διάσωση των κατοικημένων περιοχών, γεγονός που επιτεύχθηκε πλήρως», δήλωσε στην «Κ» στέλεχος της Πυροσβεστικής απαντώντας στις καταγγελίες για καθυστέρηση επέμβασης των εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Εκτός από ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, συμμετείχαν ακόμα οχήματα και υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και 50 στρατιώτες, κυρίως στην περιφρούρηση των εκτάσεων για τυχόν αναζωπύρωση.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου σημειώθηκαν περισσότερες από 100 νέες εστίες φωτιάς σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν αμέσως. Χθες, μέχρι τις 6 μ.μ. ξέσπασαν 38 πυρκαγιές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Διέρρευσαν screenshots από τα Windows 9
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Διέρρευσαν screenshots από τα Windows 9
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ