2014-07-29 13:21:51
Φωτογραφία για ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
Την σταθερή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια της Λευκωσίας να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλ. Τσίπρας, στον Κύπριο πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, κατά τη σημερινή τους συνάντηση. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, το Κυπριακό «είναι πρωτίστως ζήτημα εισβολής και κατοχής εδώ και 40 χρόνια του βόρειου τμήματος της Κύπρου» και ως εκ τούτου «η διαδικασία της λύσης πρέπει να είναι στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε ωστόσο την ανησυχία του για την αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής πλευράς, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις στους δυο πρώτους γύρους των συνομιλιών. «Δεν υπήρξε ούτε καν η καταγραφή των μέχρι σήμερα συγκλίσεων, προκειμένου να περάσουμε σε έναν ουσιαστικό τρίτο γύρο συνομιλιών», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.


Διαβεβαίωσε πάντως ότι «η αταλάντευτη υποστήριξη της ελληνικής πλευράς προς την Κυπριακή Δημοκρατία, για την πρόοδο των συνομιλιών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις», ιδίως όπως ανέφερε, σε μια περίοδο «έντονης ρευστότητας και γεωπολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή».

Υπό το πρίσμα των εξελίξεων στη Γάζα, στη Συρία, αλλά και στην Ουκρανία, κατέληξε ο κ. Τσίπρας, «βασική προτεραιότητα είναι η Ελλάδα και η Κύπρος να αποτελούν πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, αλλά ταυτόχρονα και δυνάμεις που θα επιδιώκουν σταθερά τη συνεργασία και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Κουτσούμπας: Το Κυπριακό παραμένει διεθνές πρόβλημα

«Όσο συνεχίζεται η τούρκικη αδιαλλαξία και επιθετικότητα, τόσο θα γίνεται και πιο φανερό σε όλους ότι ούτε η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και το περίφημο "κοινοτικό κεκτημένο" βοήθησαν και προώθησαν την επίλυση του Κυπριακού, ούτε σήμερα οι υδρογονάνθρακες μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ενώ από την άλλη μεριά η όλο και περισσότερο και μεγαλύτερη συμπόρευση με το ΝΑΤΟ, τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων στην περιοχή δημιουργεί νέες επικίνδυνες καταστάσεις» δήλωσε ο γγ της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

«Αυτή είναι η αντίληψη του ΚΚΕ και βεβαίως θέλουμε να τονίσουμε ότι το Κυπριακό ήταν και εξακολουθεί να παραμένει διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής και ως τέτοιο δεν πρέπει να αμφισβητείται από κανέναν, ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Άμεσα πρέπει να δοθεί τέλος στην κατοχή της Κύπρου, πρέπει να σταματήσει ο εποικισμός, πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα της επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους» είπε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «το ΚΚΕ θα εξακολουθήσει την πάλη για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, ομόσπονδη με μια ιθαγένεια, μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς εγγυητές και προστάτες».

Ερωτηθείς αν «δεν συμφωνεί με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων», ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι δεν έγινε κατανοητή η δήλωσή του, υπογραμμίζοντας ότι «η διαδικασία γίνεται, το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν ορισμένα αντικειμενικά δεδομένα από τα οποία κανείς δεν πρέπει να αφαιρείται ή να τα ξεχνά και αυτά είναι η Ε.Ε, οι υδρογονάνθρακες και οι έντονοι ανταγωνισμοί στην περιοχή, η πολιτική του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και οι μεγάλες αντιθέσεις που υπάρχουν στην περιοχή της Μεσογείου και βεβαίως αφορούν και την Κύπρο». «Άρα να μείνουμε στη δήλωση αυτή, γιατί έτσι πρέπει κατά τη γνώμη μας να προβληθεί σωστά το Κυπριακό πρόβλημα και στην Ελλάδα και διεθνώς για να έχουμε επιτέλους κάποια αποτελέσματα σε μια πορεία» πρόσθεσε.

Απαντώντας στην παρατήρηση ότι «με αυτή την στρατηγική, πορευόταν επί 40 χρόνια ο Κυπριακός Ελληνισμός μέσω Ηνωμένων Εθνών, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και κανείς δεν πίεσε την Τουρκία, ποιος θα πιέσει την Τουρκία;», ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «γι αυτό πρέπει πολύ σοβαρά να παρθούν υπόψη οι προτάσεις του ΚΚΕ». 

Επίσης, ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και σε δηλώσεις του είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις, ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι «η τρίτη φάση φαίνεται να καθυστερεί, εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, (ΑΜΠΕ), ο κ. Καμμένος έθεσε τρία θέματα στον κ. Αναστασιάδη «με τα οποία συμφωνήσαμε», όπως είπε και αφορούν την απόδοση στη Βουλή της Κύπρου των αρχείων του Φακέλου της Κύπρου, που βρίσκονται στη Βουλή των Ελλήνων, την υπογραφή συμφωνίας για τις ΑΟΖ και τη στάση που πρέπει να κρατήσουν Ελλάδα και Κύπρος σε σχέση με τα μέτρα που θέλει να πάρει κατά της Ρωσίας, η Ε.Ε.

Τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να αρνείται να δώσει τα αρχεία, όταν ο ελληνισμός ενημερώνεται πλέον από τα αρχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Φόρεϊν Όφις, τα οποία έχουν ανοίξει μετά από τόσα χρόνια».

Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι ο κ. Αναστασιάδης συμφώνησε να δοθούν αυτά τα αρχεία του Φακέλου της Κύπρου, σύμφωνα εξάλλου και με το πόρισμα της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το δεύτερο θέμα που έθεσε ο κ. Καμμένος αφορά την υπογραφή συμφωνίας για τις δύο ΑΟΖ και, όπως τόνισε, «Ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να συνεχίζει να αρνείται να προχωρήσει στον καθορισμό της ΑΟΖ με την Κύπρο».

«Το τρίτο θέμα που συζητήσαμε, πέραν του Κυπριακού, είναι το θέμα της στάσης που πρέπει να κρατήσουμε Ελλάδα και Κύπρος σε σχέση με τα μέτρα που πάει να πάρει η ΕΕ κατά της Ρωσίας» είπε ο κ. Καμμένος.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την απόφαση που ελήφθη χθες στην διευρυμένη επιτροπή, η Ελλάδα και η Κύπρος από κοινού να βρουν άλλους τρόπους πίεσης στην Τουρκία και στους Τουρκοκύπριους, «όπως ΗΠΑ, ΕΕ, Ισραήλ και άλλες χώρες», ο κ. Καμμένος είπε «Είναι πολύ σημαντικό και η Ελλάδα και η Κύπρος να έχουν καλές σχέσεις και με τις ΗΠΑ και με τη Ρωσία και με το Ισραήλ. Η Ε.Ε. έχει επιδείξει, μέχρι στιγμής, στα εθνικά θέματα, μία στάση μάλλον εχθρική και προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο. Βλέπουμε σε όλα τα εθνικά θέματα, την κ. Μέρκελ, να κάνει δημόσιες δηλώσεις π.χ. για το Μακεδονικό, βλέπουμε ότι προσπαθούν να ορίσουν εκπρόσωπο πολιτικό- διπλωμάτη που στήριξε το Σχέδιο Ανάν το οποίο αρνήθηκε ο κυπριακός ελληνισμός» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε «Θεωρώ ότι η πρόταση Αναστασιάδη, για την τρίτη φάση, δηλαδή τη δημιουργία ενός τριστήλου στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται εκείνα που συμφωνήθηκαν, εκείνα που είναι προς συζήτηση και εκείνα που αποκλείονται, είναι μία σωστή λύση που έχει υποχρέωση η τουρκοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί. Φοβούμαι, όμως ότι η Τουρκία συνεχίζει την ίδια πολιτική που είχε και στο παρελθόν, λέγοντας "ναι" για το διάλογο και, την ίδια στιγμή, κάνοντας φιέστες, την επέτειο της εισβολής και καλώντας όπου και παραστάθηκαν εκπροσώπους ξένων κρατών» είπε, προσθέτοντας ότι «βεβαίως, η στάση πρέπει να είναι κοινή με την Ελλάδα, δεν μπορεί η Ελλάδα να υπογράφει συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για τον ΤΑΠ, ο κ. Σαμαράς να θριαμβολογεί γι' αυτήν τη συμφωνία και βουλευτές από το Αζερμπαϊτζάν, επίσημα να βρίσκονται στο ψευδοκράτος, νομιμοποιώντας την εισβολή και την κατοχή και ένα κράτος που δεν υπάρχει».

ΑΜΠΕ

 ''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ