2014-08-03 13:12:03
Φωτογραφία για Αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ ΔΗΜΟΥΛΑ: Μια ελληνική αυτοκρατορία στη Βοστώνη γκρεμίζεται
Γκρεμίζεται η αυτοκρατορία του Αρθουρ Δημουλά στη Βοστώνη λόγω «φαγωμάρας» των σημερινών επιγόνων

Μια... κλασική ιστορία ελληνικής «φαγωμάρας», που θέτει σε κίνδυνο τη μυθική περιουσία μιας οικογένειας ομογενών από τη Βοστόνη, παρουσιάζει η εφημερίδα «Boston Globe», η οποία μάλιστα δεν διστάζει να συνδέσει τις... περιπέτειες της φαμίλιας του Αρθουρ Δημουλά με τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας.

«Θέλετε να καταλάβουμε γιατί η Ελλάδα ζει αυτή τη στιγμή μια τραγωδία; Ας πάμε πολλά χρόνια πίσω» γράφει η δημοσιογράφος Σίρλεϊ Λιουνγκ, γυρίζοντας στο μακρινό 1917 και το μικρό μπακάλικο της οικογένειας στο Λόουελ.

«Δαιμόνιος και έξυπνος επιχειρηματίας, ο Δημουλάς κατάφερε να κάνει το μπακάλικο μια απίστευτα μεγάλη αυτοκρατορία, που έφτασε να κοστολογείται 4,6 δισ. δολάρια. Οι γιοι του, Μάικ και Γιώργος, δούλεψαν κοντά του έχοντας αγαστή συνεργασία, σε αντίθεση με τους επιγόνους οι οποίοι τα έκαναν... θάλασσα».


Ο Αρθουρ Δημουλάς απέκτησε δύο εγγόνια που πήραν το όνομά του. «Οι νεότεροι σήκωσαν το... τσεκούρι του πολέμου και έφθασαν μέχρι τα δικαστήρια, διεκδικώντας το μεγαλύτερο μερίδιο της περιουσίας. Στο μεταξύ, 25.000 θέσεις εργασίας και 71 καταστήματα βρέθηκαν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας» γράφει η δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ακόμα και σήμερα, οι κάτοικοι του Λόουελ μιλούν με αγάπη για την οικογένεια Δημουλά και θυμούνται τα... περασμένα μεγαλεία της επιχείρησης. «Οταν ο Αρθουρ Σ. ανέλαβε την επιχείρηση και έβγαλε εκτός τον ξάδερφό του, Αρθουρ Τ., οι εργαζόμενοι επαναστάτησαν και οι πελάτες έκαναν μποϊκοτάζ στα μαγαζιά, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον εκτοπισμένο ξάδερφο». Κάπως έτσι οι δύο πλευρές κατέληξαν στα δικαστήρια, με τις οικογενειακές κόντρες να «συρρικνώνουν» την περιουσία της φαμίλιας, ενώ οι κάτοικοι του Λόουελ βρέθηκαν να παρακολουθούν μια διαμάχη βγαλμένη από... ελληνική σαπουνόπερα.

«Το θέμα δεν είναι τα χρήματα. Η οικογένεια είχε τα πάντα, ενώ τα παιδιά μεγάλωσαν μέσα στα πλούτη. Μάλλον η κλασική ελληνική φαγωμάρα και η ζήλια ενεργοποίησαν μέσα τους τα πιο ταπεινά συναισθήματα, οδηγώντας σε έναν ατέρμονο δικαστικό αγώνα» καταλήγει η «Boston Globe».

δημοκρατία
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η διαχρονική ελληνική ψυχή
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η διαχρονική ελληνική ψυχή
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ