2014-08-18 19:05:44
Φωτογραφία για Αμφίπολη: Δεν μετακινούνται οι Σφίγγες, λέει το υπουργείο Πολιτισμού
Τεράστιο το ενδιαφέρον, εντός και εκτός συνόρων, για την πορεία των ανασκαφών. Καθημερινές ανακοινώσεις θα κάνει το υπουργείο πολιτισμού 

Μετά την ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου η αρχαιολογική σκαπάνη παίρνει και πάλι «φωτιά» στο λόφο Καστά στην Αμφίπολη. Το ενδιαφέρον για την πορεία των ανασκαφών παραμένει αμείωτο τόσο εντός όσο και εκτός των ελληνικών συνόρων. Γι’ αυτό τον λόγο το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να κάνει καθημερινές ανακοινώσεις προκειμένου να προλαμβάνει διάφορα δημοσιεύματα και εικασίες. 

Με ανακοίνωσή του σήμερα το υπουργείο διαψεύδει ότι θα απομακρυνθούν οι ακέφαλες Σφίγγες που βρίσκονται στην είσοδο του ταφικού μνημείου. Αντίθετα, θα ξεκινήσουν οι προεργασίες για την ασφαλή μετατόπιση των λίθων του προστατευτικού τοίχου.

Το πρωί, ειδικός γερανός έφτασε στην αρχαιολογική ανασκαφή προκειμένου να αποσπάσει τις μαρμάρινες πλάκες που βρίσκονται μπροστά και δίπλα στις Σφίγγες. Υπολογίζεται ότι κάθε μια από τις πλάκες αυτές ζυγίζει περίπου μισό τόνο.


Δημοσίευμα του Έθνους αναφέρει ότι οι αρχαιολόγοι επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ψηφιδωτού δαπέδου με ρόμβους πίσω από τον τοίχο στην είσοδο του τάφου. Το ψηφιδωτό αυτό φαίνεται ότι συνεχίζεται και πίσω από την θύρα και τις παραστάδες της. Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν στην εφημερίδα ότι πριν από ένα χρόνο έγινε γεωφυσική διασκόπηση η οποία έδειξε ότι στο εσωτερικό του τάφου υπάρχουν τρεις χώροι.

Μποτιλιάρισμα μπροστά από την ανασκαφή

Η μεγάλη δημοσιότητα που έχει πάρει ο λόφος Καστά αλλά και οι υποψίες ότι ο κάτοχος του τάφου σχετίζεται με τον Μέγα Αλέξανδρο και την εποχή του, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων αλλά και των… περίεργων.

Τις τελευταίες ημέρες, και ειδικά το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου, τα αυτοκίνητα σχημάτισαν ουρά έξω από την ανασκαφή! Η αυξημένη κίνηση που παρατηρείται στη Μεσολακκιά μεταφράστηκε και σε εκατοντάδες επισκέπτες στο μουσείο της Αμφίπολης. Αρκετοί μπήκαν μέσα για να θαυμάσουν τα αρχαιολογικά ευρήματα άλλοι προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν τηλεσκοπικούς φακούς για να δουν από μακριά το σημείο των ανασκαφών.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μεσολακκιάς Θανάσης Ζουρνατζής, στην περιοχή έχουν έρθει ακόμα και γκρουπ τουριστών με λεωφορείο.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Έθνος
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ