2014-10-28 21:37:25
Φωτογραφία για Αμφίπολη: Το πρώτο βίντεο από τις ανασκαφές στον Τύμβο
Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού ένα βίντεο δύο λεπτών το οποίο αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές από το ψηφιδωτό στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης.

"Το Υπουργείο Πολιτισμού, δίνει σήμερα στη δημοσιότητα, για πρώτη φορά, υλικό- χρόνος, 2´.10''- από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού, στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης. Είναι, ουσιαστικά, υλικό αμοντάριστο, σε συνοχή τα πλάνα, με φυσικούς ήχους, αφαιρώντας τις πολλές ώρες της ενδιάμεσης ανασκαφικής διαδικασίας. Όπως αντιλαμβάνεστε, η εργοταξιακή μορφή της ανασκαφής δεν επιτρέπει την επεξεργασία του υλικού, σε συνθήκες studio. Παρουσιάζεται το υλικό, όπως καταγράφεται κατά την ψηφιακή τεκμηρίωση της ανασκαφής", αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείο Πολιτισμού.

Η ψευδής είδηση περί ανεύρεσης αγάλματος

Το μεσημέρι της Τετάρτης κάποια ειδησεογραφικά portal δημοσίευσαν ότι στις ανασκαφές βρέθηκε ένα άγαλμα. Μάλιστα παρουσίαζαν την είδηση με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται πως οι ανασκαφείς το είχαν κρύψει από τη δημοσιότητα προκειμένου να το δείξουν αργότερα. Φυσικά το Υπουργείο Πολιτισμού το διέψευσε άμεσα. Την ίδια ώρα τα sites αυτά αναγκαστικά απέσυραν την ψευδή είδηση.


Tα σχέδια του αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή για το πώς κατασκευάστηκε ο περίβολος του τύμβου Καστά

Στις 22 Οκτωβρίου στην κεντρική βιβλιοθήκη Σερρών έγινε μια εκπληκτική παρουσίαση για το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, με τίτλο «Το χρονικό της ανασκαφής του περιβόλου της Αμφίπολης».

Στο βίντεο που θα παρακολουθήσετε παρουσιάζονται κάποια από τα σχέδια του αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας στο αρχαιολογικό συνέδριο της Θεσσαλονίκης, παρουσία της υπεύθυνης αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη.

Το υλικό περιέχει σημαντικά στοιχεία για τον περίβολο του ταφικού μνημείου αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο φτιάχτηκε.

Παρουσιάζεται επίσης η σεισμική τομογραφία του τύμβου με ένα από τα σχέδια που δημοσίευσε πρόσφατα το zougla.gr, όπου ουσιαστικά φαίνεται ότι οι χώροι μέσα στον τύμβο είναι πάρα πολλοί.
xespao
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ