2014-11-01 07:02:07
Φωτογραφία για Η πτώση θερμοκρασίας και τα προληπτικά μέτρα περιόρισαν τον καταρροϊκό πυρετό στην Πελοπόννησο
Σε ύφεση βρίσκονται τα κρούσματα του καταρροϊκού πυρετού στην Πελοπόννησο. Να θυμίσουμε ότι τα πρώτα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού των προβάτων εμφανίστηκαν στο τέλος Μαΐου σε εκτροφές στη Λακωνία και η νόσος παρουσίασε ταχεία εξάπλωση και σύντομα εντοπίστηκαν εστίες σε όλη τη χώρα. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου για τον Πρωτογενή Τομέα και Κτηνίατρος κ. Ηλίας Στρατηγάκος, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «σε ύφεση βρίσκονται τα κρούσματα του καταρροϊκού πυρετού, αυτό οφείλεται στις κλιματολογικές συνθήκες, αφού οι σημερινές θερμοκρασίες δεν ευνοούν τη διάδοση της ασθένειας με το υπεύθυνο για τη μετάδοση έντομο. Επίσης στην Περιφέρεια έχουν πραγματοποιηθεί ψεκασμοί (προϋπολογισμός ύψους 600.000 ευρώ) κατά του εντόμου στις ύποπτες εστίες που έχουν αναφερθεί. Κάποια επέκταση που έγινε σε νέες εστίες ήταν μικρού βαθμού και αναμενόμενη».

Στο μεταξύ η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεργάζεται με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ερευνά το θέμα του καταρροϊκού πυρετού. Όπως επισημαίνει ο Καθηγητής στο τμήμα Κτηνιατρικής κ. Ορέστης Παπαδόπουλος, «στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη τη νέα χρονιά τα ζώα θα έχουν μια ικανοποιητική ανοσία».


Κοινή άποψη Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου και Καθηγητή Κτηνιατρικής είναι ότι δεν θα χρειαστούν εμβολιασμοί των αιγοπροβάτων στη χώρα μας. Όπως τονίζει ο κ. Στρατηγάκος, «αν χρειαζόταν να γίνει εμβολιασμός δεν θα γινόταν με «ζωντανά» εμβόλια που μπορεί να δίνουν μακροχρόνια ανοσία αλλά έχουν μεγάλες παρενέργειες. Αν γίνει εμβολιασμός, περίπτωση που μελετά σήμερα το ΥπΑΑΤ, θα έπρεπε να γίνει με «νεκρά» εμβόλια μειωμένης λοιμογόνου δύναμης, που δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια και θα χρειαστεί να επαναληφθούν ανά εξάμηνο. Αυτό είναι και δαπανηρό αλλά και πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί στη χώρα μας».

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, πρόβλημα αναμένεται να υπάρξει το επόμενο έτος στα νεογέννητα αρνιά που έχουν μειωμένη ανοσία. «Όμως το φαινόμενο εκτιμώ ότι θα είναι περιορισμένο και μετά από δύο χρόνια θα έχει ξεχαστεί ο καταρροϊκός πυρετός στη χώρα μας», τονίζει.

Ωστόσο οι κτηνοτρόφοι δεν πρέπει να εφησυχάσουν σε καμιά περίπτωση και θα πρέπει να κάνουν τους υπόλοιπους αναγκαίους εμβολιασμούς στα ζώα τους. Ήδη αυτή την εποχή υπάρχει κίνδυνος απώλειας αιγοπροβάτων από την ασθένεια «εντεροτοξιναιμία» και οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει άμεσα να κάνουν εμβολιασμό.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ