2014-11-04 10:31:38
Φωτογραφία για Εδαφικό: Ο χάρτης που προτείνει ο Αναστασιάδης - Διαψεύδει η ε/κ πλευρά
Μόνο το 25% του εδάφους αφήνει η ελληνοκυπριακή πλευρά για την τουρκοκυπριακή πολιτεία αντί του 29% που παραχωρείτο με το σχέδιο Ανάν, σύμφωνα με το νέο χάρτη που υπέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ, η οποία δημοσιεύει το νέο χάρτη στο σημερινό της φύλλο.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα, η ε/κ πλευρά με βάση το νέο χάρτη ζητά το 75% του εδάφους της Κύπρου να είναι υπό ε/κ διοίκηση, καταγράφοντας μία μία τις περιοχές που διεκδικεί: Μόρφου, Βαρώσια, Λέυκα, Ριζοκάρπασο, Κυθραία, Λιμνιά, Άγιος Σέργιος, Γιαλούσα, Μπογάζι, Γαληνόπορνη, Λεονάρισσο, Συριανοχώρι, Πυρόι, Βατυλί, Αγκαστίνα, μισή Λευκωσία, νότια Μεσαορία και μισή Αμμόχωστο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλλιέτ, ο χάρτης που υπέβαλε η ε/κ πλευρά μοιάζει με το χάρτη που συζήτησαν το 1977 ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος με τον Τ/κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.


Η Μιλλιέτ αναφέρει ότι η τ/κ πλευρά αντιδρά στην πρόταση της ε/κ πλευράς και σύμφωνα με τις πηγές της ο Ντερβίς Έρογλου φέρεται να λέει: "Διερωτούμαι πού θα μείνουμε εμείς αν δώσουμε τα εδάφη που ζητούν. Τα εδάφη που θέλουν είναι πολλά".

Σύμφωνα με τη Μιλλιέτ, η περιοχή της Μόρφου που ζητά η ε/κ πλευρά έχει το περισσότερο νερό και εκεί βρίσκεται η εστία του Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου. Στη Λεύκα βρίσκεται το Πανεπιστήρμιο Λεύκας Ευρώπης. Στην Κυθραία υπάρχει στρατιωτική περιοχή. Η νότια Μεσαορία είναι σημαντική από γεωργικής άποψης. Το Ριζοκάρπασο είναι η περιοχή που μένουν κυρίως έποικοι και έχει επίσης στρατηγική σημασία. Σύμφωνα δε με τον Ντερβίς Έρογλου, ο λόγος που η ε/κ πλευρά ζητά το Ριζοκάρπασο είναι 'για να ιδρύσει μια στρατηγική βάση απέναντι στην Τουρκία και να εμποδίσει την ΑΟΖ'. Η Μιλλιέτ σχολιάζει πως αν δοθούν αυτές οι περιοχές στην ε/κ πλευρά, το νερό που θα φτάσει από την Τουρκία στην Κύπρο θα διανέμεται στις περιοχές που θα είναι υπό ε/κ διοίκηση.

Στο μεταξύ, πληροφορίες της Μιλλιέτ αναφέρουν επίσης ότι κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπέν Μπαρθ Άιντα ζήτησε να σταματήσουν οι εργασίες του Μπαρμπαρός, ωστόσο η Άγκυρα απάντησε "εμείς δεν θα σταματήσουμε τις εργασίες. Θα συνεχίσουμε μέχρι να σταματήσουν οι εργασίες". Ο Ντερβίς Έρογλου εξέφρασε ικανοποίηση για τη στάση της Άγκυρας και φέρεται να είπε: "Η Άγκυρα δεν υποχώρησε".

Κυβέρνηση:

Η ελληνοκυπριακή πλευρά διαψεύδει δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο ότι επέδωσε χάρτη στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού.

Έγκυρη πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι τα όσα δημοσιεύονται στην τουρκική εφημερίδα "Μιλλιέτ" αποτελούν τουρκική προπαγάνδα, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα όμως ότι αυτό δεν σημαίνει πως η ε/κ πλευρά δεν διεκδικεί τη μέγιστη δυνατή επιστροφή εδαφών, ίσως και περισσότερα από αυτά που αναφέρονται.

Η 'Μιλλιέτ' υποστηρίζει σε δημοσίευμά της ότι "μόνο το 25% του εδάφους αφήνει η ελληνοκυπριακή πλευρά για την τουρκοκυπριακή πολιτεία αντί του 29% που παραχωρείτο με το σχέδιο Ανάν, σύμφωνα με το νέο χάρτη που υπέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης".

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ έγκυρη πηγή, η ε/κ πλευρά δεν επέδωσε οποιονδήποτε χάρτη στις διαπραγματεύσεις, αλλά υπέβαλε πρόταση για το εδαφικό, η οποία περιλαμβάνει τις θέσεις της και τα κριτήρια που πρέπει να εφαρμοστούν, επεξηγώντας με παραδείγματα πώς θα μπορούσαν να εφαρμοστούν.

Πηγή: Αλήθεια
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ