2014-11-17 12:36:27
Φωτογραφία για Πυρετός διεργασιών
Συνεδριάζει σήμερα η διαπραγματευτική ομάδα και αύριο το Συμβούλιο Αρχηγών.

Σε ρυθμούς προετοιμασίας για τα επόμενα βήματα, υπό το βάρος των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων, κινείται η Λευκωσία

Με μόνο θέμα στην ατζέντα τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί, υπό το βάρος των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνέρχεται το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο η ομάδα Νομικών που συνέστησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συννεννόηση με τα κόμματα, η οποία έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα την υποστήριξη του Ε/κ διαπραγματευτή, Αντρέα Μαυρογιάννη.

Σύμφωνα με μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, με τα οποία επικοινώνησε η «Σ», η σημερινή συνεδρίαση θα έχει δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος θα είναι καθαρά ενημερωτικό, καθώς, όπως μας υποδείχθηκε, έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την τελευταία συνεδρίαση της ομάδας, η οποία ήταν πριν από τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε την ετοιμασία τριπτύχου -με τις συγκλίσεις, αποκλίσεις και θέματα σε ακτίνα συμφωνίας- το οποίο θα κατέθετε στο τραπέζι του διαλόγου.


Το δεύτερο μέρος της συνεδρίασης θα αναλωθεί σε συζήτηση επί των εξελίξεων και τη διαμόρφωση ξεκάθαρης εικόνας για τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει η Λευκωσία μέχρι την οριστική άρση των τουρκικών προκλήσεων.

Σύμφωνα δε με κυβερνητικές πηγές, δεν αποκλείεται στη συνεδρίαση να παρευρεθεί, για σκοπούς ενημέρωσης, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Προετοιμάζονται

Άλλωστε ο Νίκος Αναστασιάδης και οι στενοί συνεργάτες του προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη Σύνοδο του Συμβουλίου Αρχηγών αύριο Τρίτη, στην οποία, όπως πρώτη αποκάλυψε η εφημερίδα μας, ο Πρόεδρος θα καταθέσει προφορικώς, για συζήτηση, σειρά ιδεών για τις κινήσεις που θα ακολουθήσουν, με εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση την αποχώρηση του Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ.

Ανάμεσα στις κινήσεις αυτές είναι, όπως γράψαμε από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, η επαναφορά στην επικαιρότητα των δύο συγκλίσεων του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια με τον τέως κατοχικό ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για την ομοσπονδιακή ιδιοκτησία των εσόδων από το φυσικό αέριο, καθώς και τη φόρμουλα καταμερισμού τους στις δύο κοινότητες, πάντα ΜΕΤΑ από ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.

Βεβαίως οι προτάσεις Αναστασιάδη θα συμπεριλαμβάνουν και τη θέση που αντέταξε στον Έσπεν Άιντα για την εκπόνηση μελέτης για το μοντέλο διαχείρισης του φυσικού αερίου, αντί υιοθέτησης της επικίνδυνης πρότασης του Νορβηγού διπλωμάτη που εισηγείτο τη σύσταση ομάδας σοφών και από τις δύο κοινότητες για συζήτηση του θέματος των υδρογονανθράκων, η οποία βεβαίως θα έβαζε από την πίσω πόρτα στο τραπέζι του διαλόγου το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ιδέες κομμάτων

Ιδέες και προτάσεις θα καταθέσουν και τα πολιτικά κόμματα, τα οποία θα έχουν ενώπιόν τους και τις απόψεις της νομικής ομάδας του διαπραγματευτή, ως προς το ποιες θα πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις της Λευκωσίας. Είναι ξεκάθαρο στο πολιτικό παρασκήνιο ότι η συνεδρίαση του Άτυπου Συμβουλίου Αρχηγών δεν θα είναι εύκολη, αφού ήδη καταγράφονται ρήγματα στο, κατά τα άλλα, αρραγές -όσον αφορά το θέμα των τουρκικών προκλήσεων- εσωτερικό μέτωπο.

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών, η οποία, ανάμεσα σε άλλα, καλούσε τον Πρόεδρο να μην ενδώσει στις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται.

«Ως Συμμαχία Πολιτών, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σημασία δεν έχει απλώς η επιστροφή στις συνομιλίες, αλλά πρωτίστως μετράει το κλίμα μέσα στο οποίο αυτές διεξάγονται. Δεν νοείται τη στιγμή που ο Πρόεδρος θα διαπραγματεύεται το Κυπριακό, την ίδια στιγμή η Τουρκία να παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ και να προκαλεί με τις απαράδεκτες ενέργειές της. Θα θέλαμε για μιαν ακόμη φορά να καλέσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να παραμείνουν σταθεροί και αταλάντευτοι στις ομόφωνες αποφάσεις του Συμβουλίου Αρχηγών, και να μην ενδώσουν σε πιέσεις, οι οποίες θα θέσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά σε πολύ δεινή θέση», σημείωνε στην ανακοίνωσή της η Συμμαχία.

Θέση την οποία ενστερνίζονται, όπως όλα δείχνουν, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, οι Οικολόγοι και το ΕΥΡΩΚΟ, που, αντί εξεύρεσης φόρμουλας, αναμένουν κλιμάκωση των μέτρων αντίδρασης με την υιοθέτηση του συνόλου των μέτρων που περιλαμβάνονταν στο πακέτο αποφάσεων της 12ης Οκτωβρίου.

Μέχρι νεωτέρας

Αρμόδια κυβερνητική πηγή, που μίλησε στο Sigma, ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να αναμένονται εξελίξεις πριν από τη νέα κάθοδο στην Κύπρο, προς το τέλος του μήνα, του Έσπεν Άιντα.

Τόσο η νέα επίσκεψη του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ., όσο και η συνάντηση Σαμαρά - Νταβούτογλου, αρχές Δεκεμβρίου στην Αθήνα, θεωρούνται κλειδί για τις παραπέρα εξελίξεις.

Στο μεταξύ, το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν, στο περιθώριο της συνόδου των G20 στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. είπε ότι «συζήτησαν για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων για επίτευξη συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο, καθώς και τον ρόλο της Τουρκίας προς υποστήριξη της διαδικασίας».

σημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ