2014-11-27 04:23:07
Φωτογραφία για Κύπρος: Παρέμβαση Μαυρίδη στο Ευρωκοινοβούλιο για τις εξουσίες της ΕΚΤ
Την ανάγκη διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης των πιστωτικών οργανισμών χωρίς διάκριση έναντι οποιουδήποτε κράτους μέλους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στην... άσκηση του εποπτικού της ρόλου, τόνισε ο Ευρωβουλευτής (ΔΗΚΟ, Σ&Δ) Κώστας Μαυρίδης, σε παρέμβαση του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου σε συζήτηση για τις τροποποιήσεις στον Κανονισμό σχετικά με τις εξουσίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επιβολή κυρώσεων.

Ο κ. Μαυρίδης, ως σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, κατέθεσε τροπολογίες οι οποίες στόχευαν στη διασφάλιση της αρχής της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και της δικαιοσύνης κατά τρόπο που να λαμβάνει υπόψη ιδιαίτερα τη μειονεκτική θέση στην οποία δυνατόν να βρεθούν τράπεζες σε μικρά κράτη μέλη σε αντίθεση με μεγάλες τράπεζες άλλων κρατών μελών όπου το μέγεθος της τράπεζας προσελκύει εκ των πραγμάτων πρόσθετη προστασία από την εποπτική αρχή.


Επιπλέον, στις τροπολογίες τονίζεται ότι η ΕΚΤ θα πρέπει θα πρέπει να ενεργεί με σκοπό την αποτροπή της δημιουργίας συγκριτικού πλεονεκτήματος που ευνοεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Στην παρέμβαση του, ο κ. Μαυρίδης επέκρινε επίσης τη στάση της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία πρόσθεσε λεκτικό με τρόπο που καθιστά τις παραμέτρους των τροποποιήσεων πρακτικά ανεφάρμοστες σε κάποια κράτη μέλη όπως της Γερμανίας.

Τέλος, υπέδειξε ότι οι τροποποιήσεις στο σύνολο τους κινούνται στο σωστό πνεύμα αλλά θα μπορούσε να επιδιωχθεί καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη.

Η αναβάθμιση της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα σε επίπεδο ΕΕ είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρώπη. Η τροποποίηση του ήδη υφιστάμενου Κανονισμού κρίθηκε αναγκαία στο πλαίσιο των νέων εποπτικών εξουσιών που ανατίθενται στην ΕΚΤ σύμφωνα με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό. Στο πλαίσιο της οικοδόμησης της αξιοπιστίας του ρυθμιστικού αυτού πλαισίου στρέφεται και η εξουσία της ΕΚΤ για επιβολή κυρώσεων ώστε οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι χρήστες να είναι πεπεισμένοι ότι η εποπτική αρχή θα μπορεί να στραφεί αποτελεσματικά εναντίον τραπεζών που δεν συμμορφώνονται προς τους κανόνες.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ