2014-12-02 14:47:42
Φωτογραφία για Stratfor: Το φρένο Πούτιν στον South Stream και το φλέρτ με την Τουρκία
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν «πέταξε το μπαλάκι» στην Ευρώπη για τον South Stream, λέγοντας πως «αν η Ευρώπη δεν θέλει να γίνει, τότε δεν θα γίνει». Τα εναλλακτικά σχέδια της Μόσχας και ο κομβικός ρόλος της Τουρκίας.

Με μια κίνηση που πιθανότατα θα προκαλέσει αναταράξεις στην Ευρώπη και την Ευρασία, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε χθες ότι η Ρωσία δεν θα συνεχίσει να επιδιώκει το project του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

Ο Πούτιν επικαλέστηκε την «μη εποικοδομητική» προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το project, το οποίο είχε σχεδιαστεί ώστε να μεταφέρεται ρωσικό φυσικό αέριο από την Μαύρη Θάλασσα υποθαλάσσια προς την Βουλγαρία και στη συνέχεια στην Ουγγαρία και την Αυστρία μέσω της Σερβίας. Ο Πούτιν δήλωσε πως, αντιθέτως, η Ρωσία θα επιδιώξει την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου δυναμικότητας 63 δισ. κυβικών δια μέσου της Μαύρης Θάλασσας προς την Τουρκία, με πιθανότητα δημιουργίας κόμβου στα ελληνοτουρικά σύνορα, που θα μπορούσε ενδεχομένως να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Νότια Ευρώπη.


Ο ρώσος πρόεδρος προέβη στην προαναφερθείσα ανακοίνωση κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τουρκία –ένα ταιριαστό σκηνικό δεδομένων των τρεχουσών γεωπολιτικών συνθηκών. Η Ρωσία έχει εμπλακεί σε μια έντονη διαμάχη με τη Δύση για την πρώην Σοβιετική περιφέρεια, και ιδιαίτερα για την Ουκρανία. Η στηριζόμενη από τη Δύση εξέγερση στην Ουκρανία και η αντίδραση της Ρωσίας –που περιλαμβάνει την προσάρτηση της Κριμαίας και την στήριξη των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία- έχουν «αυξήσει το στοίχημα», με αποτέλεσμα οι ρωσο-ευρωπαϊκές σχέσεις να έχουν διολισθήσει στο χειρότερο σημείο τους από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αλλά και να ενισχύεται η στρατηγική αξία της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας.

Η σημασία του South Stream

Η επιδίωξη της Ρωσίας για την κατασκευή του αγωγού South Stream αποτελούσε μια σημαντική πτυχή του ανταγωνισμού μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης. Ο πρωταρχικός σκοπός του project ήταν να παρακαμφθεί η Ουκρανία, κάτι που θα στερούσε από την χώρα τα οικονομικά οφέλη και το πολιτικό «πάτημα» που συνοδεύει η διαμεταφορά περισσότερου από το 80% των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Το project βρίσκονταν υπό συζήτηση από το 2007, όμως τα προβλήματα στην ροή της ενέργειας από τη Ρωσία προς την Ουκρανία –και ιδιαίτερα η διακοπή της παροχής ενέργειας προς τους ουκρανούς καταναλωτές λόγω της κρίσης- έδωσαν στο έργο μεγαλύτερη ώθηση.

Περισσότερα στο Euro2Day
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ