2014-12-23 04:42:06
Φωτογραφία για Οταν το πινέλο γίνεται... πένα
Μπορεί η γραφή να γίνει ζωγραφική; Είναι ο καμβάς ο τόπος που η δύναμη της χειρονομίας και το βάρος του νοήματος να συνυπάρχουν ισότιμα;

Την απάντηση δίνουν 16 εικαστικοί δημιουργοί μέσα από τη δουλειά τους και μας προσκαλούν να την «διαβάσουμε» μέσα από τα έργα τους, στην γκαλερί «Σκουφά».

Οι επιστολές γύρω από το περίγραμμα της αγαπημένης βαλίτσας στη δουλειά του Αλέξη Ακριθάκη- ενός καλλιτέχνη που η γραφή αποτέλεσε πυρήνα της ζωγραφικής του.

Τα γράμματα που ο Αλέξης Κυριτσόπουλος αντιμετωπίζει ως καθαρά εικαστικά στοιχεία στις συνθέσεις του. Τα ίχνη λέξεων που αφήνουν πάνω στη ζωγραφική επιφάνεια οι άκρες φτερών από πουλιά που χρησιμοποιεί ο Γιάννης Μιχαηλίδης.

Οι ενσωματωμένες γραφές και μάλιστα με υπερμεγέθη απειλητικά γράμματα στο έργο του Αλέκου Λεβίδη. Το πινέλο του Νίκου Χουλιαρά που γίνεται πένα πάνω στη ζωγραφική επιφάνεια κι αφήνει πίσω του μια «βροχούλα με λέξεις».


Είναι μερικά μόνο από όσα παρουσιάζονται στην έκθεση που επιμελείται η ιστορικός τέχνης, Ελισάβετ Πλέσσα η οποία δίνοντας το στίγμα της έκθεσης σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Όταν η γραφή γίνεται ζωγραφική, γράψιμο και γραμμή καλούνται να διανύσουν την άγνωστη διαδρομή που περνά από τον τρόπο του χεριού και φτάνει στον τόπο του νου, χωρίς να εγκαταλείπει τη φθαρτή ηδονή του βλέμματος. Γραφή είναι το σώμα μας, η άλλη όψη του Εαυτού».

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι: Ελένη Αγγέλου, Αλέξης Ακριθάκης, Μαρία Γιαννακάκη, Ελένη Ζούνη, Δημήτρης Κόντος, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Αλέκος Λεβίδης, Τάσος Μαντζαβίνος, Γιάννης Μιχαηλίδης, Χριστίνα Νάκου, Στόγιαν Ντόβεβ, Βασίλης Πέρρος, Λίνα Πηγαδιώτη, Βούλα Πριοβόλου, Κύριλλος Σαρρής, Νίκος Χουλιαράς. Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ