2015-01-08 15:19:28
Φωτογραφία για Σημεία συνέντευξης ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια στην εκπομπή Kontra 24 του Kontra Channel και στον Aιμίλιο Λιάτσο
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την διανυκτέρευση σε φρεγάτα, πριν από 2 βδομάδες:

«Υπάρχει μία κατάσταση με την Τουρκία η οποία θα θέλαμε όλοι να είναι καλύτερη. Δεν λέω ότι είναι μία κατάσταση σε δραματικό επίπεδο, προς Θεού. Αλλά εν πάση περιπτώσει δεν είναι η καλύτερη δυνατή.

Υπάρχουν θέματα στο Αιγαίο, υπάρχουν σαφείς αμφισβητήσεις, η Τουρκία ισχυρίζεται, ότι υπάρχουν “γκρίζες ζώνες”, κάνει ένα απίστευτο συλλογισμό και λέει ότι “επειδή κάθε βραχάκι δεν αναφέρεται στις διάφορες συνθήκες, αυτό το βραχάκι ανήκει στην Τουρκία”. Τώρα αυτά δεν είναι σοβαρά επιχειρήματα μετά από τόσα χρόνια. Εν πάση περιπτώσει, όμως,  αυτή είναι η τουρκική άποψη.

Και από την άλλη  υπάρχουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες είναι υποχρεωμένες να περιπολούν στο Αιγαίο, στον αέρα, στη θάλασσα, κάτω από τη θάλασσα αν θέλετε, ώστε να διασφαλίζουν τον εθνικό εναέριο και θαλάσσιο και υποθαλάσσιο χώρο.


Οι άνθρωποι αυτοί, λοιπόν, τους οποίους ως πολιτικός τους προϊστάμενος εγώ τους στέλνω μέσα στη βαρυχειμωνιά, σε καιρικές συνθήκες εξαιρετικά επικίνδυνες, νομίζω ότι είναι καλό να έχουν τον πολιτικό τους προϊστάμενο δίπλα τους.

Και επίσης είναι για εμένα εξαιρετικά χρήσιμο και νομίζω γενικά για την πολιτική ηγεσία,  να δω πώς κάνουν την δουλειά τους, να δω δηλαδή αυτό που φαίνεται σαφές σε ένα γραφείο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο Πεντάγωνο πώς είναι στην πραγματικότητα πάνω σε μία φρεγάτα με 8 μποφόρ στο Αιγαίο όταν βλέπει στα ραντάρ της ένα πλοίο μίας άλλης χώρας η οποία δυνάμει στο μέλλον, ίσως να μην είναι φιλική κάποια στιγμή. Ή πώς είναι η διαδικασία προστασίας αυτού του εθνικού χώρου».

Για την εκλογική κάθοδο στην Β΄Αθηνών:

«Η Β’ Περιφέρεια είναι μία πολύ δύσκολη Περιφέρεια. Νομίζω, όμως, ότι μπορώ και εγώ να προσθέσω τη δική μου προσπάθεια στην προσπάθεια των συναδέλφων μου που είναι πολλά χρόνια στην ίδια  Περιφέρεια. Τι ζητώ από τους συμπολίτες μας: να με κρίνουν επί τη βάσει του έργου και να κρίνουν αν αξίζει τον κόπο να είμαι στη δημόσια ζωή ή δεν αξίζει τον κόπο και μπορώ να γυρίσω στο σπίτι μου, στην οικογένειά μου, στην δουλειά μου.

Η δουλειά που έκανα στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, η δουλειά που έκανα στο Υπουργείο Ανάπτυξης, η δουλειά που ξεκίνησα, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, νομίζω είναι αρκετή για δικαιολογήσει την προσπάθειά μου να πείσω τους συμπολίτες μας ότι έχω πράγματα να προσφέρω είτε αυτά είναι στο μεταναστατευτικό, είτε στην αποκατάσταση της δημόσιας ασφάλειας στο κέντρο της Αθήνας - δεν χρειάζεται να θυμίσω πώς ήταν η Αθήνα πριν αναλάβει η Κυβέρνηση Σαμαρά τον Ιούνιο του 2012 -  είτε το νομοθέτημα για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια στο Υπουργείο Ανάπτυξης είτε η προσπάθεια για τα στεγαστικά δάνεια που δεν τελεσφόρησε είτε η νέα προσπάθεια που έγινε στα ναυπηγεία Ελευσίνας να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, να πάρουμε τη μία πυραυλάκατο, η προσπάθεια που γίνεται στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά να μείνουν ανοιχτά, να ολοκληρωθούν τα υποβρύχια.

Νομίζω όλα αυτά είναι ένα καλό «βιογραφικό» για να μου επιτρέψουν με εντιμότητα, με σοβαρότητα, με σεμνότητα, αν θέλετε, να ζητήσω από τους συμπολίτες μου της Β’ Αθήνας να μου δώσουν τον τέταρτο σταυρό τους».

Για τις θυσίες των πολιτών και τι περιμένουν για την επόμενη ημέρα των εκλογών:

«Καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά τι έχει τραβήξει η μέση ελληνική οικογένεια, δεν ζω σε έναν άλλο κόσμο.  Αλλά σας λέω ειλικρινά ότι έχω πολύ καλή αίσθηση του τι συμβαίνει και τις τεράστιες δυσκολίες που βιώνει ο κάθε άνθρωπος μέσα από αυτή την κρίση, επί 5 σχεδόν χρόνια.

Όμως, νομίζω είναι φανερό σε όλους μας ότι σιγά-σιγά από αυτό το μεγάλο λάκκο βγαίνουμε. Νομίζω ότι όλες οι προβλέψεις είναι θετικές, θα υπάρχει σημαντικός ρυθμός ανάπτυξης, ίσως μεγαλύτερος  από την πρόβλεψη του 3% γιατί πέφτει η τιμή του πετρελαίου, γιατί πέφτει το ευρώ, που σημαίνει ότι γινόμαστε και για αυτούς τους λόγους πιο ανταγωνιστικοί.

Και από την άλλη,  αν και καταλαβαίνω ότι είναι  τεράστια η ανεργία, έχει αρχίσει να μειώνεται, έχει πέσει κάτω από 25% και οι προβλέψεις είναι εξαιρετικές για τον επόμενο χρόνο, το 2015. Η ανεργία των νέων ανθρώπων πρέπει να είναι ο κύριος στόχος μας,  να την καταπολεμήσουμε».

Για το αν υπάρχει πρόθεση να μειωθούν και άλλο οι συντάξεις: 

«Η πραγματικότητα είναι ότι εξοικονομήσεις από περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων δεν έχουν έννοια να γίνουν πια. Νομίζω ότι, αν  το πάρουμε και αν θέλετε στενά οικονομικά, η ζήτηση  στην ελληνική οικονομία είναι τόσο χαμηλή που οι περαιτέρω μειώσεις θα οδηγήσουν σε αποπληθωρισμό, θα δημιουργήσει ένα σπιράλ επιδείνωσης της οικονομικής κατάσταση».

Για τις δημοσκοπήσεις:

«Εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση ότι  όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον  ΣΥΡΙΖΑ μπροστά. Και μπορούμε να συμφωνήσουμε ίσως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, όπως το έδειχναν, μπροστά. Γιατί λέω το “ήταν”: Υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις τις λίγες μέρες των γιορτών τα οποία δεν έχουν καταγραφεί ακόμα και θα τα δούμε να καταγράφονται μετά την επόμενη Δευτέρα όταν το δείγμα θα είναι αξιόπιστο, όπως  η ίδρυση του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου. Από εκεί και πέρα, όμως, το κύριο επιχείρημα είναι η πολύ μεγάλη αύξηση της συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας».

           

Για το αν είχε διαφωνήσει  με τη στρατηγική του Υπουργείου Οικονομικών και με  τον κ. Γκίκα Χαρδούβελη, όταν ήταν Υπουργός Ανάπτυξης:

«Όχι. Ο Γκίκας Χαρδούβελης είναι ένας ευγενής άνθρωπος, ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων. Εάν πρέπει να πω κάτι είναι ότι  ίσως παραείναι ευγενής και παραείναι χαμηλών τόνων με την γραφειοκρατία του Υπουργείου Οικονομικών. Δεν έχει έννοια να αναφερθώ σε συγκεκριμένα πρόσωπα, διότι υπήρχε μία αντίληψη και μία νοοτροπία αν θέλετε υπερβάλλουσας προστασίας του “συμφέροντος του Δημοσίου”.

Υπάρχει στο Υπουργείο Οικονομικών διαχρονικά μία αντίληψη: ότι το δημόσιο συμφέρον είναι το ίδιο με το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Πολλές φορές μάλιστα το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή το συμφέρον της κοινωνίας,  είναι ευθέως αντίθετο με το συμφέρον του δημοσίου υπό στενή έννοια.

Αυτό, λοιπόν, στη γραφειοκρατία του  Υπουργείου Οικονομικών σας διαβεβαιώ ότι μέχρι και σήμερα που συζητάμε είναι παντελώς ακατανόητο».

Για το αν μπορεί να υπάρξει μείωση φόρων:

«Ο Αντώνης Σαμαράς, έχει πει σαφώς ότι θα δημιουργήσει η Νέα Δημοκρατία ένα σαφή οδικό χάρτη για να πάμε στον ενιαίο φόρο  15%.

Αυτό είναι το αύριο της ελληνικής κοινωνίας, αν θέλει να είναι μία οικονομία ανταγωνιστική.

Ένα φορολογικό σύστημα με δαιδαλώδεις διατάξεις, με υπερφορολόγηση των ακινήτων,  δεν καταλήγει πουθενά. Να σας πω ένα παράδειγμα. Φόρος υπεραξίας. Ο τρόπος που έγινε ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων καταρχήν οδήγησε την αγορά σε πλήρη, πλήρη διακοπή των αγοραπωλησιών για περίπου 6-7 μήνες και μετά κατέληξε στην αναστολή του φόρου,  αφού είχε κάνει τη ζημιά».

Για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα: 

«Έχουν γίνει αρκετά πράγματα. Αλλά να σας πω και κάτι άλλο. Πείτε ότι εσείς ήσασταν ένας ξένος επενδυτής και είχατε δύο πράγματα να δείτε, αφενός μία χώρα όπως η Ελλάδα, που φαίνεται ασφαλής, μία Κυβέρνηση η οποία φαίνεται να είναι φιλοευρωπαϊκή, ένα περιβάλλον βελτιούμενο, στον διεθνή δείκτη ανταγωνιστικότητας έχουμε έχουμε βελτιωθεί δηλαδή 40 θέσεις.

Όμως έχετε μία αντιπολίτευση από την άλλη πλευρά η οποία δείχνει ισχυρή και η οποία κάθε φορά που γίνεται μία ιδιωτικοποίηση λέει: εγώ θα την πάρω πίσω. Κάθε φορά που έρχεται ένα ξένος επενδυτής λέει εγώ θα τον καθίσω κατηγορούμενο, κάθε φορά  που κάποιος πάει να βάλει χρήματα σε οτιδήποτε τον υβρίζει.

Να σας πω ένα παράδειγμα από την ιδιαίτερα πατρίδα μου την Κέρκυρα; Ξένος επενδυτής μίσθωσε, δεν αγόρασε, μίσθωσε για 100 χρόνια μία έκταση, τον Ερημίτη, παντελώς, σας διαβεβαιώ, εγκαταλελειμμένη, παντελώς εγκαταλελειμμένη, η  εγκατάλειψη σε σημείο προσβολής του περιβάλλοντος, με τη λογική να κάνει μία φιλοπεριβαλλοντική μονάδα χαμηλής όχλησης σε εξαιρετικά προνομιακή τουριστική περιοχή.

Και όμως, οι άνθρωποι οι οποίοι ανήκαν στο ΣΥΡΙΖΑ και δεν είχαν πατήσει ποτέ το πόδι τους εκεί, ούτε καν γνώριζαν περί τίνος πρόκειται, άρχισαν από αυτή τη μέρα να διαμαρτύρονται εναντίον της επένδυσης αδιαφορώντας πλήρως για το ποιος την κάνει, για τις θέσεις εργασίας που δημιουργεί, για τον τοπικό πλούτο, σε μία περιοχή που έχει ανάγκη, που διψάει για επενδύσεις».

Για το αν έχει ευρωπαϊκή προοπτική ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Πιστεύω ότι ο  κ. Τσίπρας ούτε θέλει να μας βγάλει από την ευρωζώνη ούτε θέλει να γυρίσουμε στην δραχμή. Ο  Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όμως, αγνοεί ή επιλέγει να αγνοεί αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν ως απαραίτητες προϋποθέσεις του να μείνουμε στο ευρώ και στην ευρωζώνη.

Δεν λέω ότι ενσυνείδητα επιδιώκει την έξοδό μας, αλλά πιστεύει ότι με κάποιο μαγικό τρόπο μπορεί να έχει και τούτο και κείνο και το άλλο». 

Για τα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα:  

«Ξεχνάει ο ΣΥΡΙΖΑ, και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να μας πουν τι θα συμβεί εάν αυτή η διαπραγμάτευση δεν πετύχει, η δική τους. Δηλαδή τι λένε αυτοί: εσείς, εμείς δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία, ο Πρωθυπουργός δεν είστε καλοί διαπραγματευτές. Θα έρθουμε εμείς, θα διαπραγματευτούμε καλύτερα  και από αυτό το προϊόν της καλύτερης διαπραγμάτευσης θα υπηρετήσουμε ένα πρόγραμμα παροχών της τάξεως του 12 ή 17 δις τον χρόνο.

Καταρχήν αυτό δεν είναι αλήθεια. Αλλά ας υποθέσουμε ότι ήταν αλήθεια. Τους ρωτάμε ένα απλό πράγμα: “Ωραία, για πείτε μας τώρα, αν δεν πετύχει η διαπραγμάτευση τι θα κάνετε με το πρόγραμμα των παροχών που έχετε εξαγγείλει”; Εκεί δεν υπάρχει απάντηση.

Διότι όταν εγώ βλέπω, ότι η σεισάχθεια του ΣΥΡΙΖΑ αξίζει 1 δισεκατομμύριο το χρόνο, όταν έχω κάνει αυτό τον λογαριασμό, και τον έχω κάνει πολύ καλά, όταν το συνολικό χρέος των επιχειρήσεων και των ιδιωτών υπερβαίνει τα 100 δισεκατομμύρια χωρίς να υπολογίσουμε φόρους κλπ  και έρχεται ο κύριος Τσίπρας και λέει ότι “εγώ θα κάνω συνολική σεισάχθεια και το κοστολογώ 1 δις το χρόνο” αυτό το πράγμα, καταλαβαίνετε ότι εκεί θα αρχίσουμε να γελάμε λίγο.

Δηλαδή όποιος υπολογίζει  τα νούμερα φοβάμαι ότι πρέπει να επανέλθει λίγο στην απλή αριθμητική, δεν χρειάζεται ούτε πολύπλοκες σκέψεις ούτε τίποτα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ δύο τινά πρέπει να πει κανείς. Ή ότι μας απειλεί και είναι ένα κόμμα το οποίο θέλει να μας βγάλει από την Ευρώπη και την ευρωζώνη, που  δεν είμαι έτοιμος να το πιστέψω για ένα κομμάτι του.  Γιατί υπάρχει ένα κομμάτι,  ο κύριος Λαφαζάνης, ας πούμε, που αυτή την άποψη έχει. Και ο  άνθρωπος είναι σοβαρός, δεν το έχει κρύψει ποτέ.

Από την άλλη, όμως, εάν δεν συμβαίνει αυτό, που πιστεύω ότι δεν συμβαίνει για την πλειοψηφία, τότε αυτά που μας λένε δεν είναι σοβαρά».
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ