2015-02-02 09:57:37
Φωτογραφία για Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. Εξώδικη διαμαρτυρία-δήλωση-πρόσκληση
Προς κάθε αρμόδιο Δικαστήριο και Αρχή ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

1. Του Σωματείου με την επωνυμία «Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία», που εδρεύει στην Αθήνα (Μαιάνδρου 23 11528 Αθήνα) και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρο αυτής κ. Μιχάλη Τουμπή.

2. Του Σωματείου με την επωνυμία «Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας», που εδρεύει στην Αθήνα (Μαιάνδρου 23 11528 Αθήνα) και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρο αυτής κ. Αναστάσιο Τσάτσο.

ΚΑΤΑ

1. Του Καθηγητή Χρήστου Λιονή, ως Επιστημονικά Υπεύθυνου του προγράμματος για την «Ανάπτυξη 13 Κατευθυντήριων Οδηγιών Γενικής Ιατρικής για τη διαχείριση των πιο συχνών νοσημάτων και καταστάσεων υγείας στην Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας», κατοίκου Ηρακλείου Κρήτης, οδός

2. Της Δρ. Ιωάννας Τσιλιγιάννη, Γενικής Ιατρού, ως Συντονίστριας της Ομάδας Εργασίας για την εκπόνηση του προγράμματος για την «Ανάπτυξη 13 Κατευθυντήριων Οδηγιών Γενικής Ιατρικής για τη διαχείριση των πιο συχνών νοσημάτων και καταστάσεων υγείας στην Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας», κατοίκου Ηρακλείου Κρήτης, οδός


Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, όπως γνωρίζετε, είναι Σωματείο που έχει ως σκοπό μεταξύ άλλων την προαγωγή και η προώθηση της γνώσης σε θέματα σχετικά με τη λειτουργία και τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, την εκπαίδευση των γιατρών στις νεότερες απόψεις και τεχνικές για την αντιμετώπιση των παραπάνω νόσων και την ενημέρωση του κοινού σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης νόσων σχετικών με την Ειδικότητα.

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας είναι και αυτή σωματείο με κύριο σκοπό την προστασία προαγωγή και εκπροσώπηση των επαγγελματικών εννόμων συμφερόντων της ειδικότητας που εκπροσωπεί.

Κατόπιν αιτήματος σας, κύριε Καθηγητά, ορίστηκαν με απόφαση του Δ.Σ. της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, εγκεκριμένοι στον τομέα συνάδελφοι – ιατροί ττνευμονολόγοι, ως εκπρόσωποι του Σωματείου μας και με σκοπό την ενεργό συμμετοχή τους στη συγγραφή των κατευθυντήριων οδηγιών για τους Γενικούς Ιατρούς, αναφορικά σε συγκεκριμένα νοσήματα που υπάγονται στο γνωστικό αντικείμενο της πνευμονολογίας. Συγκεκριμένα, ορίστηκαν ως εκπρόσωποι μας οι κ.κ. Σ.Λουκίδης και Κ.Κωστίκας για τη νόσο του βρογχικού άσθματος και ο ιατροί Σ. Μιχαηλίδης και Γ.Χειλάς για τη νόσο της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Η συγγραφή των κατευθυντήριων οδηγιών έλαβε χώρα μέσα από διαδικασία ανταλλαγής απόψεων και φυσικά διαδικασία ομοφωνίας, από συγκεκριμένη ομάδα εργασίας για κάθε νόσο και με την συμμετοχή των ως άνω εκπροσώπων μας για τις συγκεκριμένες νόσους.

Περί τα μέσα Αυγούστου, κοινοποιήθηκαν στην Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία από τα μέλη – εκπροσώπους μας τα κείμενα που συνετάχθησαν ως κατευθυντήριες οδηγίες προς του Γενικούς Ιατρούς και για τις συγκεκριμένες δύο νόσους, και τα οποία προέκυψαν με βάση τα τελικά σχόλια των μερών στην συνάντηση ομοφωνίας, με σκοπό την έγκριση τους από εμάς ως το αρμόδιο θεσμικό όργανο.

Ακολούθως, λάβαμε γνώση των «13 Κατευθυντήριων Οδηγιών Γενικής Ιατρικής για τη διαχείριση των πιο συχνών νοσημάτων και καταστάσεων υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία», όπως αυτές αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο. Με ιδιαίτερη λύπη μας διαπιστώσαμε ότι τα τελικά κείμενα που αναρτήθηκαν και προφανώς έχουν κοινοποιηθεί και σε διάφορους φορείς, έχουν διαφοροποιηθεί σε συγκεκριμένα σημεία σε σχέση με τα κείμενα στα οποία είχε συμφωνήσει η ομάδα εργασίας – ομοφωνίας, στην οποία και συμμετείχαν οι εκπρόσωποι μας.

Συγκεκριμένα, στη θεματική ενότητα που αφορά το βρογχικό άσθμα, διαπιστώσαμε ότι έχει συμπεριληφθεί στις συστάσεις και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο «διάγνωση και διαγνωστικά εργαλεία» φράση, ή οποία και δεν υφίσταται στο κείμενο το οποίο μας κοινοποιήθηκε από τους εκπροσώπους μας :

Συγκεκριμένα αναγράφονται τα ακόλουθα:

Σύσταση 2 : Συστήνεται στους Γενικούς Ιατρούς και σε άλλους Ιατρούς της ΠΦΥ να διενεργούν σε ασθενείς σπιρομέτρηση προ και μετά βρογχοδιαστολής ως αρχική δοκιμασία για την εκτίμηση της παρουσίας και της σοβαρότητας της απόφραξης αεραγωγών.

Επίσης διαπιστώσαμε ακολούθως ότι στη «σύσταση 3» αναγράφεται «Συστήνεται στους Γενικούς Ιατρούς και σε άλλους Ιατρούς της ΠΦΥ, η χρήση της ροομέτρησης για ασθενείς, σε περιπτώσεις που η σπιρομέτρηση δεν είναι διαθέσιμη ή είναι εντός φυσιολογικών ορίων

Στην «εκτίμηση του ελέγχου του άσθματος» αναγράφεται ότι: «Συστήνεται στους Γενικούς Ιατρούς και σε άλλους Ιατρούς της ΠΦΥ να αξιολογούν τα συμπτώματα με….»

Στην «ταξινόμηση του ελέγχου του άσθματος» υπό Σύσταση 6, αναγράφεται ότι «Συστήνεται στους Γενικούς Ιατρούς και σε άλλους Ιατρούς της ΠΦΥ η ταξινόμηση τυ άσθματος σε επίπεδα ελέγχου : κατά ελεγχόμενο, μερικώς ελεγχόμενο και μη ελεγχόμενο», και στην ταξινόμηση της βαρύτητας του άσθματος «Συστήνεται στους Γενικούς Ιατρούς και σε άλλους Ιατρούς της ΠΦΥ να ταξινομούν τη βαρύτητα του άσθματος με βάση το επίπεδο της θεραπείας που χρειάζεται για την επίτευξη του καλού ελέγχου».

Στο κεφάλαιο «θεραπεία – παρεμβάσεις, φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές, στη σύσταση 10 αναγράφεται ότι «Συστήνεται στους Γενικούς Ιατρούς και σε άλλους Ιατρούς της ΠΦΥ η άμεση έναρξη θεραπείας σε ασθενείς με πιθανή διάγνωση άσθματος», ενώ στη σύσταση 11 «Συστήνεται στους Γενικούς Ιατρούς και σε άλλους Ιατρούς της ΠΦΥ η επιλογή της φαρμακευτικής αγωγής να καθορίζεται από το επίπεδο ελέγχου του άσθματος και ανάλογα με την τρέχουσα θεραπεία», στη σύσταση 12 «Συστήνεται στους Γενικούς Ιατρούς και στους άλλους Ιατρούς, καθώς και στους Επαγγελματίες Υγείας της ΠΦΥ, να αξιολογούν την τεχνική των εισπνοών και τη συμμόρφωση στη θεραπεία σε όλους τους ασθενείς με άσθμα…, στη σύσταση 14 «Συστήνεται στους Γενικούς Ιατρούς και σε άλλους Ιατρούς της ΠΦΥ να χορηγούν στους ασθενείς με άσθμα έναν β2 αγωνιστή βραχείας δράσης για την ανακούφιση των συμπτωμάτων», ενώ στη σύσταση 15 και 16 «Συστήνεται στους Γενικούς Ιατρούς και σε άλλους Ιατρούς της ΠΦΥ να χορηγούν χαμηλή δόση εισττνεόμενων κορτικοστεροειδών… Αντίστοιχα, στη θεματική ενότητα για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) έχουν ενσωματωθεί στο αναρτηθέν στο διαδίκτυο κείμενο οι ακόλουθες μεταξύ άλλων παράγραφοι:

«Διάγνωση και διαγνωστικά εργαλεία.

-Διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας.

Σύσταση 1. Συστήνεται στους Γενικούς Ιατρούς και στους άλλους Ιατρούς στην ΠΦΥ να υποβάλλουν σε σπιρομέτρηση άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών με παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα) ή με ιστορικό καπνίσματος περισσότερων από 10 πακέτο έτη, που έχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα….

Σύσταση 2. Συστήνεται στους Γενικούς Ιατρούς και στους άλλους Ιατρούς στην ΠΦΥ να θέτουν τη διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, όταν στη διενεργηθείσα μετά από βρογχοδιαστολή σπιρομέτρηση βρεθεί τιμή FEV1/FVC medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ