2015-02-11 05:06:07
Φωτογραφία για ΒΒC: Το μωρό που διχάζει την Ουγγαρία
Μετράει λίγες εβδομάδες ζωής, κι όμως έγινε ο διασημότερος Ρομά της Ουγγαρίας αφότου... βρέθηκε στην δίνη δημόσιας αντιπαράθεσης για τον ρατσισμό. Tο νεογέννητο αγοράκι, Ρικάρντο Ρακς, γεννήθηκε ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα την 1η Ιανουαρίου κατακτώντας τον τίτλο του πρώτου μωρού που είδε το φως της ημέρας με την έλευση του Νέου Έτους.

Περήφανοι οι γονείς του φωτογραφήθηκαν με το μωρό τους, μία φωτογραφία που έκανε το γύρο του Διαδικτύου. Την ίδια ώρα, όμως, ο υπαρχηγός και βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος "Γιόμπικ", Έλοντ Νόβακ, ανέβασε στο λογαριασμό του στο Facebook τη φωτογραφία της οικογένειας Ρομά δίπλα σε μία δική του όπου ποζάρει με τα μέλη της οικογένειάς του - τα τρία παιδιά και την σύζυγό του- σχολιάζοντας πικρόχολα ότι ο Ρικάρντο είναι το τρίτο παιδί μιας 23χρονης αθίγγανης.

"Ο αριθμός των Ούγγρων όχι μόνο μειώνεται καταστροφικά αλλά σύντομα θα γίνουμε μειονότητα στο ίδιο μας το σπίτι", ήταν το σχόλιο του Νόβακ που άναψε φωτιά στα social media
. "Πότε θα έρθει η μέρα που θα αποφασίσουν να αλλάξουν το όνομα της Ουγγαρίας; Και πότε θα αντιμετωπίσουμε επιτέλους το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας μας;" , πρόσθεσε το "νούμερο 2" του ακροδεξιού κόμματος "Γιόμπικ". Άμεση ήταν η αντίδραση των χρηστών στα social media ,με ποικίλα σχόλια: άλλα επικριτικά και άλλα επαινετικά. "Οι Ρομά αναπαράγονται σαν τους αρουραίους , σαν τα παράσιτα", έγραψε ένας χρήστης.

Όπως αναφέρει το BBC, η οικογένεια του μικρού Ρικάρντο έλαβε 100 χιλιάδες φιορίνια (326 ευρώ), ποσό που δίνεται στους γονείς του μωρού που γεννιέται πρώτο κάθε χρόνο στη πόλη Μάκο, ύστερα από απόφαση της δημάρχου της ουγγρικής πόλης.

Η οικογένεια Ρακς ζει σε ένα χωριό στις παρυφές του Μάκο. Η οικογένεια του Ρικάρντο είναι η μοναδική Ρομά στο χωριό αυτό και ουδέποτε βίωσε, όπως υποστηρίζει, τον ρατσισμό. Η μητέρα του Ρικάρντο, Σίλβια εξέφρασε την δυσφορία της γι΄αυτό που συνέβη στο νεογέννητο αγόρι της.

"Θέλω να έχει μία ήσυχη οικογενειακή ζωή μακριά από τα φώτα των ΜΜΕ. Δεν φταίει αυτός που ήρθε στον κόσμο μόλις μπήκε το 2015. Ίσως υπήρχε ρατσισμός στην Ουγγαρία και πριν αλλά εμείς δεν τον είχαμε νιώσει". Μέχρι τώρα, πάντως, ο υπαρχηγός του ξενοφοβικού κόμματος "Γιόμπικ" δεν έχει ζητήσει συγγνώμη γα το προσβλητικό σχόλιό του στο Facebook. Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ