2015-03-17 15:20:33
Φωτογραφία για Αυλαία για την EUFOR RCA στο Bangui
Την περασμένη Κυριακή, παρουσία των πολιτικών αρχών της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και ξένων διπλωματών, περατώθηκε η επιχείρηση EUFOR RCA στο Bangui, καθώς οι Ευρωπαϊκές Δυνάμεις έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την επιστροφή των στρατευμάτων στις χώρες τους.

Η Επιχείρηση EUFOR RCA συστάθηκε, μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 10 Φεβρουαρίου 2014, σε συνέχεια του ψηφίσματος 2134/2014 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ στις 1 Απριλίου 2014 τα πρώτα στρατεύματα αφίχθησαν στο Bangui.

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο παραμονής της EUFOR RCA στην αφρικανική χώρα, η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας δεν θυμίζει σε τίποτα τις βίαιες ταραχές, τον τρόμο που σκόρπιζαν οι ένοπλες ομάδες των Ex-Selekas (Μουσουλμάνων) και των AntiBalakas (Χριστιανών), την πείνα, τη δυστυχία και την ανεπάρκεια σε βασικά αγαθά, με τη χώρα, κατά δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ban Ki-Moon, να βρίσκεται στα πρόθυρα γενοκτονίας.


Με την έκρηξη της κρίσης στην ΚΑΔ τον Ιανουαρίου του 2013, σε όλη τη χώρα ένας μεγάλος αριθμός εσωτερικά εκτοπισμένων προσφύγων βρέθηκε χωρίς πόσιμο νερό, κατάλυμα, υγειονομική και διατροφική υποστήριξη σχεδόν για ένα χρόνο. Οι μισοί από τους πρόσφυγες βρέθηκαν σε συνθήκες μερικής ή και ολικής διατροφικής ανεπάρκειας.

Αποτέλεσμα της βίαιης εσωτερικής μετανάστευσης, τον Ιανουάριο του 2014 ήταν οι  τουλάχιστον 922.000 πρόσφυγες. O αριθμός των προσφύγων ανήλθε στην πρωτεύουσα στους 450.000, σε 125 στρατόπεδα προσφύγων, αριθμός που αντιστοιχεί στο 70% του συνολικού πληθυσμού του Bangui. Στα στρατόπεδα των προσφύγων τις ανάγκες σε νερό, σίτιση, πρόχειρα καταλύματα, κουβέρτες, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, υγιεινή, συνθήκες προστασίας και εκπαίδευση, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι Ανθρωπιστικοί Οργανισμοί.

Οι Διεθνείς και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αναγνώρισαν την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Δύναμης στο Bangui, ως σημαντικό παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας. Η παρουσία των στρατευμάτων της EUFOR RCAεπέτρεψε τη σταδιακή βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης, αφού η συνεργασία της ΕUFOR RCA με τους ανθρωπιστικούς φορείς, το σύνολο των οποίων έφθασε τους 105 στην πρωτεύουσα της ΚΑΔ,  ήταν εξαιρετική και αδιάλειπτη σε όλα τα επίπεδα.

Επιπρόσθετα η σταθεροποίηση της κατάστασης ασφαλείας στο Bangui, επέτρεψε στις υπόλοιπες Διεθνείς Δυνάμεις, της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών MINUSCA και της Γαλλικής Δύναμης SANGARIS, να επιχειρήσουν απερίσπαστα σε όλη την έκταση της χώρας, εκτός της πρωτεύουσας, έχοντας τα «νώτα» τους καλυμμένα.

Η συνεχής βελτίωση της ασφάλειας στο Bangui, αποτέλεσε τον κυριότερο καταλύτη για την μείωση του αριθμού των προσφύγων, οι όποιοι σύμφωνα με στοιχεία του Ο.Η.Ε. (UNOCHA 07/02/2015), μειώθηκαν στους 51.000 σε 34 στρατόπεδα, ενώ κατά τον περασμένο μήνα, σε όλη την χώρα ήταν 440.000. Επιπλέον 225.360 άνθρωποι φιλοξενούνταν σε συγγενείς, ενώ 35.650 διέμεναν στα δάση. Η μείωση των προσφύγων στο Bangui κατά 82% το τελευταίο χρόνο, αποδεικνύει κατά τον καλύτερο τρόπο, την επιτυχία της Επιχείρησης EUFOR RCA, όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τον μεγαλύτερο αρωγό ανθρωπιστικής βοήθειας στην ΚΑΔ, με δωρεές πλέον των 128 εκατομμυρίων € μόνο για το έτος 2014, ενώ η βοήθεια εστιάζεται στους εκτοπισμένους και πρόσφυγες, όπου ειδικοί εμπειρογνώμονες παρακολουθούν την κατάσταση, καταγράφουν τις ανάγκες και κατανέμουν αρμοδιότητες και κονδύλια σε επιμέρους Οργανισμούς.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (International Organization for Migration - IOM), ο οποίος αποτέλεσε και το βασικότερο «συνεργάτη» της EUFOR RCA στο Bangui, με κοινή δράση και συνεχή κοινή παρουσία σε πλήθος ανθρωπιστικών προγραμμάτων, αναδεικνύοντας έτσι την Ολοκληρωμένη Προσέγγιση (Comprehensive Approach) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή την προσέγγιση των ανθρωπιστικών κρίσεων με παράλληλες υποστηρικτικές ενέργειες του Στρατιωτικού και Πολιτικού σκέλους της Ευρώπης.

Τα παραπάνω επιτεύγματα της EUFORRCA, ανέπτυξε ο Διοικητής του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου της Λάρισας και των δυνάμεων στο Bangui, Γάλλος Υποστράτηγος Philippe Pontiès, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε την περασμένη Πέμπτη στην έδρα της Ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στη πρωτεύουσα της ΚΑΔ. Στη συνέντευξη αυτή ο Στρατηγός Pontiès δήλωσε “Παραδίδοντας τη σκυτάλη στη MINUSCA, μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για το έργο που επιτεύχθηκε στο Bangui, μέσω της πολιτικής ασφάλειας που εφαρμόστηκε από την EUFOR RCA”και συνέχισε “Μέσα σε ένα χρόνο επιχειρήσεων, η EUFOR RCA δημιούργησε τις συνθήκες για ένα ασφαλές περιβάλλον στο αεροδρόμιο αλλά και στις περιοχές 3 και 5. Η οικονομική και κοινωνική ζωή έχει επιστρέψει, η αγορά του PK5 αναπτύσσεται, η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών έχει βελτιωθεί σημαντικά ενώ οι εκτοπισμένοι και οι πρόσφυγες γυρίζουν σταδιακά στα σπίτια τους”. Και ο Διοικητής του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου Λάρισας ολοκλήρωσε λέγοντας “Αποχωρούμε από το Bangui με την πεποίθηση ότι επιτελέσαμε το έργο μας στο ακέραιο”.

Την ίδια ημέρα, η Πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, κα Catherine Samba-Panza, αναφερόμενη στην Ευρωπαϊκή Επιχείρηση δήλωσε ότι “Η σημερινή αποχώρηση της EUFOR RCA, σημαδεύει το τέλος μιας εννεάμηνης αποστολής, η οποία εκτελέστηκε άψογα, υπό τη σταθερή καθοδήγηση του Στραγηγού Pontiès, στην Λάρισα. Απευθύνω τις θερμότερες ευχαριστίες μου στους Ταξιάρχους Thierry Lion και Jean-Marc Bacquet, μαζί με τη συμπάθεια και αναγνώριση των κατοίκων της πρωτεύουσας” και ολοκλήρωσε λέγοντας “Το σημάδι της EUFOR RCA έχει χαραχτεί βαθιά στις καρδιές και στο μυαλό των συμπατριωτών μου της 3ης και 5ης συνοικίας του Bangui. Η EUFOR RCA χαρακτηρίστηκε από μια ιδιαίτερα προσεκτική προσέγγιση της έκρυθμης αρχικά κατάστασης, βασισμένη στις αρχές του διαλόγου και της επιβολής της ελάχιστης δυνατής δύναμης, με κυρίαρχο κίνητρο την απαράμιλλη θέληση των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων για συμφιλίωση των κατοίκων”.
kranos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ