2015-03-26 06:11:06
Φωτογραφία για Ε.Ε.: Έκκληση να ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες στο Παλαιστινιακό
Το Ισραήλ θα πρέπει να καταβάλει «κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσει την... έγκαιρη επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή», ανέφερε η ΕΕ σε μια σειρά ετήσιων εκθέσεών της με τις οποίες αποτιμά την πρόοδο που σημειώνεται στον τομέα της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε χώρες που βρίσκονται κοντά της.

Επίσης η ΕΕ καλεί την Παλαιστινιακή αρχή να επιδιώξει «θετικά βήματα» για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι επιθυμεί την πιο στενή εμπλοκή των αραβικών κρατών στο έργο του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, στο οποίο συμμετέχουν οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ, η ΕΕ και η Ρωσία.

Την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΕ επέλεξε τον βετεράνο Ιταλό διαπραγματευτή Φερνάντο Τζεντιλίνι ως ειδικό εκπρόσωπό της στη Μέση Ανατολή.

Στις εκθέσεις της η ΕΕ ζητεί από το Ισραήλ να διασφαλίσει τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές.


Αν και η ΕΕ αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του, «οι καταστροφικές συνέπειες» για τους αμάχους της περσινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας «υπογραμμίζουν τις σημαντικές προκλήσεις που συνοδεύουν την ευθύνη του Ισραήλ στις κατεχόμενες περιοχές».

Στο μεταξύ η απερχόμενη ισραηλινή κυβέρνηση ανέστειλε ένα σχέδιο κατασκευής εκατοντάδων κατοικιών σε έναν εβραϊκό οικισμό στην Ανατολική Ιερουσαλήμ εξαιτίας της έντασης που έχει δημιουργηθεί με την Ουάσινγκτον, όπως μετέδωσε σήμερα ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet.

Οι κατοικίες θα κατασκευάζονταν στον εβραϊκό οικισμό Χαρ Χόμα. Από εκεί επέλεξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου να εκφωνήσει ομιλία την παραμονή των βουλευτικών εκλογών. Ο Νετανιάχου χρησιμοποίησε το Χαρ Χόμα ως παράδειγμα για να υπερασπιστεί την πολιτική του της συνέχισης του εποικισμού, ενώ δεσμεύθηκε να συνεχίσει την ανέγερση κατοικιών για τους εβραίους εποίκους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Την ίδια ημέρα ο απερχόμενος Ισραηλινός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος όσο βρίσκεται στην εξουσία.

Η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε την απογοήτευσή της για τις δηλώσεις αυτές, ενώ οι σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων είναι στο χειρότερο σημείο τους εδώ και καιρό.

Σε αυτό το πλαίσιο οποιαδήποτε ανακοίνωση σχετικά με τον Χαρ Χόμα κινδύνευε να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση.

Οπότε η απερχόμενη κυβέρνηση του Νετανιάχου αποφάσισε να αναστείλει τις συζητήσεις για ένα μαζικό πρόγραμμα κατασκευής εκατοντάδων κατοικιών στον εβραϊκό αυτό οικισμό.

Σύμφωνα με το Ynet, το υπουργείο Κατασκευών και ο δήμος της Ιερουσαλήμ επιβεβαίωσαν ότι δύο σημαντικές συναντήσεις για το θέμα ακυρώθηκαν για άγνωστους λόγους. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ