2015-04-23 19:00:16
Φωτογραφία για Δ.Σ. Βόλου και Εργαζόμενοι Μαγνησίας λένε ΟΧΙ στην Κυβέρνηση για τα ταμειακά διαθέσιμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ το Ψήφισμα - Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, την... ανακοίνωση του Συντικάτου ΟΤΑ Μαγνησίας καθώς και τις θέσεις της δημοτικής παράταξης «Επιλογή Ευθύνης - Πάμε Μπροστά», σύμφωνα με το e-Volos.gr:

Ψήφισμα - Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου που συνεδρίασε εκτάκτως την Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015, μετά την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε ουσιαστική δήμευση των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ, χωρίς να έχει προηγηθεί ένας στοιχειώδης έστω διάλογος, αλλά αντίθετα με τη διαδικασία της έκδοσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία πλήττεται ευθέως η συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της, δηλώνει:

- Θεωρεί απαράδεκτη και καταδικάζει τη μεθόδευση που ακολουθήθηκε και ζητεί πριν την λήψη της όποιας απόφασης να προηγηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος, όπου η κυβέρνηση να αναλύσει επαρκώς τους λόγους που την οδηγούν σε αυτή την ενέργεια.


- Τονίζει ότι είναι πάντα πρόθυμο και έτοιμο να συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας από τη δεινή οικονομική κρίση, αρκεί να υπάρξουν πειστικές εξηγήσεις και σε καμία περίπτωση δε θα γίνουν αποδεκτοί αιφνιδιασμοί και αυταρχικές μέθοδοι, στα πλαίσια της τήρησης της νομιμότητας και του Συντάγματος.

- Ζητεί την άμεση απόσυρση της Π.Ν.Π. και την έναρξη διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς και την ΚΕΔΕ και δηλώνει αποφασισμένο να εξαντλήσει κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα που θα μας δοθεί, με σκοπό να ακυρωθεί το περιεχόμενο της Π.Ν.Π.

- Δεσμεύει, μέχρι τότε, το Δήμαρχο και τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου να μην προβούν σε οποιαδήποτε μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

- Αποφασίζει τη συμμετοχή σε όποια μορφή μαζικών κινητοποιήσεων αποφασιστεί από την ΚΕΔΕ, αρχής γενομένης από την Παρασκευή, 24 Απριλίου, οπότε οι υπηρεσίες του Δήμου , με εξαίρεση τις κοινωνικές, θα παραμείνουν κλειστές συμβολικά από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι και οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν έξω από το δημαρχείο σε ένδειξη συμπαράστασης.

Ανακοίνωση Συνδικάτου ΟΤΑ Μαγνησίας

Πάρτε πίσω την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα διαθέσιμα των φορέων του δημοσίου

Οι εργαζόμενοι στους Δήμους της Μαγνησίας με μια φωνή απαιτούμε από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: Πάρτε πίσω την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία δεσμεύετε τα ταμειακά διαθέσιμα Δήμων, Νοσοκομείων, Πανεπιστημίων και άλλων δημόσιων Οργανισμών. Δεν δεχόμαστε να προχωράτε σε στάση πληρωμών, να αφήσετε απλήρωτους εργαζόμενους, να «κλείσετε» παιδικούς σταθμούς και υπηρεσίες, να τσακίζετε λαϊκά δικαιώματα, για να δώσετε ζεστό χρήμα στους «δανειστές», την ίδια ώρα μάλιστα, που με άλλη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου χαρίζετε πρόστιμα σε επιχειρηματικούς ομίλους και προχωράτε σε συμφωνίες εξοπλιστικών προγραμμάτων 500 και πλέον εκατομμύριων δολαρίων.

Τα ελάχιστα ταμειακά διαθέσιμα που υπάρχουν είναι δικά μας, είναι χρήματα που βγήκαν από τον ιδρώτα του λαού και σε αυτόν πρέπει να γυρίσουν, ενισχύοντας κοινωνικές δομές και λαϊκές ανάγκες. Όχι να πάνε στο ΔΝΤ και τους καπιταλιστές για να πληρωθούν δόσεις ενός χρέους, που δεν είναι του λαού.

«Δεν θα βγούμε από το λούκι», όπως ισχυρίστηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αν αποδεχτούμε την παραχώρηση» των χρημάτων… Η ζωή και η ιστορία έδειξε ότι με τα 37,7 δις (13 δις ήταν μόνο από τα ασφαλιστικά ταμεία) που έκλεψαν με το PSI δεν βγήκαμε από το λούκι «Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε για την διάσωση της πατρίδας, αρκεί να μας το ζητήσουν» δηλώνουν Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, ενώ δείχνουν ότι «επαναστατούν», κρύβοντας καλά ότι είναι πάντα πρόθυμοι υπερασπιστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δανειστών, ότι «σπρώχνουν» την κυβέρνηση σε έναν «έντιμο συμβιβασμό» με τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Είναι προκλητικό για τους εργαζόμενους το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η αρπαγή των ταμειακών διαθέσιμων «γίνεται για την διαπραγμάτευση».

Γνωρίζουμε ότι στη διαπραγμάτευση δεν συζητάνε για το πώς θα αυξήσουν τους μισθούς και τις συντάξεις, για το πώς θα έχουν σταθερή δουλειά οι εργαζόμενοι. Άλλο πράγμα συζητάνε. Πως θα δώσουν ζεστό χρήμα και κίνητρα στους επιχειρηματίες, για να ξεμπλοκάρει η καπιταλιστική μηχανή, πως θα ξεπληρώσουν το χρέος, που αυτοί δημιούργησαν, πως θα το φορτώσουν στο λαό. Γι’ αυτό αρπάζουν και ότι απέμεινε από την λεηλασία της προηγούμενης συγκυβέρνησης και από τα «ματωμένα» πλεονάσματά της.

Καλούμε τους εργαζόμενους να είναι σε ετοιμότητα, να πάρουν πρωτοβουλίες, να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους κι όχι να περιμένουν από την ΚΕΔΕ και τους Δημάρχους να «κλείσουν τους Δήμους», για να διαμαρτυρηθούν, όπως περιμένει η ηγεσία της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Να φωνάξουν δυνατά:

· Όχι στην αρπαγή των χρημάτων των φορέων του δημοσίου

Όχι στην πληρωμή του χρέους. Μονομερής διαγραφή του. Αποδέσμευση από την Ε.Ε. και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς. Όχι σε παλιά και νέα μνημόνια.

Οι θέσεις της δημοτικής παράταξης «Επιλογή Ευθύνης - Πάμε Μπροστά»

Οι θέσεις της παράταξης, σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Φ.Ε.Κ.41 τ.Α/20-04-2015) που αφορά στην άμεση μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων και των Περιφερειών στην Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί εκ μέρους της κυβέρνησης μία πράξη απροκάλυπτα αντισυνταγματική και πολιτικά και θεσμικά απαράδεκτη, την οποία οι «θεσμοί» ζητούσαν ήδη από το 2012. Καταργεί τη συνταγματική νομιμότητα και απαξιώνει πλήρως τον ένα από τους δύο πυλώνες πολιτειακής εξουσίας της χώρας, παραβιάζοντας ευθέως τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα:

- παραβιάζεται πολλαπλά το άρθρο 102 (παράγραφοι 1,2,4,5) του Συντάγματος, που προστατεύει το νομικό καθεστώς των ΟΤΑ, τη διοικητική και οικονομική τους αυτοτέλεια, τα όρια της κρατικής εποπτείας, τις αποκλειστικές αρμοδιότητες των ΟΤΑ στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων και επιβάλλει την υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους και τη συνταγματική προστασία των ανταποδοτικών τελών.

- Ειδικά ως προς τα έσοδα των ΟΤΑ από δωρεές, κληροδοτήματα κλπ, παραβιάζεται το άρθρο 109 του Συντάγματος.

Η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης για τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, δυνατότητα που, σημειωτέον, δεν προβλέπεται συνταγματικά για τις ΠΝΠ, θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των υπηρεσιών των Δήμων, ανατρέποντας τον προγραμματισμό τους, υπονομεύει τον αναπτυξιακό ρόλο τους και κυρίως τη λειτουργία των κοινωνικών δομών τους και επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στην αγορά, καθώς εκ των πραγμάτων θα οδηγηθούν σε αναστολή της πληρωμής αναδόχων έργων, προμηθευτών κλπ.

Αν η δραματική μείωση των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ αποτελούσε ωμή παρέμβαση στην οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων και αν το «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας» αποτελούσε παραβίαση της θεσμικής τους αυτοτέλειας, η ετσιθελική, αυθαίρετη δέσμευση των ταμειακών τους διαθεσίμων από την κυβέρνηση αποτελεί την κατάργησή της.

Οι ΚΑΠ αποτελούν σημαντική κατάκτηση της Τ.Α. ήδη από το 1987, αφού, με τη θεσμοθέτησή τους, μπήκε τέλος στην πολιτική εξάρτηση και τις πελατειακές σχέσεις των Δήμων από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να αποτελέσει η ΠΝΠ το πρώτο βήμα μιας αντιμεταρρύθμισης, στο όνομα δήθεν του «πατριωτικού» καθήκοντος, που θα γυρίσει την Τ.Α. πολλές δεκαετίες πίσω. Οι ΚΑΠ δεν δίνονται στους Δήμους, λόγω της καλής προαίρεσης των κυβερνήσεων, ούτε ως ελεημοσύνη του κράτους προς αυτούς, αλλά αποτελούν αυτοτελείς πόρους που προκύπτουν από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη θεσμική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων και κατανέμονται με αντικειμενικά κριτήρια.

Όταν η κυβέρνηση σπατάλησε πολύτιμο χρόνο, στο όνομα δήθεν της «δυναμικής» διαπραγμάτευσης, με συνέπεια να ξύνει κάθε μέρα το πάτο του βαρελιού, μήπως βρει κάποια ευρώ για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, ενώ η πραγματική οικονομία κυριολεκτικά καταρρέει, αποτελεί υποκρισία και προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών της να εγκαλεί της Δήμους ότι δεν πράττουν το «πατριωτικό της καθήκον».

Ωστόσο, εμείς δεν θα κάνουμε το ίδιο που έκανε εκείνη όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Γιατί έχουμε συνείδηση ότι, όταν υπάρχουν μεγάλα εθνικά προβλήματα, απαιτούνται εθνικές συναινέσεις. Σ’ αυτό το καράβι, άλλωστε, είμαστε όλοι επιβάτες και, αν πέσει σε ξέρα και βουλιάξει, θα βουλιάξουμε όλοι μαζί. Κατανοούμε, λοιπόν, πλήρως την κρισιμότητα των στιγμών που περνάει η χώρα μας και δεν αμφισβητούμε την ανάγκη οι Δήμοι να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια. Το έχουν κάνει άλλωστε και με το παραπάνω, αφού, παρά τη δραματική περικοπή των επιχορηγήσεων κατά 62%, παρουσιάζουν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, πρωτογενές πλεόνασμα 863 εκατ. ευρώ – μεταξύ αυτών και ο Δήμος Βόλου. Οφείλουμε, εξάλλου, να υπενθυμίσουμε ότι, στη δυσμενή συγκυρία που βιώνει η χώρα, τα τελευταία χρόνια, οι Δήμοι, κατόρθωσαν να παραμείνουν όρθιοι, ασκώντας κοινωνικό έργο και διαφυλάσσοντας την κοινωνική συνοχή, την ώρα που το κοινωνικό κράτος έχει δραματικά περιοριστεί.

Τι πρέπει, λοιπόν, να γίνει στη δεδομένη συγκυρία; Εφόσον η κυβέρνηση ξεκαθαρίσει ότι στοχεύει πράγματι στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με της «θεσμούς» και σε έναν «έντιμο συμβιβασμό» που θα οδηγήσει και πάλι τη χώρα σε ομαλή πορεία και σε πορεία εθνικής ανασυγκρότησης, έτσι που να έχει αντίκρισμα η όποια επώδυνη για την Αυτοδιοίκηση και της πολίτες συμβολή της σε αυτή την προσπάθεια, και όχι σε ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, τότε μπορεί να ζητήσει από τους Δήμους –και όχι να επιβάλει- την περαιτέρω συνδρομή της σε αυτή την κρίσιμη περίσταση, αφού προηγουμένως καθορίσει με σαφήνεια τους όρους και τις προϋποθέσεις για την αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων της.

Οφείλει η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει μια σειρά από ζητήματα:

- Ποιο θα είναι το απαιτούμενο χρονικό διάστημα της δέσμευσης των χρημάτων; Ο υπουργός, κ. Μάρδας, το προσδιόρισε σε ένα τρίμηνο, σημειώνοντας στη συνέχεια πως πρόκειται για μία «γενική αρχή», αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για την παράταση του συγκεκριμένου διαστήματος.

- Ποια ακριβώς ποσά θεωρούνται ως ταμειακά διαθέσιμα; Τα ανταποδοτικά τέλη περιλαμβάνονται σε αυτά; Ο κ. Μάρδας μίλησε για το «περίσσευμα» των Δήμων, αλλά στην ερώτηση αν τα ανταποδοτικά τέλη, μέχρι να χρησιμοποιηθούν, θεωρούνται περίσσευμα ή θα εξαιρεθούν, επέμεινε στον όρο «περίσσευμα».

- Θα δοθούν εγγυήσεις για την έγκαιρη και απρόσκοπτη καταβολή της μισθοδοσίας του προσωπικού των Δήμων και την πληρωμή των νομικών δεσμεύσεών τους προς τρίτους στους ήδη προβλεπόμενους χρόνους;

- Με ποιον τρόπο εγγυάται η κυβέρνηση των επιστροφή των χρημάτων αυτών; Από φόρους που θα εισπράξει; Από τα χρήματα που θα προκύψουν, εφόσον επιτευχθεί ο συμβιβασμός με της δανειστές;

Στο πλαίσιο αυτό, με έντονο προβληματισμό και ανησυχία για το μέλλον των Δήμων, θεωρούμε ότι η ΚΕΔΕ θα πρέπει, αναλαμβάνοντας κάθε αναγκαία πολιτική πρωτοβουλία, να ζητήσει, με βάση τις παραπάνω επισημάνσεις και όποιες άλλες κρίνονται απαραίτητες, από τα πλέον επίσημα χείλη, του πρωθυπουργού, τα εχέγγυα για την, όσο το δυνατό, πιο ασφαλή αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων προς όφελος της εθνικής υπόθεσης. Διαφορετικά, να προβεί σε κάθε αναγκαία ενέργεια, προασπιζόμενη την κοινωνική αποστολή και τη θεσμική αυτοτέλεια των Δήμων.

Για την «Επιλογή Ευθύνης - Πάμε Μπροστά»

Νατάσα Οικονόμου
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ