2015-04-28 19:06:31
Φωτογραφία για O Ριμπολόβλεφ, ο Ελβετός έμπορος τέχνης και ένας πίνακας αξίας 140 εκατ. ευρώ
Η αγορά έργων τέχνης είναι ένας χώρος όπου η χειραγώγηση των τιμών και το... ξέπλυμα μαύρου χρήματος πρωτοστατούν όπως αποκαλύπτει ο γνωστός νομπελίστας οικονομολόγος και συλλέκτης έργων τέχνης Nouriel Roubini.

Η ιστορία του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Dmitry Rybolovlev και του Ελβετού εμπόρου έργων τέχνης, έχει μετατραπεί σε μία από τις σημαντικότερες περιπτώσεις εικαζόμενης απάτης που έπληξε ποτέ την αγορά έργων τέχνης και που επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του Nouriel Roubini.

Όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, όλα ξεκίνησαν μεταξύ τους όταν στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Yves Bouvier επισκέφθηκε τον δισεκατομμυριούχο Dmitry Rybolovlev στη βίλα του στην Γαλλική Ριβιέρα στο Μονακό προκειμένου να εκπονηθεί η τελική πληρωμή για τον πίνακα Mark Rothko's No. 6 αξίας 140 εκατ. ευρώ. Ο Rybolovlev αγόραζε συχνά πίνακες από τον Bouvier.

Ωστόσο, εκείνη τη φορά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν για τον Bouvier έτσι όπως τα είχε υπολογίσει και αντί να πάρει τα χρήματά του και να φύγει βρέθηκε στο αστυνομικό τμήμα στο Μονακό κατηγορούμενος για απάτη. Διότι αυτό που δεν γνώριζε ήταν ότι ο Rybolovlev πριν από έξι εβδομάδες είχε κάνει καταγγελία εναντίον του για απάτη, υποστηρίζοντας ότι τον είχε παραπλανήσει σχετικά με τις τιμές των έργων τέχνης που αγόραζε.


Ο 48χρονος επιχειρηματίας Rybolovlev, από την περιοχή Ουράλια, συγκέντρωσε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του η οποία αγγίζει περίπου τα 10 δισ. δολάρια έπειτα από την πώληση της εταιρίας του Uralkali, το 2010. Χρησιμοποιώντας μια σειρά από off-shore εταιρείες, κατά την τελευταία δεκαετία, ξόδεψε περισσότερα από 2 δισ. δολάρια για την αγορά περίπου 40 έργων τέχνης μέσω του Bouvier, συγκεντρώνοντας μια συλλογή που περιελάμβανε έργα του Picasso, του Leonardo da Vinci, του Rothko, του Gauguin, του Matisse, και του Rodin.

Ο Bouvier με τη σειρά του ιδιοκτήτης εταιρείας μεταφορών έργων τέχνης και ενός δικτύου λιμανιών που δεν επιβάλλονται δασμοί, μπορούσε να αποθηκεύσει έργα τέχνης, κρασί και αντίκες χωρίς κάποια φορολογική επιβάρυνση. Τα τελευταία πέντε χρόνια, έκανε μεταφορές από τη Γένοβα στη Σιγκαπούρη και το Λουξεμβούργο. Έτσι, κατάφερε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους έργων τέχνης.

Τελικά, ο Bouvier μετά από ανάκριση τριών ημερών κατηγορούμενος για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 10 εκατ. ευρώ. Ως μέρος της υποτιθέμενης απάτης, το κατηγορητήριο αναφέρει την πώληση του Rothko ένα από τα πιο γνωστά έργα τέχνης. Ωστόσο, ο Bouvier αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία. Σε περίπτωση πάντως που ο Bouvier καταδικαζόταν κινδύνευε να αντιμετωπίσει μέχρι και πέντε χρόνια ποινή φυλάκισης για απάτη και 10 έτη για συνενοχή σε ξέπλυμα χρήματος.

Πάντως η ιστορία του Rybolovlev και του Bouvier είναι μόνο μία από τις δεκάδες που συμβαίνουν ειδικά στο Μονακό. Οι ιδιωτικές πωλήσεις περιζήτητων έργων τέχνης που συχνά αλλάζουν χέρια μέσω καλά δικτυωμένων εμπόρων, χωρίς να υπάρξουν δημόσιες προσφορές είναι συχνό φαινόμενο. Το προηγούμενο έτος, το 52% των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν ήταν μέσω ιδιωτικών συμφωνιών υποστηρίζει στο Bloomberg ο Clare McAndrew, ιδρυτής της έρευνας και την εταιρεία συμβούλων Art Economics. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ