2015-05-17 14:34:06
Φωτογραφία για Σε κίνδυνο τίθεται η άδεια μητρότητας - Τι θα συζητηθεί στο Στρασβούργο
Έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση αλλά και προς τις ηγεσίες των κρατών-μελών της Ευρώπης απευθύνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙ) προκειμένου να μην χαθεί μια ακόμα ευκαιρία τα τελευταία επτά χρόνια για εκατομμύρια γυναίκες και οικογένειες στην Ε.Ε., σχετικά με την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την άδεια μητρότητας.

Ειδικότερα η οδηγία που ισχύει σήμερα υιοθετήθηκε το 1992, ενώ τον Οκτώβριο του 2010 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εισηγήθηκε το 2008 την αύξηση της άδειας μητρότητας από 14 σε 18 εβδομάδες. Από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Έκθεση Estrela), έχει προταθεί ακόμη μεγαλύτερη επέκταση της άδειας μητρότητας, στις 20 εβδομάδες, αλλά και την πρόβλεψη άδειας πατρότητας δύο εβδομάδων, και τα δυο με πλήρεις αποδοχές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΓΙ, η άδεια μητρότητας τίθεται σε κίνδυνο καθώς το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρώπης αρνείται να επικυρώσει τη σχετική αναθεώρηση της οδηγίας με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να αποσυρθεί, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου 2015 και να αντικατασταθεί με μία «σύγχρονη εναλλακτική λύση», που σημαίνει με μία πρόταση που θα έχει μικρό ή καθόλου όφελος.


Οι εν λόγω προτάσεις απορρίφθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο επικαλέστηκε το κόστος της εφαρμογής τους, με αποτέλεσμα η πρόταση για αναθεώρηση της οδηγίας να έχει μπλοκαριστεί εδώ και επτά χρόνια και αυτή τη στιγμή να είναι υπαρκτός ο φόβος να χαθεί η προβλεπόμενη χρονική προθεσμία έκδοσής της.

Η αναθεώρηση της οδηγίας για την άδεια μητρότητας αναμένεται να συζητηθεί στο Στρασβούργο κατά τη Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, 18-21 Μαΐου, ενώ σχετική ερώτηση κατέθεσαν την Τετάρτη οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνα Κούνεβα και Σοφία Σακοράφα.

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές ζητούν από την Προεδρία του Συμβουλίου να ξεκαθαρίσει εάν «συνεχίζει να αρνείται την υιοθέτηση της αναθεωρημένης πρότασης Oδηγίας και να αξιολογεί σημαντικότερο το οικονομικό κόστος εφαρμογής της αναθεωρημένης πρότασης, σε σχέση με το θετικό και άμεσο όφελος για εκατομμύρια γυναίκες και οικογένειες σε ολόκληρη την Ευρώπη», καθώς επίσης «ποιες πρωτοβουλίες θα πάρει, ώστε να εξευρεθεί η απαραίτητη για τα συμφέροντα της Ένωσης και των Ευρωπαίων πολιτών λύση μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου».

Καταλήγοντας στην ερώτησή τους οι ευρωβουλευτές, ρωτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν «θεωρεί ότι η “απειλή” για απόσυρση της πρότασης αναθεώρησης, συμβαδίζει με τις υποχρεώσεις της Κομισιόν, που απορρέουν από τα άρθρα 151, 153, 157 της Συνθήκης και το άρθρο 33 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, σχετικά με την ισότητα των φύλων και την προστασία της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ