2015-06-30 20:04:30
Φωτογραφία για Μπορεί να ακυρωθεί το δημοψήφισμα;
Πέντε μέρες έμειναν για το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής 5 Ιουλίου, στο οποίο ο ελληνικός λαός θα κληθεί να απαντήσει αν δέχεται την πρόταση των Θεσμών ή όχι Η απόφαση για την διενέργειά του έχει δημοσιευτεί ήδη στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), όπως, άλλωστε, κάθε νέα νομική πράξη (νόμος, ΠΝΠ κλπ).

Το ερώτημα, ωστόσο, που υπάρχει τις τελευταίες ώρες, με αφορμή την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά την πρωτοβουλία Γιούνκερ, είναι: «Μπορεί να ακυρωθεί»;

Όπως ορίζει το άρθρο 34 παράγραφος 1 του Συντάγματος, τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος μπορεί να την ακυρώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εάν ο ΠτΘ παραιτηθεί, ο αναπληρωτής του δεν μπορεί να προκηρύξει δημοψήφισμα καθώς δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες του.

Με την ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε για την έκδοση της ΠΝΠ, δηλαδή με μια νεότερη ΠΝΠ, η κυβέρνηση μπορεί να ακυρώσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Ελλείψει χρόνου στην παρούσα φάση η Βουλή δεν μπορεί να το κάνει.

Υπάρχει όμως και ακόμη ένας τρόπος ακύρωσης της διεξαγωγής: εάν ένας πολίτης προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, εν προκειμένω στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣΤΕ), μπορεί να ακυρώσει μια ΠΝΠ.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ