2015-07-25 14:34:08
Φωτογραφία για Μία καινοτόμος θεραπεία στη φαρέτρα στων γιατρών για καταπολέμηση του μελανώματος
Η θεραπεία του μελανώματος έχει μπει στο στόχαστρο πολλών επιστημόνων καθώς και φαρμακευτικών εταιρειών τα τελευταία χρόνια. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες καθώς τα περιστατικά μελανώματος έχουν αυξητική τάση σε παγκόσμιο επίπεδο. Μόνο στην Ευρώπη, σύμφωνα με το International Agency for Research on Cancer κάθε χρόνο καταγράφονται 100.000 νέα περιστατικά.

Στη χώρα μας διαγιγνώσκονται 500 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μελανωματικός καρκίνος όταν διαγιγνώσκεται σε π΄ρωιμο στάδιο η ίαση είναι πιθανή με  τη χειρουργική αφαίρεση του μελανώματος. Δυστυχώς όμως όταν η διάγνωση γίνεται σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να έχει μεταστάσεις σε εσωτερικά όργανα ενώ δυστυχώς, συνδέεται με πτωχή πρόγνωση. Τα 5-ετή ποσοστά επιβίωσης για το προχωρημένο μελάνωμα (Στάδιο 4) εκτιμώνται στο 15 με 20% στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο 5 με 22% στην Ευρώπη. Επομένως, η πρόληψη είναι το πλέον, σταθερό και αποτελεσματικό εργαλείο που διαθέτουμε σήμερα για να αντιμετωπίσουμε το μελάνωμα.


Η φαρμακευτική εταιρεία MSD πήρε πρόσφατα έγκριση και από τον EMA της Ευρώπης, για μια νέα θεραπεία κατά του προχωρημένου μελανώματος. Πρόκειται για το pembrolizumab, ένα εξανθρωποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα το οποίο αποτελεί την πρώτη και μοναδική θεραπεία που πήρε έγκριση και στα 28 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ένα καινοτόμο φάρμακο που μπλοκάρει το κυτταρικό μονοπάτι που είναι γνωστό ως PD-1 (programmed cell death). Το PD-1 περιορίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να επιτεθεί στα κύτταρα του μελανώματος.

Μία καινοτόμος θεραπεία στη φαρέτρα στων γιατρών για καταπολέμηση του μελανώματος

© Sofokleousin.gr Μία καινοτόμος θεραπεία στη φαρέτρα στων γιατρών για καταπολέμηση του μελανώματος

Ο ΕΜΑ έδωσε έγκριση καθώς σύμφωνα με τα κλινικά αποτελέσματα  η χρήση του pembrolizumab έδειξε σημαντική βελτίωση συγκριτικά με τις άλλες θεραπείες. Ασθενείς που είχαν προηγούμενα λάβει άλλες θεραπείες και είχαν υποτροπιάσει, ανταποκρίθηκαν σε ένα ποσοστό 38%. Το 60% δε των ασθενών επιβίωσε πέραν των 18μηνών.

Επιπροσθέτως, έδειξε εντυπωσιακά καλύτερα αποτελέσματα  στις ανταποκρίσεις, στο ελεύθερο νόσου διάστημα και στην επιβίωση με καλή ανοχή. Σύμφωνα με τον κύριο Δημήτρη Μπαφαλούκο, ογκολόγο – παθολόγο, διευθυντή  του Νοσοκομείου METROPOLITAN και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Μελανώματος, «μια νέα εποχή επιτυχούς θεραπείας του μελανώματος έχει ξεκινήσει και η συνεχής και διαρκής έρευνα της ανοσοθεραπείας σε συνδυασμό με άλλες ειδικές θεραπείες θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο τα αποτελέσματα, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο απώτερος στόχος που είναι η μετατροπή του μεταστατικού μελανώματος σε χρόνια ή/και ιάσιμη νόσο».

Να θυμίσουμε ότι το pembrolizumab ήδη στις ΗΠΑ και στον Καναδά, καθώς ο FDA το έχει χαρακτηρίζοντάς το «καινοτόμα θεραπεία για το προχωρημένο μελάνωμα» (breakthrough therapy).
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ