2012-05-07 20:03:41
Φωτογραφία για Ο επαναστάτης Richard Avedon
Ο κορυφαίος φωτογράφος, ως επαναστάτης με αιτία, επανέρχεται... στην επικαιρότητα με μια σπουδαία έκθεση, που επιβεβαιώνει ότι το έργο του παραμένει άφθαρτο απ’ τον χρόνο.

O Richard Avedon δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις: είναι ο φωτογράφος που η μόδα παρακολουθούσε για να διαμορφωθεί η ίδια. Είχε δηλαδή, αντιστρέψει τη λογική σειρά των πραγμάτων, με αποτέλεσμα, να θεωρείται σήμερα ο «πατριάρχης» ενός ολόκληρου γένους φωτογράφων-θεών που θεωρούνται πιο επιδραστικοί από τα ίδια τα περιοδικά και την πασαρέλα.

Βέβαια, θα ήταν και αστείο να τον περιορίσει κάποιος μόνο στην κατηγορία της φωτογραφίας μόδας. Ο Avedon που ξεκίνησε την καριέρα του, το 1942, από την Φωτογραφική Υπηρεσία του Αμερικανικού Εμπορικού Ναυτικού, διαχύθηκε, με το θάρρος που έχουν οι οραματιστές, σε όλο το φάσμα πιθανών θεμάτων και με το έργο του έμαθε στον κόσμο να έχει μεγαλύτερες προσδοκίες από την τέχνη της φωτογραφίας
. Στο διάστημα 1969-1970 δημιούργησε μια σειρά από επιτοίχιες φωτογραφικές συνθέσεις. Το μήκος τους κυμαινόταν από 7-11 μέτρα και κάθε μία αποτελείτο από μάξιμουμ πέντε πάνελ. Δημιούργησε δηλαδή, μια φωτογραφική φόρμα χωρίς προηγούμενο, τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς το αντικείμενό της: προσωπικότητες τοποθετημένες μετωπικά απέναντι στο φακό και με ένα εκτυφλωτικά λευκό φόντο πίσω τους. Οι εκφράσεις τους αποκάλυπταν το εσώτερο είναι τους, αυτό γιγαντωνόταν με τις υπερμεγέθεις εκτυπώσεις και πέραν αυτού, τίποτα δεν είχε πια σημασία. Έτσι γεννήθηκε κάτι που εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στυλ φωτογράφησης του 20ου αι.

«Πρωταγωνιστές» σε κείνες τις επιτοίχιες συνθέσεις του Avedon ήταν ο Andy Warhol και τα επιφανή μέλη του Factory του, ο ποιητής Allen Ginsberg και ο κύκλος του, η ριζοσπαστική πολιτική κίνηση Chicago Five και πολλοί άλλοι. Όλοι τους όμως, τύχαινε να είναι «φάροι» μιας αντίστασης, που η πουριτανική αμερικανική κοινωνία μισούσε και ειδικότερα τότε, που η ίδια στρεφόταν όλο και περισσότερο προς τον συντηρητισμό, εξαιτίας του πολέμου του Βιετνάμ. Για το λόγο αυτό, ο Avedon, όταν έδειξε για πρώτη φορά τότε τη δουλειά, φρόντισε να τοποθετήσει την φωτογραφία του Mission Council, δηλαδή του επιτετραμμένου συμβουλίου για τον πόλεμο, δίπλα σε μίαν άλλη που έδειχνε βιετναμέζους θύματα του πολέμου. Με άλλα λόγια ο Avedon προέβη τότε σε κάτι που λίγο μετά άρχισε να ονομάζεται “shock therapy”, κολλώντας στη μούρη του κοινού τεράστιες απεικονίσεις αυτού που φοβόταν περισσότερο.

Αυτές οι φωτογραφικές συνθέσεις παρουσιάζονται τώρα (και μέχρι τις 6/7) στην γκαλερί Gagosian στη Νέα Υόρκη (στο παράρτημα της στην 21η οδό). Με την ευκαιρία της έκθεσης, κυκλοφόρησε ένας κατάλογος-λεύκωμα, ο οποίος εκτός από τα έργα περιλαμβάνει κείμενα διαφόρων μελετητών για κάθε μία από τις επιτοίχιες συνθέσεις. Όλα αυτά μαζί προσφέρουν στον θεατή μια πολύ ψύχραιμη αναδρομή, σε μια εποχή που σημάδεψε τον περασμένο αιώνα και της οποίας η επίδραση εξακολουθεί να γίνεται αισθητή.

Κάντε κλικ για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγέθυνση.

.gallery-item { width: 33%; }

   coolspotting.gr 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ