2012-05-07 20:03:32
Φωτογραφία για Τι σημαίνει για την Κύπρο η νίκη Ολάντ
Θανάσης Αθανασίου

Μια πιο φιλική προς την Τουρκία στάση αναμένεται να τηρήσει ο νέος σοσιαλιστής Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουα Ολάντ, κάτι που αν επαληθευτεί, θα πλήξει τα συμφέροντα της Κύπρου και θα επαναπροσδιορίσει τη σύσταση των κυπρογαλλικών σχέσεων. Χαρακτηρίζεται παρόλα αυτά ως ιδιαιτέρα δύσκολο να διαφανούν οι προθέσεις Ολάντ, διότι η εξωτερική πολιτική δεν αποτέλεσε θέμα συζήτησης της προεκλογικής περιόδου και ως εκ τούτου δεν έχουν καταγραφεί οι τάσεις. Αν και η γαλλική σοσιαλιστική πτέρυγα θεωρείται παραδοσιακά ως πιο φιλικά προσκείμενη στην Τουρκία, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι ο σοσιαλιστής Φρανσουα Μιτεραν επί προεδρίας του τήρησε μια πολύ σκληρή στάση εναντίον της Τουρκίας. 

Στρατηγικές ανατροπές

Η νίκη του Ολάντ αναμένεται να προκαλέσει μια σειρά από στρατηγικές ανατροπές οι οποίες θα επηρεάσουν την ΕΕ και θα επιταχύνουν σημαντικά τις γεωπολιτικές μεταβάσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο από την εμφάνιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008.


Ένα στοιχείο το οποίο θα διαφοροποιεί τον Ολάντ από το Σαρκοζί είναι ότι θα ακολουθήσει μια πιο ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική από ότι η φιλικά διακείμενη προς τις ΗΠΑ πολιτική που ακολούθησε ο Σαρκοζί, δήλωσε στο Sigmalive ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών(ΚΥΚΕΜ) Χρίστος Ιακώβου.

Ο νέος Γάλλος Πρόεδρος είχε διαφωνήσει σε μια σειρά από θέματα που αφορούσαν την εξωτερική πολιτική της Γαλλίας σε σχέση με τους χειρισμούς του Σαρκοζί και είχε διαφωνήσει ακόμα και με τους όρους της επανένταξης της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Αναμένεται ως εκ τούτου, η θητεία του, να επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις επιλογές του Σαρκοζί.

Δεν καταγράφηκαν οι τάσεις

Το γεγονός ότι το θέμα της εξωτερικής πολιτικής δεν ήταν μείζονος σημασίας στην προεκλογική περίοδο, δεν έδωσε τη δυνατότητα στους αναλυτές να αντιληφθούν εύκολα ποιες ήταν οι θέσεις του Ολαντ σε άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής, δεδομένου ότι το γαλλικό εκλογικό σώμα απασχολείται από την εσωτερική πολιτική και την οικονομική κρίση.

Η πολιτική Ολάντ φαίνεται παρόλα αυτά ότι διαφοροποιείται από αυτή του Σαρκοζύ και αναμένεται να ακολουθήσει μια πολιτική η οποία θα ευνοεί την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και δεν θα έχει τον αρνητικό τόνο που είχε ο Σαρκοζύ την περίοδο της διακυβέρνησης του.

Λιγότερο πιεστική στάση, προς την Τουρκία

Σε αυτό το επίπεδο, πρόσθεσε ο διευθυντής του ΚΥΚΕΜ, η Γαλλία θα κάνει μια στροφή η οποία θα μεταφράζεται ως καλύτερη κατανόηση των τουρκικών θέσεων σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή της πορεία και θα παρατηρηθεί μια λιγότερο πιεστική στάση, προς την Τουρκία, σε σχέση με θέματα όπως είναι το κυπριακό, σε σύγκριση με την κυβέρνηση Σαρκοζύ.

Ο σοσιαλιστής Μιτεράν τηρούσε σκληρή στάση εναντίον της Τουρκίας

Η πολιτική του Γάλλου σοσιαλιστή πρώην προέδρου Φρανσουα Μιτεραν, ήταν ιδιαίτερα σκληρή εναντίον της Τουρκίας. Η γυναίκα του Μιτεράν βοήθησε τους Κούρδους να προβάλουν τις θέσεις τους στη Γαλλία.

Γιατί οι Γάλλοι σοσιαλιστές τηρούν φιλοτουρκική στάση;

Δημιουργήθηκε μια παράδοση τα τελευταία χρόνια στο Γαλλικό Σοσιαλιστικό κόμμα, το οποίο αντλούσε ψήφους από τους μετανάστες μουσουλμάνους. Η διαμόρφωση μιας ευνοϊκότερης συμπεριφοράς έναντι στης Τουρκίας, διευκόλυνε το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα να διεμβολίζει και να απορροφά ψήφους από τους μετανάστες μουσουλμάνους, επεσήμανε ο κ. Ιακώβου.

Όσον αφορά το Αρμενικό, οι θέσεις του Ολάντ δεν ήταν τόσο ξεκάθαρες όσο οι θέσεις του Σαρκοζύ όπου επέμενε για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας και την ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας. Σε αυτό το σημείο, εκτιμά ο κ. Ιακώβου, οι Τούρκοι βρίσκουν ένα Γάλλο πολιτικό ο οποίος θα είναι πιο φιλικά προσκείμενος προς την Τουρκία.

Οι δηλώσεις Ερτογάν αντανακλούν τους πόθους της Τουρκίας

Η δήλωση του Ερτογάν ο οποίος εξέφρασε ελπίδες για «μια νέα σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας – Γαλλίας», αντανακλά τους ευσεβείς πόθους της Τουρκίας, τόνισε ο κ. Ιακώβου, καθώς επίσης και την προσδοκία ότι οι σοσιαλιστές δείχνουν μεγαλύτερη κατανόηση σε θέματα όπως το αρμενικό, από ότι ο Σαρκο0ζύ ο οποίος ήταν ξεκάθαρος και ιδιαίτερα σκληρός απέναντι στην Τουρκία.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο επαναστάτης Richard Avedon
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο επαναστάτης Richard Avedon
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ