2015-09-26 05:08:14
Φωτογραφία για Στη Μόσχα εγκαινιάστηκε το μεγαλύτερο στην Ευρώπη τέμενος
 Στη Μόσχα μετά από δεκάχρονη ανακαίνιση άνοιξε το καθεδρικό τέμενος. Έχει ανεγερθεί το 1904. Στα σοβιετικά χρόνια δεν έχει κλείσει και ήταν το μοναδικό τζαμί εν λειτουργία στην πρωτεύουσα. Η ανακαίνιση άρχισε το 2005, όταν το κτίριο αναγνωρίστηκε ως ετοιμόρροπο και ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να πέσει η στέγη.

Μετά την ανακαίνιση το εμβαδόν του συγκροτήματος έχει αυξηθεί επί 20 φορές μέχρι 19 χιλ. τ.μ., το μουσουλμάνικο ιερό στη ρωσική πρωτεύουσα έγινε το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Τώρα στο καθεδρικό τέμενος σε άνετες συνθήκες μπορούν να τελούν τις προσευχές τους σχεδόν 10 χιλ. πιστοί ταυτόχρονα. Τρεις από έξι ορόφους του κτιρίου έχει η αίθουσα για λειτουργίες, άλλοι όροι έχουν δωμάτια για πλύσιμο και βοηθητικοί χώροι. Εκτός από αυτό, στο τέμενος έχουν τοποθετηθεί έξι ασανσέρ, οθόνες για απευθείας μετάδοση, το ολοκαίνουριο σύστημα καθαρισμού του αέρα.

Της τελετής εγκαινίων του τεμένους ηγήθηκαν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος του Συμβουλίου των μουφτειών της Ρωσίας Ραβίλ Γκαϊνουτντίν οι οποίοι αφαίρεσαν το κάλυμμα από την πινακίδα για τα εγκαίνια του τεμένους
. Στην τελετή ως προσκεκλημένοι παρεβρέθησαν ο πρόεδρος της Τουρκίας ρετζέπ Ταγίμπ Ερτογάν, ο πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς, καθώς και οι επικεφαλής των περιοχών της Ρωσίας όπου κατά κύριον όρο διαμένουν οι μουσουλμάνοι.

Μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων του τεμένους ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν υπενθύμισε ότι η Ρωσία δημιουργήθηκε ως πολυεθνικό και πολυθρησκευτικό κράτος και στην αλληλοεμπλουτισμό των πολιτισμών, παραδόσεων και θρησκειών έγκειντο και έγκεινται μέχρι και σήμερα η ιδιαιτερότητα και η δύναμη της χώρας. "Για παράδειγμα η μουσουλμανική κοινότητα της Μόσχας διαμορφώθηκε ήδη το Μεσαίωνα και επιβεβαίωση στο γεγονός αυτό είναι οι τατάρικες ρίζες των περισσότερων οδών της πρωτεύουσάς μας ", τόνισε ο επικεφαλής του κράτους.

Ο Πούτιν τόνισε το ρόλο των μουσουλμάνων θρησκευτικών ηγετών στην ενίσχυση της ειρήνης και της αλληλεγγύης στη Ρωσία και τη μάχη τους με τον θρησκευτικό εξτρεμισμό. Η δράση για την αντιμετώπιση του φουνταμενταλισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική στις συνθήκες, όταν η τρομοκρατική οργάνωση "Ισλαμικό κράτος" που διαστρεβλώνει το ισλάμ, προσπαθεί να προσηλυτίσει τους οπαδούς της στη Ρωσία, τόνισε ο Πούτιν.

"Οι μουσουλμάνοι ηγέτες στη Ρωσία με θάρρος και ανδρεία, χρησιμοποιώντας το κύρος τους, αντιμετωπίζουν την εξτρεμιστική προπαγάνδα ", είπε ο Πούτιν μιλώντας στα εγκαίνια του καθεδρικού τεμένους της Μόσχας.

"Θέλω να εκφράσω το μεγάλο σεβασμό μου στους ανθρώπους αυτούς, πράγματι διεξάγουν τη δράση τους με ηρωισμό και έχουν απώλειες. Δεν αμφιβάλλω όμως ότι και στο μέλλον θα ανατρέφουν πιστούς με τις αρχές του ουμανισμού, της φιλανθρωπίας και της δικαιοσύνης ", πρόσθεσε.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Συμβουλίου των μουφτειών της Ρωσίας Ραβίλ Γκαϊνουτντίν ονόμασε τα εγκαίνια του τεμένους "ιστορικό γεγονός που βοηθά στη στήριξη της ειρήνης, την ανάπτυξη των φιλικών γειτονικών και αλληλοσυμφερουσών σχέσεων των χωρών, των πολιτισμών και των λαών ".

"Η Ρωσία είναι κληρονόμος και δοξασμένος διάδοχος όλων των πολιτισμών και των θρησκειών του ευρωασιατικού περιβάλλοντος ", τόνισε ο Γκαϊνουτντίν.

Επίσης υπενθύμισε ότι το σχέδιο της ανακαίνισης του τζαμιού εγκρίθηκε από τον πρόεδρο Πούτιν και δε θα ειχε υλοποιηθεί χωρίς τη στήριξη των αρχών της Μόσχας.

Μετά την τελετή ο Πούτιν, ο Γαϊνουτντί, ο Ερτογάν και ο Αμπάς περιεργάστηκαν το τέμενος. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ