2015-11-24 10:18:08
Φωτογραφία για Μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν στο Ισραήλ, αλλά ανησυχούν για την αναγνώριση της Παλαιστίνης
Με ενθουσιασμό και περιέργεια αναμένουν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ αύριο, Τετάρτη Στο ταξίδι του αναμένεται να συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπένιαμιν Νετανιάχου, τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ρεουβέν Ριβλίν, τον υπουργό Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς, και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ισαάκ Χέρτζογκ, ενώ θα τον συνοδεύουν οι Νίκος Κοτζιάς, Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης, καθώς και Ολγα Γεροβασίλη και Γιάννης Αμανατίδης.

Παρά τη φιλο-παλαιστινιακή θέση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προ εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας έχει σημειώσει μεταστροφή απέναντι στο Ισραήλ, φροντίζοντας να ξεκινήσει την οικοδόμηση των σχέσεων με την ισραηλινή κυβέρνηση πριν καν ανέλθει στην εξουσία.

Το protothema.gr είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με Ισραηλινούς αξιωματούχους, έπειτα από επίσκεψη σε Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ που πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα και το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ και να συζητήσει για το επικείμενο ταξίδι.


Οι Ισραηλινοί, λοιπόν, εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την επίσκεψη Τσίπρα και την περιέργεια να συναντήσουν από κοντά τον άνθρωπο που «έπαιξε με τη φωτιά», όπως επισήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος της αντιπολίτευσης.

«Ελπίζω η επίσκεψή του να αποτελέσει αφορμή για επενδύσεις στην Ελλάδα στο μέλλον, όπως η ενέργεια. Υπάρχουν ενδείξεις για ισχυρές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η λύση των δύο κρατών είναι σημαντική. Είμαστε ενθουσιασμένοι με την επίσκεψή του», πρόσθεσε το στέλεχος.

Η αγωνία για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο παλαιστινιακό δείχνει να μην απασχολεί ιδιαίτερα τους Ισραηλινούς, παρότι επισημαίνουν πως πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου επικρατούσε ανησυχία. Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση δεν γνώριζε πώς να χειριστεί το ζήτημα. Ωστόσο, όπως δήλωσε, λίγες μόλις ημέρες μετά την εκλογή ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωποι της νέας κυβέρνησης ενημέρωσαν την ισραηλινή πλευρά πως «βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος» με το Ισραήλ και πως προτίθενται να ακολουθήσουν την πορεία των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Βέβαια, σε ερώτηση του protothema.gr πώς θα αντιδρούσε το Ισραήλ στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρούσε στην πλήρη αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτος, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως κάτι τέτοιο «δεν θα είχε θετικό αποτέλεσμα», παραθέτοντας το παράδειγμα της Σουηδίας που αναγνώρισε την Παλαιστίνη.

Όπως είπε, λοιπόν, έπειτα από την απόφαση αυτή μόνο αρνητικές επιπτώσεις σημειώθηκαν, προκλήθηκε ρήξη με την Στοκχόλμη και δεν δημιουργήθηκε παραγωγικό κλίμα.

«Είμαστε σε άμεση επαφή με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται μόνο για συμβολική επικοινωνία, αλλά πραγματική και ουσιαστική. Ελπίζουμε η ελληνική κυβέρνηση να μην αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος γιατί στην περίπτωση της Σουηδίας υπήρξαν αρνητικές επιπτώσεις», τόνισε ο αξιωματούχος.

Στο σύνολό τους οι εκπρόσωποι της ισραηλινής κυβέρνησης επισήμαναν τα κοινά ενδιαφέροντα με την Ελλάδα, την πρόθεση για συνεργασία σε πολλούς τομείς και την επιθυμία για περαιτέρω συνεργασία, ενώ τόνισαν πως Ισραήλ και Ελλάδα είναι φίλοι πέρα από γείτονες. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ