2015-12-14 08:57:09
Φωτογραφία για Η Αρχαιοκαπηλία έγινε πταίσμα στα Χανιά
Αγαπητό Tromaktiko,

Θυμάστε τον ντόρο που έγινε στο πανελλήνιο με την σύλληψη του... πρώην αστυνομικού Χ Μ για αρχαιοκαπηλία στα Χανιά , στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν 15 αμφορείς ανεκτίμητης αξίας ;

Ο συγκεκριμένος πρώην Αστυνομικός ο οποίος αποστρατεύτηκε το 2004 και που διετέλεσε σε επιτελικές θέσεις στην Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων , με υψηλές γνωριμίες δεν πέρασε ούτε απέξω από τα κρατητήρια των αστυνομικών υπηρεσιών.

 

Αφού επισκέφτηκε ως επίσημος προσκεκλημένος όλους τους δύο πρώτους ορόφους του Αστυνομικού Μεγάρου για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να δράσουν οι γνωριμίες του , αφού ήπιε τον καφέ του στο Γραφείο του Αξιωματικού υπηρεσίας διπλοπόδης , έφυγε σαν κυρίως για το σπίτι του .

Η επίσημη δικαιολογία ήταν,ότι περιμένουν -εδώ και 20 ημέρες - την αρχαιολογία να αποτιμήσει την αξία λέει των αμφορέων , διαδικασία που συνήθως διαρκεί μερικές ώρες εάν όχι λεπτά αφού έχει ανακοινωθεί ότι χρονολογούνται περίπου κατά την κλασική περίοδο του 4ου αιώνα π.Χ και υπάρχουν πολλά τέτοια περιστατικά με αμφορείς ανά την Ελλάδα , όπως τότε που ανακαλύφθηκε το 2010 το αρχαίο ναυάγιο στην Πολύαιγο του Νομού Κυκλάδων όπου με οδηγό τους τύπους των αμφορέων που βρέθηκαν και αποτιμήθηκαν τότε , η έρευνα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων έδειξε ότι το ναυάγιο συνέβη ανάμεσα στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ
. έως και το πρώτο ήμισυ του 4ου αιώνα π.Χ.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας λοιπόν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, δεκαπέντε (15) πήλινοι αμφορείς, οι οποίοι χρονολογούνται περίπου κατά την κλασική περίοδο του 4ου αιώνα π.Χ. σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των Αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων. Τους αμφορείς αυτούς 2.500 χρόνων και ανεκτίμητης αξίας ετοιμαζόταν να πουλήσει στο εξωτερικό ο ανωτέρω σύμφωνα τώρα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας .

Σημείωση ότι η αρχαιοκαπηλία άνω των 150.000 ευρώ είναι κακούργημα, όπως έκρινε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ’ αριθμ. 1272/2010 απόφασή του.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας 

Συνελήφθη, χθες (26.11.2015) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου Καντάνου-Σελίνου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Καντάνου, 67χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων για την καταπολέμηση παράνομων δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στη Νομοθεσία περί προστασίας αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς, αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας σε συνεργασία με κλιμάκιο Αρχαιολόγων της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων, χθες (26.11.2015) το μεσημέρι, πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του 67χρονου.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, δεκαπέντε (15) πήλινοι αμφορείς, οι οποίοι χρονολογούνται περίπου κατά την κλασική περίοδο του 4ου αιώνα Π.Χ. σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των Αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων.

Αναγνώστης

Διαβάστε περισσότερες ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ στο tromaktiko με ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

Κάντε την δική σας καταγγελία στο e-mail μας [email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Δείτε το νέο look της Adele! [photos]
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Δείτε το νέο look της Adele! [photos]
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ