2016-02-12 16:00:34
Φωτογραφία για ΕΤΣΙ... ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ Ο ΒΟΡΟΝΤΣΕΒΙΤΣ
Χωρίς την ψυχαναγκαστική τάση για... ρεβάνς, ο Αντρέι Βοροντσέβιτς «περιμένει» τον Ολυμπιακό και σχολιάζει στο SDNA την προσεχή αναμέτρηση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με την «πιο σκληρή ομάδα της Ευρώπης», όπως χαρακτήρισε τον πρωταθλητή Ελλάδας.

Αναλυτικά Σε ένα... αντάμωμα που τείνει να γίνει μία από τις πιο αναμενόμενες, επαναλαμβανόμενες πράξεις της Euroleague, η ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη υποδέχεται τον Ολυμπιακό και, ουσιαστικά, πρόκειται για έναν ακόμη «πόλεμο χαρακωμάτων» στο πλαίσιο του πιο αμφίρροπου ομίλου Top 16 από καταβολής Euroleague.

Η βασική επιλογή του Ιτούδη για τη θέση «4», ο Αντρέι Βοροντσέβιτς, εκφράζει την πίστη του πως δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να πετύχει η ΤΣΣΚΑ, βγάζει ιπποτικά... το καπέλο του στον σκληρό Ολυμπιακό και αξιολογεί την πορεία των δύο Ελλήνων προπονητών που θα βρίσκονται στους πάγκους των δύο ομάδων. Με τί διάθεση προσμένει, άραγε, το συγκεκριμένο παιχνίδι ένας παίκτης που έχει βιώσει έντονα κάθε μία από τις τρεις «μαχαιριές» του Ολυμπιακού στην ομάδα του στα τελευταία τέσσερα Final Four;


Οι Ρώσοι περιμένουν την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου ευρισκόμενοι σε εξαιρετική κατάσταση και στην πρώτη θέση του ομίλου με 4 νίκες και 2 ήττες. Σε τέτοιες, all time classic, μονομαχίες μεσούσης τη σεζόν, η φόρμα δεν μετρά πολύ.

«Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο και ανώφελο να μιλήσουμε για το πόσο καλά παίζουμε ή κάτι τέτοιο. Οπως έχει αποδεχθεί, πρέπει να είμαστε σε εξαιρετική κατάσταση στο τέλος της σεζόν και αυτό προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε και να "χτίσουμε" κάθε μέρα, σε κάθε προπόνηση, σε κάθε βίντεο που βλέπουμε. Αυτή τη στιγμή, όντως, δείχνουμε πως βελτιωνόμαστε, αλλά πρέπει να μείνουμε υγιείς για να κρατήσουμε αυτή τη φόρμα μέχρι τέλους».

«Ομιλος του θανάτου. Οι σκέψεις σου γι' αυτόν;» είναι η ερώτηση που απευθύνεται στον 28χρονο Ρώσο, αλλά εκείνος αποφεύγει να δώσει μία προκαταβολική δικαιολογία για ενδεχόμενο αποτυχίας: «Δεν το βλέπω έτσι. Ολοι μιλούν γι' αυτόν τον όμιλο, αλλά και στον άλλον υπάρχει μπερδεμένη κατάσταση. Οσες ομάδες βρίσκονται στο Top 16 είναι σπουδαίες, με εξαιρετικούς παίκτες και προπονητές. Για εμάς ίσως να γίνεται πιο δύσκολο, καθώς όλοι περιμένουν πολλά, ενώ υπάρχουν ομάδες που σού βάζουν τεράστια πίεση χωρίς να έχουν κάτι να χάσουν. Για μένα, τα πάντα εξαρτώνται από εμάς: πώς θα παίξουμε, πόσο θα παλέψουμε, πώς θα υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον στα δύσκολα και πώς θα εξελίσσουμε το παιχνίδι μας».

Μία ομάδα με χειμαρρώδη επιθετικό ρυθμό, πόντους κοντά και μακριά από το καλάθι, απέναντι σε μία... μηχανή καταστροφής του επιθετικού πλάνου του αντιπάλου. Ο Αντρέι Βοροντσέβιτς πιστεύει στην ομάδα του και την ικανότητα αυτής να επιβάλει το δικό της παιχνίδι στο παρκέ της «Megasport Arena».

«Φυσικά και μπορούμε. Δεν νομίζω πως υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να κάνει αυτή η ομάδα, αρκεί να μείνουμε συγκεντρωμένοι για 40 λεπτά και να παλέψουμε για την παραμικρή λεπτομέρεια σε κάθε σημείο του παρκέ. Σίγουρα φημίζονται για την άμυνα τους και έχουν δυσκολέψει πολλούς κορυφαίους επιθετικούς, αλλά έχουμε και εμείς μία ταυτότητα και θέλω να πιστεύω πως αυτή θα υπερισχύσει».

Οι «πληγές» του παρελθόντος θα μείνουν στην άκρη και η ΤΣΣΚΑ θα είναι απόλυτα έτοιμη απέναντι στην «πιο σκληρή ομάδα της Ευρώπης», όπως παραδέχεται ο έμπειρος φόργουορντ. Αλλωστε, βρίσκεται στην ομάδα από το 2007 και έχει βιώσει τις δύσκολες στιγμές των τελευταίων Final Four.

«Δεν σκεφτόμαστε τη ρεβάνς. Φυσικά, δεν ξεχνάμε ότι μάς έχουν πληγώσει, αλλά δεν θα επιτρέψουμε σε τέτοιες σκέψεις να μπουν στο παιχνίδι μας. Προσωπικά, το αντιμετωπίζω ως ένα παιχνίδι απέναντι σε μία αποδεδειγμένα ποιοτική και επιτυχημένη ομάδα. Τούς έχουμε μάθει και μας έχουν μάθει πολύ καλά, ξέρουμε ότι δεν θα σταματήσουν να μάχονται και συνδυάζουν αυτή την αρετή με καλό μπάσκετ. Μου αρέσει πάρα πολύ αυτό το παιχνίδι, γιατί όταν έχεις απέναντί σου ίσως την πιο σκληρή ομάδα της Ευρώπης, είναι σίγουρο πως θα βγεις από τη "μάχη" έχοντας μάθει πράγματα και έχοντας δει πόσο μπορείς να εξελίξεις το παιχνίδι σου. Για μία φορά, ας είμαστε πιο σκληροί από αυτούς» τόνισε ο Βοροντσέβιτς δίνοντας με αυτό τον τρόπο το σύνθημα και θέτοντας το σημείο αναφοράς που πρέπει να διέπει το παιχνίδι της «αρκούδας».

Μία πάσα του Μίλος Τεόντοσιτς, ένας ακόμη, απρόσμενος τρόπος να βάλει την μπάλα στο καλάθι ο Νάντο Ντε Κολό. Κάθε παιχνίδι της ΤΣΣΚΑ κρύβει θεαματικές, καθαρά μπασκετικές εκπλήξεις. Ως ψηλός, ο Αντρέι Βοροντσέβιτς γίνεται αποδέκτης των εμπνεύσεων του καλύτερου, ίσως, διδύμου περιφερειακής γραμμής στην Euroleague και το απολαμβάνει, όπως απολαμβάνει και το αίσθημα σιγουριάς που προσφέρει η πληρότητα του ρόστερ της ΤΣΣΚΑ.

«Είναι πολύ σημαντικό για κάθε παίκτη να γνωρίζει πως έχει δίπλα του ποιοτικούς συμπαίκτες και πως η ομάδα διαθέτει τέτοιο βάθος στον πάγκο της. Πολλοί λένε ότι η ΤΣΣΚΑ είναι μία ομάδα που ουσιαστικά περιέχει άλλες δύο μέσα της, λόγω της ποσότητας των καλών παικτών στο ρόστερ. Σχετικά με τον Μίλος και τον Νάντο, είναι προφανές ότι κάνουν εύκολη τη δουλειά μας. Για μένα είναι σίγουρα μέσα στους 3-4 κορυφαίους γκαρντ στην Ευρώπη και ξέρουν πώς και πότε να βρουν εμένα και τους υπόλοιπους συμπαίκτες μου».

Με την ταμπέλα του rookie στην Euroleague, ο Δημήτρης Ιτούδης κλήθηκε την περσινή σεζόν να διαχειριστεί ένα ρόστερ με πολλές προσωπικότητες. Κάποιες απ' αυτές απουσιάζουν πλέον (Κιριλένκο, Κάνου Ουίμς) και η εικόνα που δίνεται για την φετινή ΤΣΣΚΑ είναι αυτή μίας ομάδας, της οποίας οι ρόλοι είναι διακριτοί και οι πιθανότητες για... μπλέξιμο μειωμένες. Ηρθε η ώρα για κουπα;

«Ανεξαρτήτως προσώπων, είμαστε πάντα ανάμεσα στα φαβορί για τον τίτλο και δεν πρέπει να το αρνούμαστε. Ωστόσο, το πιο σημαντικό σε αυτή τη φάση είναι να δίνει τα πάντα για την ομάδα όποιος βρίσκεται στο παρκέ και αντίστοιχα αυτοί που βρίσκονται έξω να τον υποστηρίζουν μέχρι τέλους. Πρέπει να μείνουμε μαζί: παίκτες, προπονητές, διοίκηση, κόσμος. Αν το καταφέρουμε αυτό, θα μπορούμε να μιλάμε για καλές πιθανότητες».

Ο Βοροντσέβιτς είναι ένας από τους παίκτες που έχουν εξελιχθεί υπό τις οδηγίες του Δημήτη Ιτούδη, αφού τις δύο τελευταίες σεζόν πατά παρκέ για κάτι περισσότερο από 23 λεπτά κατά μέσο όρο, ενώ τις αμέσως προηγούμενες χρονιάς έφτανε μετά βίας τα 15 λεπτά συμμετοχής. Η άποψη του για τον Ελληνα προπονητή; Εξαιρετική:

«Τον θεωρώ σπουδαίο προπονητή με ίδεες που είναι πραγματικά ενδιαφέρουσες σε άμυνα και επίθεση. Νομίζω πως, πέρα από το κομμάτι του μπάσκετ, είναι εξαιρετικός στο να δίνει κάθε μέρα κίνητρο στους παίκτες, είτε προετοιμαζόμαστε για τελικό είτε για παιχνίδι με την τελευταία ομάδα της VTB. Μας δείχνει κάθε μέρα τον χαρακτήρα του και εμείς ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του. Είναι πολύ ωραίος τύπος, γιατί μας ρωτά συνέχεια αν χρειαζόμαστε κάποια βοήθεια ή διευκρίνιση σε κάτι που αφορά το παιχνίδι. Μας είχε ξεκαθαρίσει από την πρώτη μέρα πέρσι πως θέλει να έχει συνεχή επικοινωνία μαζί μας για οτιδήποτε μας απασχολεί. Ζει για το μπάσκετ, θέλει να μιλά γι' αυτό 24 ώρες και νομίζω πως, έχοντας τόσες γνώσεις και τόσες παραστάσεις δίπλα σε κορυφαίους προπονητές, σίγουρα θα γίνει ένας από τους σπουδαιότερους».

Λίγο πριν μπει στο παρκέ και προσπαθήσει να βάλει... φρένο στον εξαιρετικά φορμαρισμένο Γιώργο Πρίντεζη, ο φόργουορντ της ΤΣΣΚΑ αναφέρεται και στην εκτίμησή του προς το πρόσωπο του Γιάννη Σφαιρόπουλου, με τον οποίο συνεργάστηκε στην ρωσική ομάδα τη σεζόν 2011/2012.

«Ο Γιάννης είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως και ο κόουτς Ιτούδης, ενός προπονητή που δεν βιάζεται, περνά από το στάδιο του βοηθού, συνεργάζεται με πολλά μεγάλα ονόματα και τελικά καταφέρνει εξαιρετικά πράγματα. Εχει δείξει σε όλους πόσο σοβαρός προπονητής είναι, τι εύρος γνώσεων διαθέτει και πόσο ξεκάθαρο προφίλ μπορεί να περάσει στις ομάδες του. Ο Ολυμπιακός είναι απόλυτα επιτυχημένος και είμαι πολύ χαρούμενος που αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον Γιάννη».
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ