2016-03-21 11:16:59
Φωτογραφία για ΠΑΣΙΔΙΚ στον ΕΟΠΥΥ: Πρόχειρη, άδικη και αντισυνταγματική η διάταξη για τους ελέγχους
Βασιλική Αγγουρίδη - Virus.com.gr

Στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σ. Μπερσίμη μεταφέρει και επισήμως τη διαφωνία του για τη διάταξη που προβλέπει πρόστιμα για όσους παρόχους δεν έχουν υποβληθεί πορίσματα ελέγχου για τις υποβολές του 2013 (εδώ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ).

Στην επιστολή επισημαίνονται τα πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της διάταξης, όπως είχε γράψει το Virus, αλλά, παράλληλα, τονίζεται η σημασία της επικοινωνίας και συνεργασίας, μεταξύ των δύο πλευρών.

Η σχετική αιχμή είναι σαφήςŸ «πρώτα απ’ όλα όμως, παρακαλούμε όπως μας ενημερώνετε για τις προθέσεις σας. Με αυτό τον τρόπο θα γλιτώσουμε όλοι πολλά προβλήματα στο μέλλον. Η καλή συνεργασία δεν αρκεί να λέγεται, πρέπει και να εμπεδώνεται με πράξεις», είναι η φράση με την οποία ο Πρόεδρος και ο ΓΓ της ΠΑΣΙΔΙΚ κλείνουν την επιστολή.

Η σημερινή ημερομηνία (21 Μαρτίου) σηματοδοτεί και την έναρξη των «μπελάδων» για τα διαγνωστικά, καθώς λήγει (ημερολογιακά τουλάχιστον) η προθεσμία που δίνει η διάταξη για την παράδοση στον ΕΟΠΥΥ των πορισμάτων από τις Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρίες (ΙΕΕ).


Κατά τον ΠΑΣΙΔΙΚ, η διάταξη αποτελεί μία υπερβολή, δεδομένου ότι «επιβάλλεται ένα εισπρακτικό μέτρο υπέρ του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να λυθεί ένα συμβατικό πρόβλημα που ανέκυψε μεταξύ των Ιδιωτικών Ελεγκτικών Εταιρειών και των παρόχων υπηρεσιών υγείας».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι ΙΕΕ δεν αποδεσμεύουν τα πορίσματα πριν εισπράξουν την αμοιβή. Αλλά, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ψηφίστηκε μια διάταξη «αντισυνταγματική αλλά και παντελώς πρόχειρη και άδικη».

«Είναι αντισυνταγματική, διότι επιβάλλεται ποινή χωρίς να απαιτείται πταίσμα του υποκειμένου. Είναι παντελώς πρόχειρη διότι εισήχθη σε άσχετο νομοσχέδιο, τροποποιώντας άσχετη διάταξη και αντιβαίνει την διαδικασία που ο ίδιος ο Οργανισμός σας έχει θεσπίσει […].Είναι τέλος άδικη, διότι παρότι ο Οργανισμός σας γνωρίζει ότι έχουν προκύψει διαφορές στα πορίσματα των ελεγκτικών εταιρειών με ευθύνη της ΗΔΙΚΑ και του λανθασμένου αρχείου που απέστειλε στις ΙΕΕ και βάση του οποίου έγιναν οι έλεγχοι, εν τούτοις δεν έχει λάβει (ο Οργανισμός σας) μέτρα προκειμένου να διορθώσει την κατάσταση», σημειώνεται.

Η «πηγή του κακού» είναι, όπως είχε επισημάνει το Virus, το αρχείο των εξετάσεων που απέστειλε στις ΙΕΕ η ΗΔΙΚΑ χωρίς να διευκρινίσει ότι πολλές εξετάσεις είχαν τους ίδιους κωδικούς αλλά αφορούσαν διαφορετική εξέταση, όπως προέκυπτε από τις παρατηρήσεις του ιατρού στο ηλεκτρονικό παραπεμπτικό.

«Αποτέλεσμα ήταν οι ΙΕΕ να θεωρήσουν (λανθασμένα στις περισσότερες των περιπτώσεων) ότι η ίδια εξέταση επαναλαμβανόταν στο ίδιο παραπεμπτικό και να τις απορρίψουν», σημειώνεται.

Ακόμη, τα Διαγνωστικά τονίζουν πως η διάταξη παραβιάζει την δυνατότητα τους να αμφισβητήσουν τα πορίσματα, να προβάλλουν ενστάσεις και εν τέλει να ζητήσουν την προβλεπόμενη Διαιτησία, «ενώ το πλαίσιο που διαμορφώνει ο Οργανισμός σας (μετά και την τελευταία νομοθετική παρέμβαση) απέχει πολύ από αυτό που προβλέπεται σε ένα κράτος δικαίου».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ