2016-04-11 09:00:52
Φωτογραφία για Βέτο από τις ιδιωτικές κλινικές σε ΕΟΠΥΥ- Υπουργείο Υγείας
Μεγάλη είναι η αναστάτωση στην αγορά των ιδιωτικών κλινικών μετά την προκλητική, όπως τη χαρακτηρίζουν στελέχη του κλάδου, πρόταση, υπό μορφή εκβιαστικού όρου μάλιστα, του υπουργείου Υγείας να παραχωρήσουν το 25% των κλινών τους στην "υπηρεσία" του δημοσίου, δηλαδή οι κλίνες αυτές να λειτουργούν υπό το καθεστώς των δημόσιων νοσοκομείων. Εξίσου μεγάλο όμως είναι το παρασκήνιο που ακολούθησε των όρων που έθεσε την προηγούμενη Πέμπτη στους εκπροσώπους των ιδιωτικών θεραπευτηρίων η αρμόδια επιτροπή διαπραγμάτευσης, η οποία αποτελείται από δύο εκπροσώπους του ΕΟΠΥΥ και έναν του υπουργείου Υγείας, προκειμένου οι κλινικές να συνεχίσουν να έχουν σύμβαση με τον Οργανισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ο αναπλ. Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, στις αρμοδιότητες του οποίου ανήκουν τα θέματα των δημόσιων νοσοκομείων, επεχείρησε να "ρίξει τους τόνους" και αναμένεται σήμερα κιόλας να στείλει εκ νέου πρόσκληση για δεύτερη συνάντηση της επιτροπής διαπραγμάτευσης με τα στελέχη των ιδιωτικών κλινικών, πιθανότατα για την Πέμπτη
. Ωστόσο, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, δεν προτίθεται να πάρει πίσω τον όρο που θέτει να ενταχθεί το ¼ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων στο δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς φυσικά να μπορούν οι κλινικές να ζητήσουν την προβλεπόμενη συμμετοχή από τους ασφαλισμένους (30% για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και 50% για όσους ανήκουν στον ΟΓΑ). 

Το ίδιο ανυποχώρητες είναι όμως και οι ιδιωτικές κλινικές, που αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο να παραχωρήσουν τις κλίνες τους στο δημόσιο σύστημα Υγείας, κάνοντας λόγο μάλιστα για "επικοινωνιακά τερτίπια" του αναπλ. Υπουργού Υγείας, ο οποίος επικαλείται την ελεύθερη πρόσβαση των ανασφάλιστων και των μεταναστών σε όλες τις δομές της περίθαλψης, είτε αυτές είναι δημόσιες είτε ιδιωτικές. Προς το παρόν δεν είναι δεδομένο αν οι κλινικές θα θελήσουν να δεχθούν το δεύτερο κάλεσμα της επιτροπής διαπραγμάτευσης, ενώ δεν αποκλείεται, αν το υπουργείο Υγείας επιμείνει στους όρους που θέτει προκειμένου να ανανεωθούν οι συμβάσεις, να διακόψουν τη συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ.

Δεύτερες σκέψεις φαίνεται να υπάρχουν μόνο να μην αναλάβουν τελικά οι κλινικές το κόστος της διαχείρισης των φιαλών αίματος που ζητούνται για τη διενέργεια επεμβάσεων και να μην επιβαρύνονται στη συνέχεια στους ασθενείς.

Δεν είναι όμως μόνο οι κλινικές που βρίσκονται στο στόχαστρο του υπουργείου Υγείας. Την Παρασκευή, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της επιτροπής, θα ξεκινήσει παρόμοια διαπραγμάτευση και με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, όπου, όπως σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί το ίδιο ακριβώς, δηλαδή κάποιες εξετάσεις στα ιδιωτικά διαγνωστικά να γίνονται όπως στα δημόσια νοσοκομεία, δηλαδή να μην υπάρχει συμμετοχή των ασθενών. Και αυτό γιατί τα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων έχουν κυριολεκτικά μπλοκάρει, με την αναμονή για απλές αιματολογικές εξετάσεις να ξεπερνά τουλάχιστον τους δύο μήνες. Ήδη οι επιχειρηματίες των διαγνωστικών κέντρων ξεκαθαρίζουν πως δεν θα δεχθούν τέτοιους όρους, τη στιγμή μάλιστα που τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς όλους τους παρόχους έχουν εκτοξευτεί και που δεν υπάρχει καμία πρόθεση για οικονομική ενίσχυση του Οργανισμού.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

[email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ