2016-04-26 18:07:10
Φωτογραφία για REUTERS: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΕΑΝ ΔΕΝ «ΠΙΑΣΕΙ» ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ
Ντάισελμπλουμ: Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία 

για τα προληπτικά μέτρα

Η Ελλάδα προσφέρθηκε να προχωρήσει αυτομάτως σε περικοπές δαπανών σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Reuters. Οι συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς δανειστές της συνεχίζονται προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η δόση για την οικονομική ενίσχυση της χώρας, η οποία έχει… σκαλώσει στις διαφωνίες σχετικά με το αν οι υφιστάμενες περικοπές είναι αρκετές ώστε η Ελλάδα να φτάσει στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018.

Η χρεωμένη Ελλάδα, σύμφωνα με το Reuters χρειάζεται άμεσα να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση επί των μεταρρυθμίσεων οι δανειστές της ώστε να απελευθερωθεί οικονομική βοήθεια 5 δις ευρώ ώστε να αποπληρωθούν δάνεια της ΕΚΤ και του ΔΝΤ που ωριμάζουν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Οι υπό συζήτηση μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και τους φόρους και επιπλέον μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχει τους στόχους της.


Με τη διαπραγμάτευση κυβέρνησης και δανειστών να βρίσκεται ίσως στην πιο κρίσιμη φάση της, τη ρευστότητα της χώρας να μειώνεται δραματικά και ορατό τον κίνδυνο των εσωκομματικών αντιδράσεων για το πακέτο προληπτικών μέτρων που ζητά το ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός βρίσκεται μπροστά σε τρεις επιλογές. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg Το δίλημμα που αντιμετωπίζει ο Αλέξης Τσίπρας, πηγάζει από τη διαφωνία μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για την επίτευξη του στόχου του πλεονάσματος το 2018. Αν και οι Ευρωπαίοι πιστωτές εκτιμούν ότι τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση είναι αρκετά για να επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5%, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι αυτά θα οδηγήσουν σε πλεόνασμα μόλις 1,5%.

Ετσι, οι πιστωτές συμφώνησαν στη λήψη προληπτικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ προκειμένου να συμμετέχει και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Αποτέλεσμα είναι η κυβέρνηση να αναζητά μέτρα που θα ικανοποιούν τους πιστωτές αλλά δεν θα προκαλέσουν ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι τρεις επιλογές του Ελληνα πρωθυπουργού

Η συνθηκολόγηση του κ. Τσίπρα προκρίνεται ως η πρώτη επιλογή με την επισήμανση μάλιστα ότι δεν θα είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Άλλωστε κάτι αντίστοιχο έπραξε πέρυσι με τον κίνδυνο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Στην περίπτωση αυτή ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και με πλεονέκτημα την πιθανή αναδιάρθρωση χρέους, ενδεχόμενο που οι πιστωτές έχουν αφήσει ανοιχτό από το 2012, αλλά και το γεγονός ότι τα μέτρα είναι προληπτικά να προσπαθήσει να «περάσει» τα μέτρα στους βουλευτές του. Μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι πολύ πιθανό οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να «καταπιούν το χάπι της λιτότητας»Η δεύτερη επιλογή, στην οποία έχει καταφύγει στο παρελθόν, είναι οι προκήρυξη πρόωρων εκλογών αν αποτύχει να καταλήξει σε συμφωνία, ή να πείσει τους βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού για τα οφέλη της. Αυτό είναι το «χαρτί» που έπαιξε πέρυσι όταν βουλευτές «εξεγέρθηκαν» κατά της απόφασης για αποδοχή των απαιτήσεων των πιστωτών, που όμως του αφαίρεσε την πλειοψηφία. Οι δημοσκοπήσεις, που συχνά έχουν αποδειχθεί λανθασμένες στην Ελλάδα, δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία έχει ανακτήσει το προβάδισμα, μετά από δυο χρόνια.Τρίτη επιλογή θα μπορούσε να είναι η διενέργεια ενός ακόμη δημοψηφίσματος  στην οποία θα μπορούσε να προσφύγει ισχυριζόμενος ότι οι πιστωτές  απαιτούν περισσότερα  από αυτά που συμφωνήθηκαν στο πακέτο διάσωσης του καλοκαιριού και ότι απαιτείται νέα εντολή για να εφαρμόσει τα μέτρα, όπως είχε υποστηρίξει και πριν το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου.

Πάντως ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με την Αθήνα για τα προληπτικά μέτρα. Σύμφωνα με το Reuters, ο επικεφαλής του οργάνου, πρόσθεσε ότι η απόφαση για το αν θα πραγματοποιηθεί ένα έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα, θα ληφθεί την Τετάρτη. Την ίδια ώρα στο ξενοδοχείο Χίλτον, έχει αρχίσει και πάλι η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και δανειστών προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα. Για την ακρίβεια, βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση των νομικών συμβούλων των δύο πλευρών, προκειμένου να καταλήξουν στη φόρμουλα επί του ειδικού αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης.

Το ζητούμενο είναι το πώς θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός και με ποια κριτήρια θα χρησιμοποιούνται για την ενεργοποίησή του. Η Ελλάδα θέλει να χρησιμοποιούνται τα στοιχεία της Eurostat κάτι που δεν δέχεται η πλευρά του ΔΝΤ. Από την κατάληξη αυτής της διαβούλευσης θα εξαρτηθεί το εάν και πότε θα γίνει συνάντηση των εκπροσώπων των δύο πλευρών απόψε στο Χίλτον.

Καλογήρου-Τζανακόπουλος στο Χίλτον

Τόσο ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Μιχάλης Καλογήρου, όσο και ο στενός συνεργάτης και διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος είναι τα δύο πρόσωπα που εμπλέκονται πια στη διαπραγμάτευση, καταβάλλοντας προσπάθειες να υποστηρίξουν με νομικά επιχειρήματα τις ελληνικές θέσεις. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει στους δανειστές ότι δεν μπορεί να νομοθετήσει προληπτικά, οπότε θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αυτόματης προσαρμογής όταν υπάρχει απόκλιση από τους στόχους. Από το κυβερνητικό «στρατόπεδο», διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι «εμείς δεν μπαίνουμε σε κουβέντα για μέτρα και "κόφτη" μαζί», εξηγώντας ότι η Αθήνα θα επιμείνει μέχρι... κεραίας στη θέση της να μην περιλαμβάνει μέτρα ο μηχανισμός.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ