2016-05-09 12:41:41
Φωτογραφία για Ο Πούτιν στην Παλμύρα
Σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις στον χώρο του μαρτυρίου δεκάδων Συρίων στρατιωτών, με αφορμή την «Ημέρα των μαρτύρων» στη Συρία και την «Ημέρα της Νίκης» στην Ρωσία

Του Γ. Θεοχάρη

Μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τις περιοχές που ελέγχει το ΙΣΙΣ και ενώ ο πόλεμος μαίνεται σε πολλά ακόμη μέρη της Συρίας, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδιμίρ Πούτιν απηύθυνε ζωντανά, μέσω τηλεοπτικής σύνδεσης, πολυσήμαντο και βαρυσήμαντο μήνυμα προς τον Συριακό λαό και όλο τον κόσμο.

 Το μήνυμα αυτό δόθηκε με αφορμή δύο σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν στην αρχαία πόλη της Παλμύρας την Πέμπτη και την Παρασκευή, με την ευκαιρία της «Ημέρας των Μαρτύρων» στη Συρία και της «Ημέρας της Νίκης» στη Ρωσία, με σκοπό να τιμηθούν οι πεσόντες του πολέμου και τα θύματα της τρομοκρατίας.

Η πρώτη εκδήλωση έγινε μέσα στο Ρωμαϊκό Θέατρο της Παλμύρας, όπου το ΙΣΙΣ είχε εκτελέσει δεκάδες Σύριους αιχμαλώτους, εκεί κοντά όπου έπεσαν και χριστιανοί στρατιώτες, Σύριοι και Ρώσοι, πολεμώντας για την απελευθέρωση της πόλης. Το θέατρο ήταν κατάμεστο από ακροατήριο, το μισό Σύριοι και Ρώσοι στρατιώτες, και το άλλο μισό άνδρες, γυναίκες και παιδιά.


Πριν αρχίσει η συναυλία, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε μέσω τηλεοπτικού συνδέσμου, ευχαριστώντας τους διοργανωτές για αυτήν την «καταπληκτική ανθρωπιστική εκδήλωση», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Αυτή η γιορτή είναι μία ένδειξη ευγνωμοσύνης, μνήμης και ελπίδας - ένα ευχαριστώ σε όλους εκείνους που πολέμησαν την τρομοκρατία και θυσίασαν τη ζωή τους· ενα μνημόσυνο όλων των θυμάτων της τρομοκρατίας, ανεξάρτητα από τον τόπο και τον χρόνο των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά της ανθρωπότητας· και, φυσικά, μία ελπίδα για τη διάσωση του σύγχρονου πολιτισμού από αυτή την τρομερή μάστιγα- την διεθνή τρομοκρατία», δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν.

Διαβεβαίωσε ότι κάθε επιτυχία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα πρέπει να αξιολογηθεί ως μια κοινή νίκη από όλους, χωρίς εξαίρεση, και στη συνέχεια θα καταστεί δυνατός ο θρίαμβος επάνω στην τρομοκρατία.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Υπουργός Πολιτισμού Βλαντιμίρ Medinsky δήλωσε: «Είμαστε ενάντια σε όλα τα εγκλήματα που διαπράττονται από τους τρομοκράτες στη Συρία», θεωρώντας αυτό το γεγονός και την αποκατάσταση της τέχνης στο ιστορικό θέατρο της Παλμύρας ως ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο ότι η τρομοκρατία δεν έχει καμία θρησκεία ή ρίζες.

Ο διάσημος Σύριος σκηνοθέτης Najdat Anzour δήλωσε: «Οι Σύριοι, σε συνεργασία με τους Ρώσους, ήταν σε θέση να απελευθερώσουν την Παλμύρα και να αποκαταστήσουν την λάμψη του αρχαίου θεάτρου της», και εξέφρασε την ελπίδα ότι όλη Συρία θα καθαριστεί από την τρομοκρατία.

Ακολούθησε η συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Θεάτρου Μαρίνσκι της Αγίας Πετρούπολης, με επικεφαλής τον διάσημο μαέστρο Βαλερί Γκεργκίεφ.

Στο τέλος μικρά κορίτσια από την Συρία, ντυμένα με παραδοσιακές στολές, τραγούδησαν τραγούδια για την ειρήνη.

Η δεύτερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή υπό την αιγίδα του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στη μνήμη των μαρτύρων, με τίτλο «Η Πύλη του Ηλίου», επίσης στο καταπληκτικό Ρωμαϊκό Θέατρο της Παλμύρας, με τη συμμετοχή της Συριακής Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας, της Συριακής Εθνικής Ορχήστρας για την Αραβική Μουσική, της Ορχήστρας «Μαρία» και της χορωδίας «Al-Farah» («Η Χαρά»).
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ