2016-05-12 19:00:03
Φωτογραφία για Εμπλοκή με την πληρωμή των εφημεριών & υπερωριών στην Άρτα – Στα “κάγκελα” οι εργαζόμενοι
Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus

Πανελλαδική πρωτοτυπία αποτελεί αυτό που συμβαίνει από τις αρχές του 2016 στο Νοσοκομείο Άρτας, αναφορικά με την έγκριση και πληρωμή των εφημεριών και υπερωριών στο προσωπικό.

Παρά την καθημερινή παροχή έργου σε όλους τους τομείς – ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, τεχνικό κλπ. – τόσο οι εφημερίες όσο και η υπερωριακή απασχόληση δεν αμείβονται, κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα σχετικά κονδύλια υπάρχουν. Παραμένουν ωστόσο αδιάθετα, καθώς η αρμοδιότητα για τη νέα διαδικασία έγκρισης και πληρωμής των εφημεριών και των προγραμμάτων κυκλικού ωραρίου έχει γίνει «μπαλάκι» ανάμεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου και στον τοπικό Επίτροπο του ΓΛΚ.

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας σε πρόσφατη Γενική Συνέλευση, είχαν καταγγείλει χαρακτηριστικά: «Από τις αρχές του 2016, τα νέα διορισμένα μέλη του ΔΣ και χωρίς να υπάρχει ακόμη Διοικητής, αρνούνται ότι έχουν αρμοδιότητες έγκρισης προγραμμάτων εφημεριών και βαρδιών, χωρίς γραπτώς να υποδεικνύουν ποιος είναι ο αρμόδιος, σε πλήρη αναντιστοιχία με τον προηγούμενο τρόπο έγκρισης, αλλά και με αυτόν που ακολουθείται και τώρα σχεδόν συνολικά σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας»
. Το αποτέλεσμα όπως εξηγούν είναι «να μην υπάρχουν αντίστοιχες αποφάσεις Διοικητικού Συμβουλίου, η επίτροπος να μην θεωρεί τα εντάλματα και να τα στέλνει στο Ελεγκτικό Συνέδριο».

Αντίστοιχα, η 3μελής ΕΙΝΑΠ στο νοσηλευτικό ίδρυμα αναφέρει: «Τους τελευταίους τέσσερις μήνες και στο νοσοκομείο μας δεν έχει οριστεί διοικητής (εκτελεί χρέη ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας) παρά έχουν αντικατασταθεί μόνο τα δυο διορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Από αυτήν την βραδύτητα ήταν αναμενόμενο να προκύψουν όπως είναι λογικό προβλήματα οργάνωσης και διοίκησης του νοσοκομείου».

«Μπαλάκι» οι ευθύνες με θύματα τους εργαζόμενους

Απόρροια αυτού του χάους είναι από το Γενάρη να μην έχει μπει ευρώ στην τσέπη των γιατρών και του επιστημονικού προσωπικού για τις πραγματοποιηθείσες εφημερίες, καθώς και στο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό για τα νυχτερινά και τις αργίες που έχουν δουλέψει.

Εντύπωση προκαλεί, στο μεταξύ, η δριμεία επίθεση που εξαπέλυσε το ΔΣ του νοσηλευτικού ιδρύματος στην 3μελή ΕΙΝΑΠ των γιατρών, για την ανάδειξη του θέματος. Είναι χαρακτηριστική η διατύπωση για «μη έλλογη και συνετή διεκδίκηση εργασιακών δικαιωμάτων» σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 10/5, με την οποία εμμέσως πλην σαφώς επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τους γιατρούς. Παράλληλα, αποποιούνται οποιαδήποτε ευθύνη κάνοντας λόγο για «μη νόμιμο, διαφανή κι αποτελεσματικό τρόπο» σχετικά με τη διαδικασία έγκρισης και πληρωμής.

«Η κυβέρνηση από την μια με ΠΝΠ παίρνει τα αποθεματικά των Νοσοκομείων, βάζει το λαό και τον τόπο υπό μόνιμο καθεστώς μνημονίου, ανατρέπει τον χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, κάνει φοροεπιδρομή με οριζόντιους φόρους, εξαπολύει πογκρόμ κατά του κόσμου της δουλειάς, εξαθλιώνει την κοινωνία, ξεπουλάει λιμάνια, αεροδρόμια, τρένα, δημόσια περιουσία, εμπορευματοποιεί κοινωνικά αγαθά και από την άλλη κάνει τον «κινέζο» και επιχειρεί μέσω των διορισμένων μελών του ΔΣ να μεταθέσει τις ευθύνες που έχει, στις πλάτες των εργαζομένων του Νοσοκομείου για το γεγονός του ότι εδώ και 5 μήνες είμαστε απλήρωτοι. Αντί να ζητήσουν συγνώμη για την ανεπάρκεια που επέδειξαν και σήμερα βρισκόμαστε απλήρωτοι, ζητάνε και τα ρέστα»τονίζουν από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη ΓΣ που πραγματοποίησαν για το θέμα.

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι

Αδιαμφισβήτητο γεγονός παραμένει πάντως ότι οι εργαζόμενοι στο ΓΝ και ΚΥ Άρτας έχουν κάθε δίκιο με το μέρος τους όταν διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και πως είναι ευθύνη της Πολιτείας σε κάθε περίπτωση να δώσει τη λύση και άμεσα.

Διανύοντας πλέον τον 5ο μήνα απλήρωτοι αποφάσισαν να δράσουν, συμμετέχοντας καταρχήν στις κινητοποιήσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή (12 Μάη), κατά την οποία πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσηλευτικού ιδρύματος και συνέντευξη τύπου. Διαμήνυσαν, παράλληλα, την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν επίσχεση εργασίας και να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την μη πληρωμή της εφημεριακής απασχόλησης.

Για το ζήτημα θα πραγματοποιηθεί νέα ΓΣ τη Δευτέρα 16/5, η οποία θα εξετάσει την πορεία κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ