2016-06-07 00:15:25
Φωτογραφία για Διαμάχη για τις εκκαθαρίσεις των παραστατικών
ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ EOΠΥΥ

Κόντρα με τους γιατρούς προκαλούν οι εκκαθαρίσεις παραστατικών από τον ΕΟΠΥΥ. Η διοίκηση του Οργανισμού εφαρμόζει ένα σύστημα δειγματοληπτικής εκκαθάρισης, χάρη στο οποίο ελέγχθηκε και ενταλματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη το πρώτο παραστατικό παρόχου.

ΕΘΝΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως και την Πέμπτη οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ είχαν ενταλματοποιήσει 1.000 φυσικοθεραπευτές, με παραστατικά συνολικής αξίας 4 εκατομμυρίων ευρώ και περικοπές σε 50 άτομα αξίας 15.000 ευρώ.

Είχαν επίσης εκδώσει εντάλματα πληρωμής συνολικής αξίας 6,6 εκατομμυρίων ευρώ για περίπου 3.800 συμβεβλημένους γιατρούς και με περικοπές 63 περιπτώσεων, αξίας 13.500 ευρώ.

Οι γιατροί αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στο να αντιμετωπιστούν το «χαρτοβασίλειο» και η απουσία ελέγχου που υπάρχει από τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, το 2012. Θεωρούν, ωστόσο, απειλητική για την οικονομική τους βιωσιμότητα την καθυστέρηση εξόφλησης των οφειλομένων και έχουν προαναγγείλει επίσχεση από την Τετάρτη. Σε αυτή την περίπτωση οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν οι ίδιοι το αντίτιμο της επίσκεψης και στη συνέχεια θα διεκδικούν το ποσό από το Ταμείο τους.


Μιλώντας χθες στο «Εθνος» η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ), Αννα Μαστοράκου, ανέφερε πως τα ποσοστά παραβατικότητας που δίνουν οι προηγούμενες και η σημερινή διοίκηση του ΕΟΠΥΥ κυμαίνονται από 0,1% έως 1%: «Δεν μπορεί να αναδεικνύονται σε μείζον θέμα αυτές οι ελάχιστες περιπτώσεις, όταν η διοίκηση του Οργανισμού δεν έχει προχωρήσει στην εξόφληση του Ιανουαρίου», σημειώνει.

Σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου, η καθυστέρηση εξόφλησης προκαλεί οικονομική «ασφυξία» στους γιατρούς, οι οποίοι βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας:

«Η στάση πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ επί ένα εξάμηνο είναι επώδυνη. Για το τετράμηνο του έτους κάθε γιατρός έχει επιβαρυνθεί με 4.500 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές και πληρωμές φόρων, για ποσά που έχει τιμολογήσει και είναι άγνωστο πότε θα εισπράξει».

Καθυστέρηση

Η πρόεδρος της ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ εγκαλεί τη διοίκηση του Οργανισμού και για καθυστέρηση στη διαδικασία της δειγματοληπτικής εκκαθάρισης. Το μέτρο -εξηγεί- έχει θεσμοθετηθεί εδώ και μήνες, ενώ η Κοινή Υπουργική Απόφαση που απαιτείται για την εφαρμογή του εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα:

«Οταν πρόκειται για μέτρα που μας επιβαρύνουν όλους, η πολιτεία τα περνάει σε δύο ή τρεις μέρες, αφήνοντας σε πολύμηνη εκκρεμότητα τις πληρωμές». Η κ. Μαστοράκου αμφισβητεί και την αποτελεσματικότητα του συστήματος ελέγχου, λέγοντας πως θα μπορούσε να έχει επιλεγεί κάτι πιο δίκαιο: «Είχαμε προτείνει να υπάρξει ένα τριγωνικό σύστημα ελέγχου. Σε περίπτωση δηλαδή παραβατικής συμπεριφοράς σε έναν ΑΜΚΑ ασφαλισμένου, να ελέγχονται σε πραγματικό χρόνο ο γιατρός που παραπέμπει, ο ασφαλισμένος και ο πάροχος».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ