2016-06-24 03:10:11
Φωτογραφία για ΠΕΑΛΣ: Αντικατάσταση Διοικητών Λιμενικών Τμημάτων των Λιμενικών Αρχών
ΠΡΟΣ: κ. Αρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Αντιναύαρχο ΛΣ ΡΑΠΤΗ Σταμάτιο

ΚΟΙΝ.: Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

κ. Θοδωρή Δρίτσα

Κύριε Αρχηγέ,

Ως θεσμικοί εκπρόσωποι των Αξιωματικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παρεμβαίνουμε αναφορικά με εκδοθείσα διαταγή από τη Διοίκηση Προσωπικού του Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΩΠ 171520/06-2016) με την οποία δίδεται εντολή στους Προϊστάμενους των ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. να επιβλέψουν την ορθή εφαρμογή της αριθ. φακ.:214.1/9068/2014 Υ.Α. που σχετίζεται με τις θέσεις των Διοικητών των Λιμεναρχείων και τους βαθμούς οι οποίοι πρέπει να φέρονται από αυτούς.

Όπως φαίνεται, αφού όλα τα ζητήματα που αφορούν στον Οργανισμό και τα στελέχη, όπως η μείωση των οργανικών θέσεων κατά βαθμό και αριθμό, ο Λιμενικός Καλλικράτης, οι ελλείψεις σε μέσα και εξοπλισμό, η διοίκηση και επιμελητεία του προσωπικού κ.α. επιλύθηκαν, έμεινε χρόνος να επιλύσουμε και τα εσωτερικά προβλήματα των Λιμεναρχείων (εν μέσω θέρους που οι υπηρεσιακές υποχρεώσεις βρίσκονται «στο κόκκινο») και μάλιστα δίδοντας οδηγίες εφαρμογής στις Περιφερειακές Διοικήσεις τις μόνες αναρμόδιες για το θέμα.


Συγκεκριμένα δίδεται εντολή για τήρηση των διαλαμβανομένων από τις οικείες ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους σύμφωνα με το άρθρο 119 του Ν. 3079/2002 (Α΄ 311).

Από προσεκτική όμως μελέτη προκύπτει ότι η μόνη σχετική διάταξη του εν λόγω άρθρου είναι η παράγραφος 5 στην οποία ορίζεται: «Οι τοποθετήσεις του προσωπικού στα Λιμενικά Τμήματα  και στους Λιμενικούς Σταθμούς γίνεται με διαταγή του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στα δε Λιμενικά Φυλάκια με διαταγή του Προϊσταμένου της Λιμενικής Αρχής  στην οποία υπάγονται. Από την παρούσα διάταξη εξαιρείται το προσωπικό των Λιμενικών Τμημάτων και Λιμενικών Σταθμών των Κεντρικών Λιμεναρχείων Πειραιά και Ελευσίνας, το οποίο τοποθετείται με διαταγή του Κεντρικού Λιμενάρχη αυτών».

Η έκπληξη μας λοιπόν συνίσταται στο ότι η συγκεκριμένη διάταξη για όσους γνωρίζουν το σχετικό νομικό πλαίσιο – κάτι το οποίο εθεωρείτο αυτονόητο για τη Διοίκηση Προσωπικού του Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.- έχει καταργηθεί από το άρθρο 40 παρ. 2 του Ν.4256/2014 (Α΄ 92) ενώ για το ίδιο θέμα σχετικά είναι και τα άρθρα 5 «Λιμενάρχης» και 45 «Λιμενικά Φυλάκια» της αριθ. φακ.:040/2014 Υ.Α. (Β΄ 3212) «Κύρωση Κανονισμού Λειτουργίας Λιμενικών Αρχών».

Περαιτέρω,  με το άρθρο 3 της υπ' αριθ. φακ./σχεδ.214.1/9068 ΦΕΚ 2212Β/12-08-2004 ορίζεται «η υποχρεωτική ελάχιστη στελέχωση η οποία απαιτείται ανά περίπτωση για την λειτουργία των Λιμενικών Τμημάτων». Αυτό  σημαίνει ότι ο περιορισμός αφορά στην ελάχιστη δυνατή κατά αριθμό και βαθμό σύνθεση και επομένως δεν είναι απαγορευτική η κάλυψη των θέσεων από στελέχη ανώτερου βαθμού, εάν τούτο απαγορευόταν ο νομοθέτης θα το όριζε συγκεκριμένα και δεν θα επέτρεπε την υποχρεωτική ελάχιστη στελέχωση.

Πέραν των προαναφερομένων, σας γνωρίζουμε ότι σε κάθε συνάντηση που είχαμε έως σήμερα με τον κ. ΥΝΑΝΠ και θέταμε το ζήτημα της ανάγκης για την μερική αναμόρφωση του Λιμενικού Καλλικράτη αλλά και των οργανικών συνθέσεων των Λιμενικών Αρχών και Υπηρεσιών του Αρχηγείου Λ.Σ. τόσο κατά βαθμό όσο και κατά αριθμό, υπήρχε πάντα η διαβεβαίωση από την πλευρά του ότι ήταν ένα ζήτημα το οποίο θα επανεξεταζόταν στο πλαίσιο της αναγνώρισης των προβλημάτων που είχαν ανακύψει απο τις προαναφερθείσες μεταβολές.

Κύριε Αρχηγέ,

Κατόπιν των ανωτέρω, σας καλούμε να παρέξετε τις κατάλληλες οδηγίες - εντολές για την αναστολή εφαρμογής της εν θέματι διαταγής έως ότου εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας.

Εξάλλου , όπως προαναφέρουμε, οι Περιφερειακές Διοικήσεις είναι αναρμόδιες για το θέμα και σε κάθε περίπτωση οι Προϊστάμενοι των Λιμενικών Αρχών βρίσκονται στις θέσεις τους απολαμβάνοντας της εμπιστοσύνης σας, γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλο τα προβλήματα των υπηρεσιών τους και μπορούν να επιλύσουν θέματα διοικήσεως βάσει των δυνατοτήτων του προσωπικού που έχουν στη διάθεση τους και το οποίο γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον.

Για το Δ.Σ.

 Ο Πρόεδρος                  

Δημήτριος ΣΑΪΤΑΚΗΣ            

Ο Γενικός Γραμματέας

Σπυρίδων ΠΑΣΣΑΚΟΣ Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ