2016-07-03 18:29:10
Φωτογραφία για ΚΟΝΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΕΙΤΗΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Η επιστολή της Κομισιόν δεν αφορά την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, απαντά το υπουργείο Επικρατείας, κατηγορώντας την εφημερίδα «Καθημερινή» ότι προσπαθεί να δημιουργήσει «κλίμα» εν όψει ολοκλήρωσης της σχετικής δημοπρασίας. Όπως επισημαίνει το υπουργείο, ενόψει της αυριανής εκδίκασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας των αιτήσεων ακυρώσεως που έχουν καταθέσει οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας κατά αποφάσεων που σχετίζονται με τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, η εφημερίδα «Καθημερινή» του Ομίλου Αλαφούζου, προσπαθεί να δημιουργήσει «κλίμα» και να προκαλέσει σύγχυση στο αναγνωστικό κοινό.

Συσχετίζει αλληλογραφία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Επιτρόπου Έτινγκερ για θέματα που αφορούν το ψηφιακό φάσμα και την ΕΕΤΤ, με την διαδικασία της αδειοδότησης, με τρόπο που ήδη να γίνεται αναπαραγωγή της παραπληροφόρησης από ηλεκτρονικά sites με τίτλο: «Κομισιόν: ζητά εξηγήσεις για τις τηλεοπτικές άδειες» και «Επιστολή κόλαφος της Κομισιόν για τις τηλεοπτικές άδειες».


Διευκρινίζεται:

Η ανωτέρω επιστολή δεν αφορά θέματα που σχετίζονται με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ανάρτηση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες (ν. 4339/2015) και ουδέποτε η Κομισιόν ζήτησε να παρασχεθούν εξηγήσεις ή αποσαφηνίσεις για τα άρθρα 1 έως 15 του νόμου που αφορούν την αδειοδότηση.Αύριο ολοκληρώνεται η κατάθεση των αιτήσεων συμμετοχής στη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες και οδεύουμε προς την τελική ευθεία για την πρώτη αδειοδότηση στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Οι απόπνεες προσπάθειες του παλαιού μηντιακού κατεστημένου να την εμποδίσουν καθίστανται μάταιες, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΕΙΤΗΣΕΕ: Στον αέρα ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες

Ανακοίνωση σχετικά με την προειδοποιητική επιστολή του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γκίντερ Έτινγκερ προς την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών εξέδωσε η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», σε αυτήν η ΕΙΤΗΣΕΕ κάνει λόγο για «ηχηρή παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελληνική κυβέρνηση» και επισημαίνει ότι μετά τις ενστάσεις της Κομισιόν «ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών βρίσκεται στον αέρα, καθώς υπάρχει σειρά παραβιάσεων σχετικά με το τηλεοπτικό φάσμα συχνοτήτων και την λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών».

«Η ηχηρή παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη συντελεστεί από τις 16 Ιουνίου όταν ο αρμόδιος Επίτροπος Gunther Oettinger απέστειλε Προειδοποιητική Επιστολή (2016/2073 C2016 3581 final 16.6.2016) με παραλήπτη την κυβέρνηση της Ελλάδος ότι εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί τότε η παραπομπή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ευρίσκεται προ των θυρών. Η Προειδοποιητική Επιστολή εκδόθηκε μετά από μελέτη και εξέταση της πρώτης από μια σειρά εκκρεμών προσφυγών ενώπιον της Επιτροπής. Επίμαχο ζήτημα είναι το συνολικό νομοθετικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και γενικότερα για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την Ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το τηλεοπτικό φάσμα συχνοτήτων και τις αρχές που πρέπει να διέπουν την λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και, εν προκειμένω, της ΕΕΤΤ», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση ενώ επισημαίνεται ότι «γίνονται προσπάθειες του αρμόδιου υπουργού να υποβαθμίσει το ζήτημα».

«Στο κείμενο που αριθμεί συνολικά 29 σελίδες και η ύπαρξη του έχει επιμελώς αποκρυβεί από την κυβέρνηση, χρησιμοποιούνται ασυνήθιστα σκληρές εκφράσεις και γίνεται εκτενής αναφορά όχι μόνο στο νομοθετικό πλαίσιο (νόμος Ν. Παππά και Χρ. Σπίρτζη), το οποίο κατά την άποψη της Επιτροπής παραβιάζει ευθέως το κοινοτικό πλαίσιο και τις σχετικές οδηγίες, αλλά και σε σειρά δηλώσεων, παρεμβάσεων και ενεργειών, κυρίως από την πλευρά του αρμόδιου υπουργού Χρ. Σπίρτζη», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών και ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση «με την ρητή αναφορά ότι εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, που ουσιαστικά θα ανακαλούν όλο το νομοθετικό πλαίσιο, τότε η Επιτροπή θα προχωρήσει στην έκδοση Αιτιολογημένης Γνώμης που οδηγεί σε παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο». Τέλος, η ΕΙΤΗΣΕΕ αναφέρει ότι: «Η προσπάθεια περιορισμού του φάσματος αντίκειται στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της πρακτικής για προκήρυξη μόνο 4 αδειών είναι σαφής».

Παππάς: Δεν έχει σχέση με τις άδειες η επιστολή της Κομισιόν

Απάντηση στο δημοσίευμα έδωσε με ανακοίνωσή του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Ο υπουργός Επικρατείας δηλώνει ότι το δημοσίευμα δεν έχει σχέση με τη διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και τονίζει ότι ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης αν θέλουν να διατηρούν την αξιοπιστία τους, οφείλουν να απέχουν από τη διαστρέβλωση και τα ψέματα.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά έχει ως εξής:

«Η αλληλογραφία στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα του ομίλου Καθημερινής - Σκάι είναι γνωστή εδώ και καιρό και δεν έχει σχέση με τη διαδικασία των αδειών. Εμείς καλωσορίζουμε την υποβολή φακέλου υποψηφιότητας για άδεια από τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι. Υπογραμμίζουμε ότι είναι δικαίωμα του καθενός να υπερασπίζεται τα ιδιαίτερα συμφέροντά του όπως νομίζει. Η αποχή από την διαστρέβλωση και το ψέμα όμως, μπορεί να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί από την αξιοπιστία του. Δεν μας προκαλεί λοιπόν έκπληξη. Αυτό που μας εκπλήσσει είναι ότι «η ηχώ» των ιδιοκτητών, η ΝΔ, δεν έχει σπεύσει να υιοθετήσει τις ανακρίβειες και να ζητήσει ακύρωση του διαγωνισμού και παραίτηση υπουργού».

Ν.Δ. για επιστολή Κομισιόν: Η χώρα διασύρεται και πάλι

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β' Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η επιστολή - κόλαφος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκαλύπτει το σχέδιό της Κυβέρνησης

Να χειραγωγήσει τις Ανεξάρτητες ΑρχέςΝα συγκεντρώσει στα χέρια της υπερεξουσίεςΝα ελέγξει τη ενημέρωση των ΕλλήνωνΠαρά τις πρόσφατες, περί του αντιθέτου, διαβεβαιώσεις του "Υπουργού Προπαγάνδας", η χώρα διασύρεται και πάλι με ευθύνη της Κυβέρνησης. Αυτήν τη φορά ο διασυρμός αφορά στον ίδιο τον πυρήνα της Δημοκρατίας. Στο θεμελιώδες δικαίωμα του πολίτη να ενημερώνεται ελεύθερα και ανεμπόδιστα. Η απάντηση που έσπευσε να εκδόσει ο κ. Παππάς, είναι άσχετη με την ουσία του μείζονος ζητήματος Δημοκρατίας που εγείρεται. Είναι ομολογία διολίσθησης στον καθεστωτικό αυταρχισμό. Το σχέδιο τους δεν θα περάσει. Η Δημοκρατία δεν θα υποκύψει.

Ο νόμος "Παπά - Σπίρτζη" πρέπει να καταργηθεί και το ΕΣΡ να αναλάβει τις πλήρεις αρμοδιότητές του χωρίς χειραγώγηση από "Υπουργούς - καναλάρχες". Οι δημοκρατικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις οφείλουμε αντίδραση σε κάθε μεθόδευση αυταρχισμού σε θέματα θεσμών και Δημοκρατίας την οποία επιχειρεί να πλήξει η συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου»

Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση θέλει υπουργό - καναλάρχη

Την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τηλεοπτικές άδειες σχολίασε, μεταξύ άλλων, σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, κάνοντας λόγο για «μείζον θέμα». Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε στον ΣΚΑΙ και κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει στάση λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Είναι προφανές τόσο από την έκταση, όσο και από την ένταση της επιστολής, ότι υπάρχει μείζον θέμα για την κυβέρνηση. Είχαμε προειδοποιήσει εδώ και μήνες πως η κυβέρνηση, όπως κάνει και με τον εκλογικό νόμο,  βάζει πρώτα το κομματικό συμφέρον». «Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι ότι θέλει υπουργό - καναλάρχη που να ρυθμίζει τα πάντα» τόνισε, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να αλλάξει ρότα και να ακολουθήσει το δρόμο της Ευρώπης». «Ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες είναι αντίθετος με τους νόμους και το Σύνταγμά μας και το κοινοτικό δίκαιο» σημείωσε.

Εγκαλεί την κυβέρνηση η Κομισιόν για τους χειρισμούς στο ραδιοτηλεοτπικό πεδίο

Επιστολή - έγκληση προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τους νομικούς χειρισμούς των Ν. Παππά και Χρ. Σπίρτζη για χειραγώγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τη διαχείριση του τηλεοπτικού φάσματος απέστειλε ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος Γκ. Έντινκερ στην ελληνική κυβέρνηση.

Η επιστολή, που αποκάλυψε η «Καθημερινή», θέτει ουσιαστικά την Ελλάδα στον προθάλαμο της παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενώ θεωρείται ενδεικτική προθέσεων της Κομισιόν και για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Στην επιστολή της η Κομισιόν εγείρει σειρά ενστάσεων και καλεί την κυβέρνηση να δώσει το ταχύτερο δυνατόν εξηγήσεις καθώς η Επιτροπή έχει εδραία άποψη πως με τις νομικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης:

Επιχειρείται η χειραγώγηση της ανεξάρτητης αρχής που ρυθμίζει την τηλεοπτική αγορά, κάτι που αντιβαίνει ευθέως στα κοινοτικά δεδομέναΑμφισβητείται η δημοπράτηση του φάσματος που ανατέθηκε στη DigeaΕπιχειρείται η συγκέντρωσή εξουσιών και κανονιστικών αρμοδιοτήτων στα χέρια κυβερνητικών στελεχών αντί των ανεξάρτητων αρχών που προβλέπει το Σύνταγμα.Στην ίδια επιστολή, η κυβέρνηση καλείται σε αυστηρό τόνο να απαντήσει άμεσα γιατί δεν αξιοποιήθηκε ευρύτερα το τηλεοπτικό φάσμα ενώ εμφανώς δηλώνεται ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί κατατείνουν στο να ωφελήσουν τον κρατικό φορέα ραδιοτηλεόρασης (ΕΡΤ).

Η επιστολή του Επιτρόπου Εντιγκερ αποτελεί ουσιαστικά απάντηση σε επιστολή που είχε στείλει, προ μηνός, ο κ. Νίκος Παππάς, το περιεχόμενο της οποίας, εκ του αποτελέσματος κρίνεται, ότι δεν ικανοποίησε τα κοινοτικά όργανα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παππάς διαβεβαίωνε ότι όλη η διαχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης θα γίνει με σεβασμό στην κοινοτική νομοθεσία και πρακτική ''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ