2016-07-18 12:06:07
Φωτογραφία για Αβ. Νεοφύτου: Τα έσοδα σε αυτούς που έχασαν από την κρίση
Θετικά θα έβλεπε την πρωτοβουλία κομμάτων να δοθούν κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων στην Κύπρο ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, όπως δηλώνει στο ΚΥΠΕ.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν θα πρόκειται για φορολογική αμνηστία και ότι θα πρέπει να υπάρξουν αυστηροί κανόνες για πάταξη του ξεπλύματος χρήματος, αλλά και τα έσοδα να διατεθούν σε όλους όσοι έχασαν τα περισσότερα από την οικονομική κρίση.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρει πως, «δεν θεωρώ ότι πρέπει να γίνει φορολογική αμνηστία. Θεωρώ», διευκρινίζει, «ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επαναπατρίσουμε τα κυπριακά κεφάλαια».

«Θα μπορούσε να το συζητήσω και με άλλα πολιτικά κόμματα πάνω σε μία αρχή: Να δώσουμε την ευκαιρία, επιβάλλεται να κάνουμε κινήσεις για να επαναπατρίσουμε κεφάλαια στην Κύπρο, αλλά με βάση τον φορολογικό συντελεστή που υπάρχει», λέει. «Με αυτόν τον τρόπο, θεωρώ ότι από τη μια μπορούμε να επαναπατρίσουμε σημαντικά κεφάλαια, από την άλλη δεν δημιουργούμε δύο κατηγορίες φορολογουμένων».


«Το πιο βασικό όμως για να δεχτώ την προώθηση τέτοιας προσέγγισης πρέπει απαραίτητα αυτό να συνδεθεί με το πού θα πάνε τα έσοδα αυτών των μέτρων και αυτής της πολιτικής», σημειώνει.

Ο κ. Νεοφύτου απαντά αρνητικά σε ερώτηση αν έχει κάνει κάποια διαβούλευση με την κυβέρνηση. «Δεν είναι θέμα που θεωρώ αφορά την κυβέρνηση», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «και την προηγούμενη φορά όταν έγινε η αμνηστία είναι με πρωτοβουλίες της Βουλής».

«Αν υπάρχει διάθεση και από άλλα κόμματα να συζητηθεί, για μένα είναι απαραίτητη προϋπόθεση τα έσοδα από αυτήν την πολιτική για τον επαναπατρισμό να πάνε σε συγκεκριμένους σκοπούς», αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ερωτηθείς ποιοι είναι αυτοί οι σκοποί, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ μιλά για μια κατηγορία ανθρώπων που «έχασαν τα πάντα και συνέβαλαν στο να σωθεί η κυπριακή οικονομία».

Σε ερώτηση αν εννοεί τους "κουρεμένους" καταθέτες, απαντά «οι κάτοχοι αξιογράφων, οι κουρεμένοι καταθέτες, οι πρώην μέτοχοι των τραπεζών, έρχομαι στην κατηγορία και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων».

Σε ερώτηση για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ψήφιση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, ο κ. Νεοφύτου δηλώνει πως, «είναι φυσικό ότι τέτοιες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις έχουν και τον βαθμό δυσκολίας, της νομοτεχνικής και της πολιτικής».

«Εάν καθυστερήσουμε μερικούς μήνες δεν το θεωρώ τραγικό», λέει, προσθέτοντας ότι «έτσι κι αλλιώς οι οποιεσδήποτε πολιτικές αποφάσεις θα υλοποιηθούν από το 2017 και μετά. Άρα και τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη να ολοκληρώσουμε δεν κοστίζει».

«Υπήρξαν κάποιες απόψεις εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, κατανοώ. Και να είμαστε και δίκαιοι και αντικειμενικοί», σημειώνει, εξηγώντας ότι «η Νομική Υπηρεσία είχε σωρεία νομοσχεδίων, εκατοντάδων και λόγω του Μνημονίου».

«Κάποια πράγματα, άνθρωποι είμαστε, όταν δεν έχεις άνεση χρόνου κάνεις μια τοποθέτηση που μετά από δεύτερη ανάγνωση μπορεί να διαπιστώσεις κάποιο πρόβλημα. Ας μην τα μεγιστοποιούμε», αναφέρει. Την ίδια ώρα τοποθετείται υπέρ της πρόσληψης νομικού εγνωσμένου κύρους και γνώσεων που θα συμβουλεύει τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ