2016-09-06 08:37:59
Φωτογραφία για 3 + 1 συμβάσεις παρόχων προς υπουργική έγκριση
Βασιλική Αγγουρίδη - Virus.com

Με το “γόρδιο δεσμό” των συμβάσεων με τους παρόχους ετοιμάζεται να καταπιαστεί εκ νέου η ομάδα της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, με τις “δύσκολες” περιπτώσεις να ειναι προς το παρόν στον πάγο.

“Υπερβολική ησυχία” επικρατεί μεταξύ του Οργανισμού και των Ιδιωτικών Κλινικών, με τη συζήτηση γύρω από τα “αγκαθια” στις συμβάσεις για τις νοσηλείες να έχει επιφέρει κάποια περιορισμένα αποτελέσματα, τα οποία, όμως, δεν έχουν αποτυπωθεί σε κάποιο προσχέδιο σύμβασης. Βασικό εμπόδιο είναι το ποσοστό των κλινών που διατίθενται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ (εδώ). Εκ των ενδεχομένων που εξετάζονται είναι οι κλινικές να υπογράψουν διαφορετικές συμβάσεις για το κλινικό έργο και τις διαγνωστικές εξετάσεις. Τα πάντα όμως ειναι στον άερα. Μάλιστα, η προσωρινή παράταση έως τέλη Οκτωβρίου, η οποία είχε ανακοινωθεί και φαινόταν ότι επισημοποιήθηκε με την ψήφιση τροπολογίας που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονονομικών το καλοκαίρι (εδώ), εκπρόσωποι των παρόχων καταγγέλλουν στο Virus ότι δεν καλύπτει το σύνολο των παρόχων, αλλά μόνο τους γιατρούς (κλινικούς και εργαστηριακούς).


Από την άλλη, σε ό,τι αφορά το διαγνωστικό έργο, οι συζητήσεις φαίνεται πως είναι σε καλύτερο επίπεδο. Οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν συγκλίνει στο 90% των ζητημάτων, αλλά ακόμη τα, όποια, συμφωνηθέντα δεν έχουν αποτυπωθεί εγγράφως (εδώ). Σε αυτή την περίπτωση, όμως, στάση αναμονής ζητούν τώρα οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων. Τουλάχιστον έως την έκδοση του νέου ΕΚΠΥ, η οποία, όπως είχε γράψει το Virus, φέρεται να είναι κοντά (εδώ). Μάλιστα, το αίτημα φέρεται να έχει διατυπωθεί και σε επίσημη επιστολή προς τον Σ. Μπερσίμη, ενώ η ΠΑΣΙΔΙΚ αναμένεται να ζητήσει νέα συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.

Βέβαια, οι πληροφορίες του Virus θέλουν τον κ. Μπερσίμη να έχει σήμερα ένα εξίσου σημαντικό ραντεβού, με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Μ. Βλασταράκο.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ πρόκειται να θέσει και το θέμα των συμβάσεων, αν και η συζήτηση αναμένεται να στραφεί κυρίως γύρω από την αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να αποπληρώσει τους συμβεβλημένους γιατρούς με το ρυθμό που καταβάλονται ποσά σε άλλους παρόχους.

Ειδικότερα, οι κλινικοί και εργαστηριακοί γιατροί έχουν πληρωθεί τους δύο πρώτους μήνες του έτους, ενώ η εκκαθάριση του Μαρτίου προχωράει με αργούς ρυθμούς, καταγγέλλει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ και καταγγέλλει τον Οργανισμό για άνιση συμπεριφορά. Άλλωστε, η Ένωση έχει καλέσει τα απλήρωτα μέλη της σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών υγείας (εδώ).

Ωστόσο, η προσπάθεια σύνταξης νέων συμβάσεων από τον ΕΟΠΥΥ κατάφερε να αποδώσει καρπούς σε 4 περιπτώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus στο Υπουργείο Υγείας για έγκριση έχουν ήδη πάει 3 συμβάσεις, ενώ μια, που δεν κατονομάζεται, αναμένεται να αποσταλεί στην Αριστοτέλους σύντομα. Ειδικότερα, στο γραφείο του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη και του Υπουργού Υγείας, Ανδ. Ξανθού είναι τα σχέδια σύμβασης για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, των Κέντρων Αποκατάστασης Ημερήσιας Νοσηλείας (“ανοικτές” δομές), αλλά και των Φυσικοθεραπευτών.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ