2016-09-11 01:03:06
Φωτογραφία για Κατακόκκινη η Wall Street με πίεση από Fed και πετρέλαιο
Ισχυρότατες πιέσεις δέχθηκε η Wall Street σήμερα, με τον Dow Jones να χάνει σχεδόν 400 μονάδες, ενώ τρομαχτικές ήταν και οι απώλειες... για S&P και Nasdaq με βαρίδια όπως Apple, Google και Bofa. Από τη μία οι αποθαρρυντικές δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους της Fed που φρόντισε να επαναφέρει το κλίμα «φόβου» ενδεχόμενης άμεσης αύξησης επιτοκίων, από την άλλη η διολίσθηση του πετρελαίου που μετά το εντυπωσιακό χθεσινό ράλι (+4,7%) «διόρθωσε» σήμερα κατά 3,7% «κόβοντας» τα εβδομαδιαία κέρδη του. Παράλληλα πτώση κατέγραψε και ο χρυσός, αν και εβδομαδιαία σημείωσε οριακά κέρδη, ενώ στον αντίποδα το δολάριο κέρδισε έδαφος έναντι του γιεν. Στα ταμπλό, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Apple (-2,27%) καθώς και της Google (-1,79%), ενώ ισχυρές πιέσεις της τάκεως του 2-3% δέχθηκαν και οι Twitter, Coca-Cola και Facebook.

Υπενθυμίζεται ότι και χθες οι δείκτες έκλεισαν με απώλειες, καθώς ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi εμφανίστηκε απρόθυμος στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικές πολιτικής να ανοίξει την πόρτα και σε πιθανά νέα μέτρα χαλάρωσης της πολιτικής.


Όσον αφορά τις δηλώσεις του προέδρου της Fed Βοστώνης Eric Rosengren, ο ίδιος στήριξε τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων, προειδοποιώντας πως αν καθυστερήσει, υπάρχει ο κίνδυνος κάποιες αγορές περιουσιακών στοιχείων όπως το real estate να παρουσιάσουν σημαντικές αναταράξεις. "Η άποψή μου, βασισμένη στα δεδομένα που έχουμε συλλέξει ως σήμερα, είναι πως υπάρχει επιχείρημα υπέρ της συνέχισης της κανονικοποίησης της νομισματικής πολιτικής", είπε συγκεκριμένα ο Rosengren - που φέτος διατηρεί δικαίωμα ψήφου στο ΔΣ της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ - ωστόσο δεν ξεκαθάρισε πότε πιστεύει πως πρέπει να γίνει αυτή η κίνηση.

"Νομίζω ότι το κλειδί εδώ είναι η ομιλία του Rosengren" τόνισε ο David Kelly, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan Funds. "Πιστεύω ότι προσπαθούν να πιέσουν τους εαυτούς τους να αυξήσουν τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο προκειμένου να διατηρήσουν την αξιοπιστία τους. Ακόμα και αν η αγορά όντως υποστεί sell off αντιδρώντας σε μία αύξηση των επιτοκίων, νομίζω ότι θα ανακάμψει γρήγορα", πρόσθεσε ο ίδιος επισημαίνοντας ότι εάν η Fed προχωρήσει σε πολιτική νομισματικής σύσφιγξης θα θεωρηθεί ως "ψήφος εμπιστοσύνης" στην αμερικανική οικονομία.

Στους δείκτες τώρα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 2,13% στις 18.085 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 2,41% στις 2.128 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε ακόμα χαμηλότερα κατά 2,54% στις 5.125 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του γιεν κατά 0,22% (στα 102,70γιεν/δολάριο η ισοτιμία)

Στα του «μαύρου χρυσού», πτωτικά έκλεισαν τα συμβόλαια του πετρελαίου σήμερα, παραδίδοντας σημαντικό μέρος των εβδομαδιαίων κερδών τους. Οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ είναι πιθανό να αυξηθούν ξανά μετά την πτώση ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας.

Βέβαια τα συμβόλαια του αργού σημείωσαν κέρδη 3,2% σε επίπεδο εβδομάδας, με ορισμένους από τους επενδυτές να ελπίζουν ότι οι χώρες πετρελαιοπαραγωγοί θα καταλήξουν σε μία συμφωνία για την παραγωγή.

Σήμερα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Οκτωβρίου έχασε 1,74 δολ. ή 3,7% για να κλείσει στα 45,88 δολ. το βαρέλι, ενώ στο ICE του Λονδίνου το Brent υποχώρησε κατά 1,98 δολ. ή 4% τερματίζοντας τις συναλλαγές του στα 48,01 δολ. το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας το Brent ενισχύθηκε κατά 2,5%.

Τέλος, με απώλειες έκλεισαν για Τρίτη συνεχή συνεδρίαση τα συμβόλαια του χρυσού, αλλά κατάφεραν να αποκομίσουν μικρά κέρδη σε επίπεδο εβδομάδας.

Οι επενδυτές αναζητούν στοιχεία για τις επικείμενες αποφάσεις της Federal Reserve, αναφορικά με την πιθανή αύξηση των επιτοκίων. Να σημειωθεί ότι ο χρυσός είναι πιο ελκυστικός για τους επενδυτές σε ένα περιβάλλον με χαμηλότερα επιτόκια.

Στα της συνεδρίασης, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 7,10 δολ. ή 0,5% για να κλείσει στα 1.334,50 δολ. ανά ουγγιά, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας ενισχύθηκε κατά 0,6%.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ